Με χαμηλή πληρότητα η επανεκκίνηση του τουρισμού - Ποια είναι η εικόνα στους δημοφιλείς προορισμούς

Με χαμηλή πληρότητα η επανεκκίνηση του τουρισμού - Ποια είναι η εικόνα στους δημοφιλείς προορισμούς
Της Εύας Οικονομάκη
Στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, που θα δώσει τον τόνο για την πορεία της φετινής σεζόν, εστιάζουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι, λίγες ημέρες μετά την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, καταγράφουν στα καταλύματά τους πληρότητα που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 30%.
Με στόχο να επιτύχουν το 30% του περσινού τζίρου τους στο καλύτερο σενάριο, οι επιχειρηματίες του τουρισμού ευελπιστούν ότι το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν έως ένα βαθμό τις ζημιές που έχουν ήδη καταγράψει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Ήδη για τον Αύγουστο οι κρατήσεις φτάνουν στο 50% στην καλύτερη περίπτωση, ωστόσο οι ξενοδόχοι εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς η ευέλικτη πολιτική ακύρωσης αφήνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ακυρώσουν την τελευταία στιγμή την κράτησή τους χωρίς καμία επιβάρυνση.
Η «κουτσουρεμένη» σεζόν ξεκίνησε με το ήμισυ του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, καθώς περίπου 5.200 ξενοδοχεία, από τα συνολικά 10.000 πανελλαδικά, έχουν λάβει μέχρι στιγμής από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βεβαιώσεις υγειονομικών πρωτοκόλλων και, με βάση τις εκτιμήσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου, σταδιακά μέχρι τον Αύγουστο, μήνα αιχμής της τουριστικής σεζόν, θα έχει επαναλειτουργήσει το 60% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού της Ελλάδας.

Το στοίχημα

Στην κατεύθυνση αυτή, αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που μεταθέτουν χρονικά την επαναλειτουργία των μονάδων τους στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, ανάλογα πάντα με τη ζήτηση, ποντάροντας στο δυναμικό restart του Αυγούστου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα σώσει την παρτίδα αυτό το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση να διατηρηθεί η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας και να επιτραπούν οι πτήσεις από χώρες που αποτελούν μεγάλες δεξαμενές τουριστών για τη χώρα μας.
Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αρκετοί προορισμοί βασίζονται σε αγορές όπως η βρετανική και η σουηδική, που προς το παρόν παραμένουν κλειστές, με τη γερμανική να φαίνεται ότι κρατά για μια ακόμη χρονιά τα σκήπτρα και να κάνει τη διαφορά και αυτό το καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων της χώρας με άλλα κράτη, με τους μεγάλους παίκτες των αερομεταφορών και τους tour operators, που αυτή τη στιγμή διατηρούν το 30% του πτητικού έργου τους, να αναμένεται να προσθέσουν νέες πτήσεις με προορισμό την Ελλάδα σταδιακά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο εσωτερικός τουρισμός

Καθοριστικός για την επιβίωση των ελληνικών ξενοδοχείων αναμένεται να είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος, αν και δεν συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη για τη λειτουργία των καταλυμάτων, με τους επιχειρηματίες να επισημαίνουν ότι το στοίχημα της φετινής σεζόν είναι η διατήρηση της βιωσιμότητας των ξενοδοχείων τους.

Αθήνα

Εν αναμονή βρίσκονται οι επιχειρηματίες στην ελληνική πρωτεύουσα, με αρκετά ξενοδοχεία να παραμένουν κλειστά για την ώρα, εξαιτίας της έλλειψης ζήτησης. Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα στα καταλύματα της Αθήνας δεν ξεπερνά το 15%, με τους ξενοδόχους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αύγουστο και στον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που παραδοσιακά κινείται η αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά. «Στόχος μας φέτος είναι η ικανοποίηση των επισκεπτών μας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η φήμη του προορισμού και να θέσουμε τις βάσεις και για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Μύκονος

Αυστριακοί και Ελβετοί άνοιξαν φέτος τη σεζόν στη Μύκονο, με τα πρώτα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στο Νησί των Ανέμων να καταφθάνουν γεμάτα από τουρίστες. Μπορεί ο αριθμός των πτήσεων που έχουν προγραμματιστεί τις πρώτες ημέρες της επανεκκίνησης του τουρισμού στο κυκλαδίτικο νησί να είναι υποδιπλάσιος, ωστόσο, όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου, Δέσποινα Κουσαθανά, «τα πρώτα δείγματα για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου είναι θετικά». Αυτή τη στιγμή στο νησί έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του το 20% των ξενοδοχείων, καταγράφοντας πληρότητα 20%, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση, με τις κρατήσεις στα καταλύματα να καλύπτουν ποσοστό 50% των διαθέσιμων δωματίων και τη Δ. Κουσαθανά να εκτιμά ότι ένα ποσοστό 20% των ξενοδοχείων του νησιού θα παραμείνει τελικά κλειστό.

Λευκάδα

Υποτονική είναι για την ώρα η ζήτηση στη Λευκάδα, καθώς δύο από τις μεγαλύτερες πηγές εισερχόμενου τουρισμού για το νησί των Επτανήσων, η βρετανική και η αμερικανική, έχουν… εμπάργκο τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου. Δύο μισοάδεια αεροσκάφη προσγειώθηκαν στο νησί του Ιονίου τις δύο πρώτες ημέρες επανέναρξης των διεθνών πτήσεων, με την πληρότητα στα καταλύματα τις καθημερινές να κυμαίνεται στο 5% και τα Σαββατοκύριακα να ανέρχεται στο 10%. Ενδεικτικό της ισχνής κινητικότητας είναι το γεγονός ότι το ένα αεροπλάνο που ξεκίνησε από την Τσεχία είχε ναυλωθεί από 4 εταιρείες. «Υπάρχει κάποια κινητικότητα από τη Ρουμανία και από Έλληνες ταξιδιώτες, ωστόσο κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά για την ώρα, δεν υπάρχουν μαζικές κρατήσεις, η σεζόν φέτος θα καθοριστεί από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», εξηγεί ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Μανώλης Θερμός.

Νάξος

Με χαμηλή πληρότητα που κυμαίνεται στο 10% λειτουργούν σήμερα τα ξενοδοχεία στη Νάξο, ενώ παραδοσιακά η πληρότητα στα καταλύματα του νησιού αυτή την περίοδο κινείται στο 70%-80%. «Η φετινή τουριστική σεζόν χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, δεν μπορεί να γίνει κανένας σχεδιασμός, αφού η χρονιά θα είναι last minute. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να πετύχουμε το 20%-30% του περσινού μας τζίρου», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς, επισημαίνοντας ότι φέτος το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν οι Γερμανοί και οι Έλληνες. Μάλιστα, όπως εξηγεί, αρκετά καταλύματα του νησιού έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, με το 20% περίπου του ξενοδοχειακού δυναμικού, που αφορά κυρίως μεγάλες μονάδες, να παραμένει κλειστό για φέτος.

Κέρκυρα

Με αργούς ρυθμούς έχει γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κέρκυρα, με Ούγγρους, Ιταλούς και Γερμανούς να είναι οι πρώτοι επισκέπτες του νησιού. Η πληρότητα στη νησί των Φαιάκων δεν ξεπερνά το 15%-20%, με τον Μπάμπη Βούλγαρη, πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, να επισημαίνει ότι η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων από τη Βρετανία και τη Σουηδία θα δώσει σημαντική ώθηση στον τουρισμό του νησιού, καθώς οι ταξιδιώτες από τις δύο αυτές αγορές αντιπροσωπεύουν το 40% των αφίξεων στην Κέρκυρα: «Η εξάρτηση από τη βρετανική αγορά είναι μεγάλη. Για τον Αύγουστο έχουμε πληρότητα που φτάνει το 30%-35%, ωστόσο δεν ξέρουμε αν αυτές οι κρατήσεις αποτυπωθούν σε αφίξεις, καθώς μπορεί να ακυρωθούν την τελευταία στιγμή».

Κρήτη

Με χαμηλή πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20% σε ολόκληρο το νησί έχει ξεκινήσει η φετινή σεζόν στην Κρήτη, μια από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού. Μπορεί αυτή τη στιγμή η ζήτηση που καταγράφεται να είναι μικρή, ωστόσο οι επιχειρηματίες παρατηρούν μεγάλη κινητικότητα από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου και μετά. Πλήγμα, για τα Χανιά κυρίως, είναι η παράταση της αναστολής των πτήσεων από τη Βρετανία και τη Σουηδία, ενώ και στο Ρέθυμνο η ζήτηση κινείται σε χαμηλά επίπεδα. «Είναι σαν να βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στον Απρίλιο. Προς το παρόν, μόνο τα ξενοδοχεία μέσα στην πόλη είναι ανοιχτά και σταδιακά πρόκειται να ανοίξουν τα υπόλοιπα με γνώμονα τη ζήτηση», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης.

Σαντορίνη

Από την επανέναρξη των διεθνών πτήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Κίνα και τη Βρετανία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η σεζόν στη Σαντορίνη. Τα μισά ξενοδοχεία για την ώρα παραμένουν κλειστά, ενώ αυτά που ήδη λειτουργούν δεν καταγράφουν πληρότητα άνω του 25% για τον Ιούλιο. «Αν δεν ανοίξουν αγορές στις οποίες βασίζεται ο τουρισμός του νησιού, η Σαντορίνη δεν θα μπορέσει να ανακάμψει. Τώρα μέσα σε μία ημέρα υποδεχθήκαμε 6 πτήσεις, όταν πέρυσι την αντίστοιχη ημέρα υποδεχθήκαμε 40 αεροσκάφη», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, εκφράζοντας, ωστόσο, την ανησυχία του για τις κρατήσεις που υπάρχουν. «Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά μπορούν να ακυρωθούν ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή που δεν καταβάλλονται προκαταβολές και υπάρχουν ευέλικτοι όροι ακύρωσης δεδομένων των συνθηκών. Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις για τον Αύγουστο κινούνται στο 30%-35%», συμπληρώνει.

Χαλκιδική

Προς το τέλος Ιουλίου διαφαίνεται κινητικότητα στη Χαλκιδική, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος εκτιμά ότι η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής δεν θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του μήνα το 15%-20%. Οι βαλκανικές αγορές δίνουν δειλά-δειλά το «παρών» μέχρι στιγμής στη βόρεια Ελλάδα, με τους Ρουμάνους να είναι εκείνοι που κινούν κυρίως τα νήματα. «Μέρα με τη μέρα κινούμαστε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το 30% του περσινού τζίρου», λέει χαρακτηριστικά ο Γρ. Τάσιος.

Ρόδος

Με τις δύο βασικές δεξαμενές ταξιδιωτών του νησιού, τη Σουηδία και τη Βρετανία, να βρίσκονται μέχρι τις 15 Ιουλίου σε… καραντίνα μπήκε ξανά σε τροχιά ο τουρισμός στη Ρόδο. «Οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είναι κρίσιμες για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν. Το 15% των ξενοδοχείων δεν θα λειτουργήσει φέτος και, στο καλό σενάριο, ελπίζουμε να καταφέρουμε να επιτύχουμε το 20%-25% του περσινού τζίρου μας», τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μαρκόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η πληρότητα στα ξενοδοχεία που έχουν ανοίξει κινείται πέριξ του 10%.
 
Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS