Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά, η οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα V, η αύξηση της ανεργίας θα βελτιώσει τα κέρδη

Morgan Stanley: Οι μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά, η οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα V, η αύξηση της ανεργίας θα βελτιώσει τα κέρδη
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο φαίνεται να συμφωνούν και προεξοφλούν την ανάκαμψη, αναφέρει η Morgan Stanley.
Οι μετοχές θα συνεχίσουν ανοδικά, η οικονομία θα ανακάμψει σε σχήμα V, η αύξηση της ανεργίας θα βελτιώσει τα κέρδη αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα του Michael Wilson, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley
Το 2020 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά.
Ξεκίνησε με ρεκόρ χαμηλής ανεργίας ενώ οι αγορές μετοχών σημείωναν νέα υψηλά όλων των εποχών σχεδόν κάθε μέρα.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2020, ήταν δύσκολο να βρεθεί κάποιος που σημείωνε ζημίες στο χρηματιστήριο.
 Όλα αυτά άλλαξαν τον Μάρτιο όταν ο κορωνοϊός μετατράπηκε σε μια απροσδόκητη παγκόσμια πανδημία.
Το επακόλουθο κλείσιμο της οικονομίας των ΗΠΑ οδήγησε στην πιο ξαφνική και σοβαρή ύφεση στην ιστορία και η χρηματιστηριακή αγορά κατέρρευσε.
Αυτό που ακολούθησε ήταν η μεγαλύτερη νομισματική και δημοσιονομική παρέμβαση που σημειώθηκε ποτέ.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να βιώσουμε μια από τις μεγαλύτερες ανακτήσεις του χαμένου εδάφους στην παγκόσμια ιστορία.
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο φαίνεται να συμφωνούν και προεξοφλούν την ανάκαμψη.
Αυτό το ράλι έχει προκαλέσει προβληματισμό σε πολλούς ανθρώπους που ανησυχούν ότι οι αγορές μετοχών αποσυνδέονται από τις οικονομίες και δεν αντικατοπτρίζουν τους κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Ωστόσο, οι αγορές μετοχών κινούνται πολύ μπροστά από την οικονομία και συχνά αποτελούν τον καλύτερο κορυφαίο δείκτη, ως προεξοφλητικός μηχανισμός.
Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη σε σχήμα V στις αγορές δείχνει μια ανάκαμψη σε σχήμα V στην οικονομία αλλά και στα εταιρικά κέρδη.
Συντελείται μια λειτουργική μόχλευση που θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.
Η επιθετική μείωση του κόστους σε μια ύφεση είναι αυτό που δημιουργεί τον ισχυρό λειτουργικό μοχλό κατά την ανάκαμψη της οικονομίας.
Η εργασία είναι το νούμερο ένα κόστος για τις περισσότερες εταιρείες και το διακριτικό χαρακτηριστικό κάθε ύφεσης είναι η απότομη αύξηση της ανεργίας.
Αυτή τη φορά, η ανεργία αυξήθηκε από το χαμηλό ρεκόρ του 3,5% στο σχεδόν 15% σε μόλις δύο μήνες.
Συνήθως, χρειάζονται 1-2 χρόνια για να φτάσει το ποσοστό ανεργίας στην κορύφωση του.
Επιπλέον, αυτή η αύξηση της ανεργίας ήταν διπλάσια από το φυσιολογικό.
Η λειτουργική μόχλευση θα μπορούσε επομένως να είναι ιδιαίτερα εκρηκτική αυτή τη φορά καθώς η οικονομία και οι πωλήσεις ανακάμπτουν.
 Από την άποψη της επένδυσης, αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη για πολλές εταιρείες θα επιστρέψουν στα προηγούμενα υψηλά πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Ως εκ τούτου, οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα ακόμη και όταν φαίνονται υπερτιμημένες.
Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε οικονομικής ανάκαμψης και θα μπορούσαν να αυξηθούν αυτή τη φορά από το βάθος της ύφεσης και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας που είναι πιθανό να παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2021.
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι η λειτουργική μόχλευση έχει καταστεί αρνητική από το προηγούμενο έτος το 2019.
Ως γνωστό η αρνητική λειτουργική μόχλευση ήταν το κλειδί για την τάση ύφεσης των κερδών.
Είναι επίσης ένα κλασικό χαρακτηριστικό στο τέλος του οικονομικού κύκλου.
Η άποψή μου είναι ότι πολλές εταιρείες παρουσίασαν ήδη αρνητική λειτουργική μόχλευση πριν από το COVID-19.
Αυτό μου δίνει την αυτοπεποίθηση ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2020 πιθανότατα θα είναι το κατώτατο σημείο στα εταιρικά κέρδη.  Όλα αυτά δείχνουν ότι οι εταιρείες με την πιο αρνητική λειτουργική μόχλευση είναι πιθανό να παρουσιάσουν τις πιο υψηλές προσδοκίες κερδών κατά το 2021.
Φυσικά, υπάρχουν κίνδυνοι για την ιστορία των θετικών νέων όπως ένα ανεξέλεγκτο δεύτερο κύμα του κορωνοιού έως ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θεωρείται λιγότερο φιλικό προς την αγορά.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος και πιο αξιοσημείωτος κίνδυνος κατά την άποψή μας είναι ότι η επέκταση του πακέτου δημοσιονομικών κινήτρων που συζητείται επί του παρόντος στο Κογκρέσο να αποδειχθεί χαμηλότερο των προσδοκιών.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανάκαμψη, ενώ φαίνεται καλύτερη από το αναμενόμενο μέχρι τώρα, χρειάζεται ακόμα υποστήριξη για να φτάσει σε μια αυτοσυντηρούμενη πορεία.
Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα επιτύχει σε μια εκλογική χρονιά, αλλά το ρίσκο παραμένει.
Τέλος, από την ανάλυσή μας σχετικά με τη θέση των επενδυτών βλέπουμε οι θεσμικοί επενδυτές να είναι ουδέτεροι στην καλύτερη περίπτωση, ενώ οι μικροεπενδυτές έχουν καταστεί πιο προσεκτικοί.
Πιστεύουμε ότι αυτή η διάθεση αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στη μέση τόσο μιας κρίσης υγείας όσο και ενός αμφισβητούμενου εκλογικού κύκλου.
Θεωρούμε επίσης αυτήν την «δυσπιστία» ως φυσιολογική στην αρχή ενός νέου οικονομικού κύκλου και bull market, δημιουργώντας ένα υγιές τείχος ανησυχίας που δεν έχει ακόμη κλιμακωθεί.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/operating%20leverage%207.5.jpg?itok=cbBWc2Z1

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης