Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα - Στο -1,4% ο DAX, τα futures της Wall έως -1%

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα - Στο -1,4% ο DAX, τα futures της Wall έως -1%
Η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, επισκιάζει τις προσδοκίες για ανάκαμψη
(upd) Με απώλειες διαπραγματεύονται τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στις ΗΠΑ, επισκιάζει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πυροδότησε το χθεσινό ράλι στις μετοχές.
Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7 % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1 % το 2021.
Τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν έως -1%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 29,8  μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 1,4% στις 12.560 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,9% στις 6.229 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει απώλειες 0,8% στις 5.041 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 0,36% στις 9,955 μονάδες.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.482 μονάδες με απώλειες 1%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραφε πτώση 0,7%, υποχωρώντας από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Οι τράπεζες, που κατέγραψαν άλμα 4% στην προηγούμενη συνεδρίαση, σημείωναν πτώση 2%, ενώ οι μετοχές ενέργειας επίσης παρέσυραν πτωτικά την αγορά, καθώς οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για την ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ξεπερνούν τις 535 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11,62 εκατ.  κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας.
Τουλάχιστον 6.016.500 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.
Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Οι χώρες όπου αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο είναι η Βραζιλία (602), η Ινδία (425) και οι ΗΠΑ (362).
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 130.285 θανάτους και 2.936.077 κρούσματα.
Τουλάχιστον 906.763 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Κομισιόν: Ιστορικών διαστάσεων η ύφεση στην Ευρωζώνη - Στο -8,7% το 2020

Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει φέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.
Η άρση των μέτρων εγκλεισμού προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές μας προβλέψεις και συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος από τον αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις 2020, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7 % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1 % το 2021.
Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3 % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 5,8 % το 2021.
Ως εκ τούτου, η συρρίκνωση το 2020 προβλέπεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις εαρινές προβλέψεις του 7,7 % στη ζώνη του ευρώ και του 7,4 % για την ΕΕ στο σύνολό της.
Επίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ελαφρώς λιγότερο έντονη σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.
Ο Valdis Dombrovskis, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων εγκλεισμού είναι μεγαλύτερος από τον αρχικά αναμενόμενο.
Εξακολουθούμε να πλέουμε σε ταραγμένη θάλασσα και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σημαντικού κύματος κρουσμάτων.
Αν μη τι άλλο, η πρόβλεψη αυτή μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα των λόγων για τους οποίους χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψής μας, το NextGenerationEU, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία.
Με το βλέμμα στραμμένο στο έτος που διανύουμε και στο επόμενο έτος, μπορούμε να αναμένουμε την ανάκαμψη, αλλά θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους θα έλθει η ανάκαμψη.
Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές μας σε επίπεδο ΕΕ για να βγούμε ισχυρότεροι και ενωμένοι.»
Ο Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο κορονοϊός έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο και πλέον ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αριθμός που εξακολουθεί να αυξάνεται καθημερινά — σε ορισμένα μέρη του κόσμου με ανησυχητικό ρυθμό.
Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας.
Η πολιτική απάντηση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων για τους πολίτες μας, ωστόσο οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσει νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Γερμανία: Κατά +7,8% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +7,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -17,9% πορηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +11,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε κατά -19,3% έναντι ετήσιας πτώσης -25,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -16,9%.
Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +10,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την παραγωγή του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στο +1,7% και +0,5% αντίστοιχα.
Ο τομέας ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% ενώ αντίθετα ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,5% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε σημαντική άνοδο +27,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ σγμαντική ήταν και η ανάκαμψη που κατέγραψε η παραγωγή στον τομέα των οχημάτων, μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα.
Σημειώνεται ότι χθες (6/7) η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε άνοδος κατά +10,4% σε μηνιαία βάση.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, στο επίκεντρο οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,44% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,37%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (7/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,44% στις 22.614,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του -0,03% στις 6.012,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,09% στις 2.164,1 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,34% στις 1.390,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,36% στις 25.982 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,2% και τις 12.092,9 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 3.345,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,7% στις 13.172,4 μονάδες.
Χθες (6/7) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «επίδειξη ισχύος» την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαλέσει το διχασμό μεταξύ των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απώτερο στόχο με το να δείχνουν δημόσια τη στρατιωτική τους ισχύ, καθώς και ότι πραγματοποιούν «επίδειξη ισχύος» με το να στέλνουν τα πλοία τους στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Μάλιστα, η κίνηση τους Ουάσιγκτον αποτελεί μία απόπειρα ώστε να υποστούν πλήγμα οι σχέσεις των δύο χωρών και να παρεμποδιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
«Η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν σταθερή», ανέφερε ο κ. Zhao, διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβλήματα ανάμεσα στην Κίνα και τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν διχασμό μεταξύ των εθνών στην περιοχή και στρατιωτικοποιούν τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, να χαρακτηρίζει τη σχετική ενέργειας ως «ιδιαίτερα προκλητική».
«Όλα τα έθνη πρέπει να υποστηρίζουν μία ελεύθερη και ανοιχτή τάξη που να βασίζεται σε κανόνες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την εξουσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες», σχολίασε ο κ. Pompeo μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε τον νόμο της κινεζικής κυβέρνησης περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «δρακόντειο», διευκρινίζοντας ότι αποτελεί «μία οργουελιανή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης