Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, αισιοδοξία για την ανάκαμψη - Ο DAX στο +1,5%, τα futures της Wall έως +1%

Άνοδος στις διεθνείς αγορές, αισιοδοξία για την ανάκαμψη - Ο DAX στο +1,5%, τα futures της Wall έως +1%
Κατά +10,4% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία
(upd) Άνοδο καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία, ενισχύουν τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας, παρά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Τα καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας σε Κίνα και Ευρώπη, επισκιάζουν την ανησυχία που προκαλεί η έξαρση της πανδημίας.
Τα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως 1%.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 28 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 1,5% στις 12.726 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 2% στις 6.275 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει κέρδη 1,6% στις 5.084 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 1,6% στις 20.052 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.608 μονάδες με κέρδη 2,3%.
Οι μετοχές των εταιρειών που έχουν σημαντική έκθεση στην Κίνα, όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών, των ενεργειακών εταιρειών, των εταιρειών βιομηχανικών ειδών και πολυτελών προϊόντων, καταγράφουν ράλι, όπως και οι τραπεζικές μετοχές.

Ευρωζώνη: Ισχυρή ανάκαμψη 17,8% στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο 2020

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο του 2020.
Οι καταναλωτές επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματα λιανικής, μόλις άρχισε ο περιορισμός των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 17,8% τον Μάιο έναντι του Απριλίου.
Πρόκειται για άνοδο ρεκόρ από το 1999, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων.
Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις παραμένουν μειωμένες κατά 5,1% τον Μάιο.

Ευρωζώνη: Άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα καταγράφει το επενδυτικό κλίμα για τον Ιούλιο 2020

Περαιτέρω βελτίωση καταγράφει το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία του ερευνητικού ομίλου Sentix, παρά την οριακή πτώση που σημειώθηκε στις προοπτικές των επόμενων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του Sentix διαμορφώθηκε στις -18,2 μονάδες, έναντι -24,8 μονάδων τον Ιούνιο του 2020, καταγράφοντας άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις -49,5 μονάδες, έναντι 061,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά του Μαΐου.
Στον αντίποδα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις προοπτικές των επόμενων μηνών κατέγραψε οριακή πτώση σε σχέση με τον Ιούνιο, και συγκεκριμένα στις 19,5 μονάδες, έναντι 21,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Μάλιστα, ο ερευνητικός όμιλος διευκρινίζει ότι ο αντίκτυπος του κορωνοϊού δεν πρόκειται να αντισταθμιστεί πλήρως μέσα σε διάστημα ενός έτους, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας στην Ευρωζώνη αναμένεται να συνεχιστεί, η πτώση που σημειώθηκε στον υποδείκτη προοπτικών αντιμετωπίζεται ως μία «μικρή απογοητεύση» από τον Sentix.
«Πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται προφανώς η προσδοκία των επενδυτών ότι η ανάκαμψη μετά το lockdown θα συνεχιστεί άλλα δε θα οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της οικονομίας», σχολίασε ο ερευνητικός όμιλος, διευκρινίζοντας ότι «για άλλη μία φορά, οι επενδυτές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μόλις το 60% των οικονομικών απωλειών θα αντισταθμιστούν μέσα σε ένα έτος».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Sentix, Manfred Huebner, τόνισε ότι «δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές των επενδυτών κατά τις ταλαυταίες τέσσερις εβδομάδες», ενώ πρόσθσε ότι «οι μειωμένες προσδοκίες αποτελούν επομένως ένα σημάδι ότι υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης της ανοδικής πορείας ήδη από το καλοκαίρι».

Γερμανία: Κατά +10,4% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο 2020

Ανάκαμψη κατέγραψαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (6/7) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνέβαλε στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά +10,4% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -25,8% προηγούμενους, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στο +15,4%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι βιομηχανικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά -29,3% έναντι ετήσιας πτώσης -36,6% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -24%.
Οι εγχώριες παραγγελίες κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +12,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά +8,8%.
Παράλληλα, οι νέες παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +20,9% ενώ η αύξηση για τις νέες παραγγελίες από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου περιορίστηκε στο +2%.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, ο οποίος ήταν ο τελευταίος μήνας πριν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων, οι βιομηχανικές παραγγελίες του Μαΐου ήταν μειωμένες κατά -30,8%.
Σημειώνεται ότι τόσο οι βιομηχανικές παραγγελίες όσο και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2020 τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων το 1991.

Ράλι στις ασιατικές αγορές λόγω προσδοκιών για ταχύτερη ανάκαμψη - Στο +1,8% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +5,7%

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (6/7) οι αγορές της Ασίας, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,83% στις 22.714,4 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,65% στις 2.187,9 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,2% στις 26.444 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,74% και τις 12.116,7 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +5,71% στις 3.332,8 μονάδες, ενώ εξίσου ισχυρή ήταν η άυξηση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +4,09% και τις 12.941,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,21% στις 4.984 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,71% και τις 6.014,6 μονάδες.
Τα τελευταία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς τον Ιούνιο του 2020 σημειώθηκε άνοδος κατά 4,8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανάμενεν αύξηση κατά 3 εκατομμύρια θέσεις.
Στην Ιαπωνία, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίστηκε για ακόμα έναν μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45 μονάδες, έναντι 26,5 μονάδων τον Μάιο, με τη μηνιαία μεταβολή του δείκτη να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Την ίδια στιγμή, η Markit δημοσίευσε τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο υπηρεσιών της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η δραστηριότητα σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών για τον Ιούνιο του 2020.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 58,4 μονάδες, έναντι 55 μονάδων τον Μάιο του 2020, με τις συνολικές νέες παραγγελίες να αυξάνονται με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Αύγουστο του 2010 και τις νέες εξαγωγές να επεκτείνονται για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI, στον οποία περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίης, διαμορφώθηκε στις 55,7 μονάδες, έναντι 54,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, υποδηλώνοντας την ενίσχυση της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης