Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, στο επίκεντρο οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,44% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,37%

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, στο επίκεντρο οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,44% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,37%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,36% στις 25.982 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (7/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,44% στις 22.614,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του -0,03% στις 6.012,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,09% στις 2.164,1 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,34% στις 1.390,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,36% στις 25.982 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,2% και τις 12.092,9 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 3.345,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,7% στις 13.172,4 μονάδες.
Χθες (6/7) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «επίδειξη ισχύος» την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαλέσει το διχασμό μεταξύ των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απώτερο στόχο με το να δείχνουν δημόσια τη στρατιωτική τους ισχύ, καθώς και ότι πραγματοποιούν «επίδειξη ισχύος» με το να στέλνουν τα πλοία τους στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Μάλιστα, η κίνηση τους Ουάσιγκτον αποτελεί μία απόπειρα ώστε να υποστούν πλήγμα οι σχέσεις των δύο χωρών και να παρεμποδιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
«Η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν σταθερή», ανέφερε ο κ. Zhao, διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβλήματα ανάμεσα στην Κίνα και τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν διχασμό μεταξύ των εθνών στην περιοχή και στρατιωτικοποιούν τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, να χαρακτηρίζει τη σχετική ενέργειας ως «ιδιαίτερα προκλητική».
«Όλα τα έθνη πρέπει να υποστηρίζουν μία ελεύθερη και ανοιχτή τάξη που να βασίζεται σε κανόνες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την εξουσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες», σχολίασε ο κ. Pompeo μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε τον νόμο της κινεζικής κυβέρνησης περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «δρακόντειο», διευκρινίζοντας ότι αποτελεί «μία οργουελιανή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ».
«Μένει να δούμε έαν θα υπάρξει άλλη μία επανάληψη της ευφορίας του ράλι που σημειώθηκε στο κινεζικό χρηματιστήριο του 2015, αλλά σίγουρα φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο είναι διατεθειμένο να το δεχτεί με χαρά», σχολίασε σε σημείωμά του ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiCorp, Stephen Innes.
«Ο στρατός λιανικών επενδυτών της Κίνας φαίνεται απόλυτα ικανός να προσπεράσει τις ανησυχητικές ειδήσεις των δυτικών μέσων ενημέρωσης για ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Innes, προσθέτοντας ότι «αντ' αυτού, ακούνε την ενθουσιώθη χορωδία των κρατικών μέσων ενημέρωσης, η οποία τραγουδάει με αισιοδοξία από την ίδια σελίδα τραγουδιού».
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε την απόφασή της για τα επιτόκια, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η Reserve Bank of Australia αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, τονίζοντας ότι παρά την πρόσφατη ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, οι προοπτικές παραμένουν αβεβαίες και ανάκαμψη αναμένεται να είναι δύσκολη.
«Η οικονομία της Αυστραλίας διέρχεται μία πολύ δύσκολο περίοδο και βιώνει τη μεγαλύτερη συρρίκωνση από το 1930», ανέφερε η ανακοίνωση της Τράπεζας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η ουσιαστική, συντονισμένη και άνευ προηγουμέωνου χαλάρωση της δημοσιοομικής και νομοσματικής πολιτικής στην Αυστραλία βοηθάει την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
«Είναι πιθανό ότι η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη θα χρειαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης