Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας - H ING ερμηνεύει την αλλαγή στάσης από τη Merkel

H στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας - H ING ερμηνεύει την αλλαγή στάσης από τη Merkel
Οι επενδυτές έχουν καλωσορίσει την αλλαγή στάση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel
Η Γερμανία έχει κάνει στροφή 180 μοιρών όσον αφορά την πολιτική με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
«Αυτή η κρίση έχει οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών στη γερμανική πολιτική.
Αυτή η στροφή σημαίνει, πρώτα από όλα, σταματήστε τα μέτρα λιτότητας, την ενεργό δράση της δημοσιονομικής πολιτικής σε μια περίοδο όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά… αλλά και επενδύστε πραγματικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» δήλωσε στο CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski,
Η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα άνω των 450 δισ. ευρώ για να θωρακίσει την οικονομία της από την κρίση του κορωνοϊού.
Αυτό, σύμφωνα με το think tank Bruegel, αποτελεί το 13,3% του ΑΕΠ κατά το 2019.
Στον αντίποδα, τα μέτρα της Γαλλίας αντιστοιχούν στο 4,% του ΑΕΠ.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέλεξαν την αναβολή των πληρωμών φόρου και άλλων μέτρων που δεν επιβαρύνουν απαραίτητα τα οικονομικά τους και αυξάνουν τα ελλείμματά τους.
«Δεν υπήρχε διάθεση για χρηματοδότηση χρέους (πριν την πανδημία)» δεδομένων των πλεονασμάτων προϋπολογισμού που παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια η Γερμανία επισημαίνει ο Jens Suedekum από το Duesseldorf Institute for Competition Economics.
«Μετά τον κορωνοϊό, η Γερμανία σχεδίασε ουσιαστικά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης παγκοσμίως… υπήρχε δραστική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας» τόνισε ο ίδιος.
Επιπροσθέτως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, έχει ταχθεί υπέρ του Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν για τη στήριξη των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
Κατά συνέπεια, οι αναλυτές που ανησυχούσαν για τη σταθερότητα της ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, πανηγύρισαν για την πρωτοβουλία της Merkel.
«Το γεγονός ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας έχουν πει ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι χρειαζόμαστε περαιτέρω ολοκλήρωση, νομίζω ότι σηματοδοτεί πραγματικά μια τεράστια αλλαγή στη γερμανική πολιτική» δήλωσε ο Brzeski.
Αυτή η αλλαγή έδειξε στους επενδυτές ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να στηρίξει την οικονομία και τη σταθερότητα της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Brzeski, οι αναλυτές αναθάρρησαν από το γεγονός ότι «ο πρωταθλητές της λιτότητας μετατράπηκε σε έναν μεγάλο ανοιχτοχέρη».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης