Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το παρασκήνιο των αλλαγών στις τράπεζες – Ποιοι μετακινούνται, ο ρόλος των δύο υποδιοικητών στην ΤτΕ και ο ακλόνητος Μυλωνάς (ΕΤΕ)

Το παρασκήνιο των αλλαγών στις τράπεζες – Ποιοι μετακινούνται, ο ρόλος των δύο υποδιοικητών στην ΤτΕ και ο ακλόνητος Μυλωνάς (ΕΤΕ)
Ποια ονόματα φημολογούνται για υποδιοικητές στην ΤτΕ και γιατί είναι παντελώς αβάσιμη η μετακίνηση του Παύλου Μυλωνά;
Η Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει να αποτελεί πηγή ενδιαφέροντος εκ νέου καθώς συμβαίνουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο παρασκήνιο.
Η κυβέρνηση τέλη Μαΐου 2020 ανανέωσε την θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ανανέωση της θητείας φαίνεται ότι κρύβει παρασκήνιο καθώς μεγάλο μέρος της κυβέρνησης δεν ήταν ικανοποιημένο με την απόφαση του πρωθυπουργού.
Παρ΄ όλα αυτά η θητεία του διοικητή ανανεώθηκε.
Όμως προσεχώς τέλη Σεπτεμβρίου 2020 λήγει η θητεία του Γιάννη Μουρμούρα ως υποδιοικητή της ΤτΕ και στα τέλη Μαρτίου του 2021 λήγει η θητεία του άλλου υποδιοικητή Θ. Μητράκου.
Η τοποθέτηση νέων υποδιοικητών θα αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας γιατί θα δείξει τις προθέσεις της η κυβέρνηση εάν δηλαδή θέλει να τοποθετήσει νέα δυναμικά πρόσωπα που θα ασκούν έλεγχο και θα έχουν ενεργό ρόλο.
Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ επιχείρησε να προτείνει φιλική προς αυτόν υποψηφιότητα για την θέση του υποδιοικητή της ΤτΕ αλλά δεν εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.
Η απόρριψη της πρότασης για υποδιοικητή από τον διοικητή της ΤτΕ θεωρήθηκε όχι απλά μομφή αλλά απόδειξη ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει την ΤτΕ τοποθετώντας δύο υποδιοικητές της αρεσκείας της.

Ποια ονόματα φημολογούνται και γιατί είναι παντελώς αβάσιμη η μετακίνηση του Παύλου Μυλωνά;

Ας ξεκινήσουμε με αυτά που δεν θα συμβούν.
Εδώ και καιρό αναφέρουν ορισμένοι ότι ο Παύλος Μυλωνάς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας θα αποχωρούσε, θα τον αντικαθιστούσε ο Άγης Λεώπουλος παλαιό στέλεχος της Εθνικής τράπεζας στον τομέα διεθνών δραστηριοτήτων και θα αναλάμβανε υποδιοικητής της ΤτΕ.
Η φήμη αυτή ούτε για ανέκδοτο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Πρωτίστως να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα.
Ο Μυλωνάς ως διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής είναι επιτυχημένος, έχει καταφέρει να επιφέρει εσωτερική ηρεμία, τα 6 μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο διοικητικό συμβούλιο εκφράζουν ικανοποίηση ενώ η πορεία της Εθνικής τράπεζας μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η Εθνική ξεκινάει την τιτλοποίηση 6,5 δισεκ. από Σεπτέμβριο 2020 και επειδή περιλαμβάνονται και στεγαστικά NPEs θα απαιτηθούν 850-950 εκατ νέες προβλέψεις.
Θα πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική ακόμη και 450 εκατ αντί 480 εκατ αρχικής πρότασης ενώ τα προβληματικά ανοίγματα NPEs θα μειωθούν στα 4-5 δισεκ.
Η Εθνική βρίσκεται σε μια πολύ καλή θέση και αυτό αποτελεί credit positive για την διοίκηση Μυλωνά.
Ο Παύλος Μυλωνάς δεν θα μετακινηθεί θα ισχυροποιηθεί μπορεί αλλά όχι να αλλάξει, η πιθανότητα αυτής της εξέλιξης είναι ακριβώς 100%.

Ποιοι οι υποψήφιοι υποδιοικητές στην ΤτΕ και ο ρόλος Λεώπουλου;

Ένα πρόσωπο – από τα παλιά – που εσχάτως βρίσκεται στο επίκεντρο είναι ο Άγης Λεώπουλος, μετρημένος και ικανό στέλεχος αλλά με πολύ συγκεκριμένες τραπεζικές γνώσεις.
Στην Εθνική τράπεζα πριν χρόνια ήταν στην διεύθυνση διεθνών δραστηριοτήτων ενώ εσχάτως βρίσκεται στο private banking της UBS από την οποία θα αποχωρήσει.
Κατά το ορθότερο η θητεία του στην UBS ολοκληρώνεται και οι δρόμοι μεταξύ ελβετικής τράπεζας και Λεώπουλου θα χωρίσουν.
Έχει αναφερθεί ότι θα μπορούσε δυνητικά να αναλάμβανε θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική τράπεζα ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η διοικητή ομάδα.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως θα ήταν να αντικαταστήσει ένα εκ των δύο υποδιοικητών της ΤτΕ δηλαδή Μουρμούρα ή Μητράκο.
Η πιθανότητα ανανέωσης της θητείας Μουρμούρα ως υποδιοικητή της ΤτΕ δεν είναι μεγάλη αλλά και δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ένα σενάριο που έχει λεχθεί είναι να αναλάβουν υποδιοικητές ο Άγης Λεώπουλος από Εθνική και UBS και ο Θ. Πελαγίδης από το ινστιτούτο Brookings
Και στις δύο περιπτώσεις τόσο ο Λεώπουλος όσο και ο Πελαγίδης θα μπορούσαν άνετα να αναλάβουν τις θέσεις υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συμπέρασμα

-Ο Παύλος Μυλωνάς έχει επιδείξει πολύ θετικό έργο στην Εθνική και δεν θα μετακινηθεί, τουναντίον ουδέποτε τέτοιο σενάριο έπαιζε, δεν υφίσταται θέμα διοικητικών αλλαγών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.
-Ως προς τους υποδιοικητές της ΤτΕ οι αναφορές για Λεώπουλο και Πελαγίδη ίσως έχουν βάση αν και όλα θα αποσαφηνιστούν στον χρόνο τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης