Γαλλία και Βρετανία περιορίζουν την πρόσβαση της Huawei στο 5G - Αντιδρά η Κίνα

Γαλλία και Βρετανία περιορίζουν την πρόσβαση της Huawei στο 5G - Αντιδρά η Κίνα
Στον περιορισμό της πρόσβασης του κινεζικού κολοσσού Huawei στο δίκτυο 5G προχωρούν Γαλλία και Βρετανία, υπό το βάρος των αμερικανικών πιέσεων, με την Κίνα να ζητά «δίκαιο» περιβάλλον.
Ειδικότερα, η Κίνα κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να εγγυηθεί ένα «δίκαιο και χωρίς διακρίσεις» περιβάλλον στις επιχειρήσεις της, μετά την απόφαση του Παρισιού να περιορίσει σημαντικά τις άδειες εκμετάλλευσης που χορηγεί σε εταίρους του κινεζικού ομίλου Huawei, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η γαλλική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Συστημάτων Πληροφορικής (ANSSI) έκανε γνωστό πως θα περιορίσει το πολύ στα οκτώ χρόνια τις άδειες εκμετάλλευσης της 5G, της πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, για τις γαλλικές εταιρίες SFR (Altice) και Bouygues Telecom, που χρησιμοποιούν ήδη τους εξοπλισμούς της γιγάντιας κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών.
Στο μεταξύ, στη Βρετανία, η εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές πως ο βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πρόκειται να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα σχέδια για τη σταδιακή απόσυρση των εξοπλισμών της Huawei από το δίκτυο 5G της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Oliver Dowden, υπουργός αρμόδιος για την ψηφιακή πολιτική, τον πολιτισμό, τα μέσα ενημέρωσης και τον αθλητισμό, επανέλαβε σήμερα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πως η Downing Street θέλει «να διαφοροποιήσει τους εξοπλισμούς της για να μειώσει το μερίδιο των προμηθευτών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, βασικός μεταξύ των οποίων είναι η Huawei».
Ο Johnson θέλει να διώξει την Huawei κυρίως επειδή οι αμερικανικές κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τον Μάιο θα δημιουργούσαν, σύμφωνα με μια βρετανική έκθεση για την εθνική ασφάλεια, «πολύ πολύ σοβαρά» ερωτήματα για τη δυνατότητα της Huawei να συνεχίσει να περιλαμβάνεται στους προμηθευτές του βρετανικού δικτύου 5G, γράφουν οι Financial Times.
Ο Dowden επιβεβαίωσε σήμερα πως έλαβε μια έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στη Huawei και οι οποίες θα προκαλέσουν «δυσκολίες».
Οι κυρώσεις αυτές έχουν κυρίως στόχο να διακοπεί η πρόσβαση της Huawei στους ημιαγωγούς που κατασκευάζονται με αμερικανικά εξαρτήματα.
Το Λονδίνο ανησυχεί πως, αν η κινεζική εταιρεία καταφύγει σε εξοπλισμούς αντικατάστασης, θα μπορούσαν να προκληθούν νέοι κίνδυνοι όσον αφορά την ασφάλεια, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα.
Η κυβέρνηση Trump κατηγορεί την Huawei πως βρίσκεται στην υπηρεσία του Πεκίνου και ασκεί πίεση σε όλο τον κόσμο ώστε η κινεζική εταιρεία να αποκλεισθεί από τα δίκτυα τηλεφωνίας νέας γενιάς.
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το Πεντάγωνο δημοσίευσε έναν κατάλογο 20 κινεζικών εταιρειών, στις οποίες πειρλαμβάνεται η Huawei και τις οποίες θεωρεί πως συνδέονται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Huawei από την πλευρά της ανέκαθεν αρνούνταν τις κατηγορίες ότι διεξάγει κατασκοπεία προς όφελος του Πεκίνου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS