Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blümel (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Ιταλία δεν πρέπει να λάβει άνευ όρων χρήματα από την ΕΕ

Blümel (ΥΠΟΙΚ Αυστρίας): Η Ιταλία δεν πρέπει να λάβει άνευ όρων χρήματα από την ΕΕ
Η Ιταλία δεν πρέπει να λάβει άνευ όρων χρήματα από την ΕΕ, ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται για τα οικονομικά ζητήματα της Ρώμης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Blümel
Η Ιταλία δεν πρέπει να λάβει άνευ όρων χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κορωνοϊός δεν ευθύνεται για τα οικονομικά ζητήματα της Ρώμης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Blümel, ναρκοθετώντας την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου.
Η διαμάχη κλιμακώνεται:
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης θα λάβουν 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της οικονομίας τους μετά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Επιπλέον, οι χώρες συζητούν εδώ και πολύ καιρό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (ΠΔΠ) -τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια- που αναμένεται να ανέλθει σε 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
Ωστόσο, παρά τις όποιες προσπάθειες για συναίνεση έχουν γίνει, η Αυστρία κατηγορεί δημοσίως την Ιταλία, αποκαλώντας τη, μάλιστα, «προβληματικό» παιδί.
«Ο ιός δεν φταίει για την οικονομική κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Gernot Blümel, στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», προσθέτοντας:
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να αφιερωθούν όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στη χρηματοοικονομική ανοικοδόμηση της Ευρώπης».
Το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν μια καλή και σαφής δέσμευση.
Ωστόσο, «το πρόβλημα είναι η έλλειψη δέσμευσης» λέει ο Blümel.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο απαγορεύει τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα και το υπερβολικό δημόσιο χρέος, έχει ανασταλεί προσωρινά.
Κατά συνέπεια, οι χώρες μέλη δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα όρια.
Ο Blümel, έμπιστος σύμβουλος του Αυστριακού καγκελάριου Sebastian Kurz, κατηγορεί την Ιταλία για τη δημοσιονομική δυστυχία της.
«Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Αυστρία και η Ιταλία χρηματοδοτήθηκαν με σχετικά όμοιους όρους.
Έκτοτε, η κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών εκ μέρους των Ιταλών πολιτικών έφερε τη χώρα σε δύσκολη θέση, ανίκανη να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, σε αντίθεση με τη χώρα μας» ανέφερε ο Blümel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης