Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος οι τουρίστες από τα Βαλκάνια - Στους 193 οι νεκροί

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος οι τουρίστες από τα Βαλκάνια - Στους 193 οι νεκροί
Ανησυχία στην κυβέρνηση για την επιδημιολογική εικόνα των βαλκανικών χωρών
Ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 43 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες (6/7/2020) τα 36 ήταν εισαγόμενα με τα περισσότερα να προέρχονται από Σέρβους τουρίστες που πέρασαν τον Προμαχώνα.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία στις βαλκανικές χώρες προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά αποφασίζοντας το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία έως τις 17 Ιουλίου.
Στη Σερβία υπάρχει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού.
Τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά περί τις τρεις εκατοντάδες νέων περιστατικών κορωνοϊού.
Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19.
Ενδεικτικά, στη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα, αλλά και στη Ρουμανία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα -τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7.197 σύμφωνα με το Worldometers.
Στον «κόκκινο» κλοιό της Βαλκανικής βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία με δεκάδες κρούσματα νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.
Σημείωνεται ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξε ο τουρισμός, μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας - υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας.

Ανησυχία για την πορεία της επιδημίας στα Βαλκάνια

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις βαλκανικές χώρες εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία.
Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας μιλώντας στον Σκάι.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε πως… ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του.
Όπως είπε, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα, είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 120 σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα που δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα.
«Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» σημείωσε ο κ. Σύψας.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα.
Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή, είπε και σημείωσε πως: «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν τουλάχιστον δυο εμβόλια ήδη, που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη.
Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση.
«Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δυο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

Στους 193 οι νεκροί

Εν τω μεταξύ, οι νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας ανέρχονται σε 193, καθώς χθες (6/7/2020) κατέληξε μια 83χρονη η οποία νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Η ηλικιωμένη είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στη ΜΕΘ.
Εν τω μεταξύ, ενεργή, αλλά με συνεχώς μειούμενη ένταση, παραμένει και η εστία της επιδημίας στην Ξάνθη - χθες έδωσε άλλα τέσσερα κρούσματα, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 210 κρούσματα από την αρχή του περασμένου μήνα που ξέσπασε η τοπική επιδημία κορωνοϊού.
Χθες λοιπόν, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 43 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία 852 κρούσματα (23,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση 11 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης