Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πιέσεις σε τράπεζες έως -4% και ΧΑ -1,78% στις 644 μον. – Πιθανή διόρθωση προσεχώς στις 600 μον. - Το spread Ελλάδος - Ιταλίας -20 μ.β.

Πιέσεις σε τράπεζες έως -4% και ΧΑ -1,78% στις 644 μον. – Πιθανή διόρθωση προσεχώς στις 600 μον. - Το spread Ελλάδος - Ιταλίας -20 μ.β.
Δύσκολος ο στόχος των 680-690 μονάδες ενώ η απουσία εσωτερικού καταλύτη και χαμηλών συναλλαγών στέκονται εμπόδια για την αλλαγή της τάσης
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 644 μονάδες, ακολουθώντας τη διεθνή πτώση, με επίκεντρο τις πιέσεις στις τράπεζες έως -4% αλλά και σε μη τραπεζικούς τίτλους του FTSE 25, όπως ΟΤΕ -3,75%, ΔΕΗ -3,09%, Motor OiI -3,06%...καθώς η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 υπερτερεί της αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Το βασικό σενάριο που αρχίζει να εξυφαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι οι αγορές έχουν εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης και αυτό δείχνει ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μια καλή διορθωτική κίνηση.
Το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν στις ΗΠΑ τέλη Ιουλίου ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης.
Είναι πιθανό πάντως να υπάρξει διόρθωση που αυτό για την Ελλάδα θα σηματοδοτούσε κίνηση έως τις 600 μονάδες ή πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα -7%.

Οι επενδυτές αξιολογούν τις θερινές οικονομικές προβλέψεις 2020 της Ε.Ε. όπου τονίζεται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα βιώσει για το 2020 βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη.

Ειδικότερα, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά -8,7% το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021 ενώ η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3% το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 5,8% το 2021.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά την ύφεση στην Ελλάδα το 2020 στο -9%, σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της (έναντι εκτίμησης για πτώση κατά 9,7% φέτος στις εαρινές προβλέψεις), ενώ η ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί στο +6%.

Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη και γύρω από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Σημειώνεται ότι χθες (6/7) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «επίδειξη ισχύος» την κίνηση των ΗΠΑ να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαλέσει το διχασμό μεταξύ των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή.
Από την άλλη, την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, να χαρακτηρίζει τη σχετική ενέργειας ως «ιδιαίτερα προκλητική».
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων ενώ η απουσία εσωτερικού καταλύτη αλλά και οι χαμηλές συναλλαγές αποτελούν σοβαρά εμπόδια για την κίνηση της αγοράς στην ζώνη των 680-690 μονάδων.
Στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -3,73% και ακολούθησαν Πειραιώς -3,42%, Eurobank -3,3% και Alpha Bank -2,62%.
Σε αναστολή της λειτουργίας του προχωρά το Lansdowne Partners το fund που είναι σταθερά short στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές από τον Ιούλιο του 2017 χωρίς να έχει γίνει γνωστό τι θα γίνει με τις ανοιχτές του θέσεις.
Συνολικά οι ανοιχτές του θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο αποτελούνται από 64 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 54 εκατ. ευρώ και ειδικότερα από
το 2,57% στην Πειραιώς (11,2 εκατ.), στο 0,90% στην Eurobank (33,3 εκατ.) και 1% στην Alpha Bank (15,4 εκατ.) αλλά και στη ΔΕΗ με ποσοστό 1,59% (3,6 εκατ.)...
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Lansdowne Partners ζήτησε από τους επενδυτές να μεταφέρουν τα χρήματά τους στα αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας, τα οποία τηρούν long θέσεις.

Μεταξύ 3,5% με 3,75% αναμένεται να διαμορφωθεί το επιτόκιο στο ομολογιακό της Lamda ύψους 320 εκατ. ευρώ το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί 17 Ιουλίου 2020.
Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται και η Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 όπου δεν φαίνεται να υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και να απαιτηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου ή κάποια έκτακτη τον Σεπτέμβριο.
Η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στις 8 Ιουλίου 2020 έχει αυτό τον σκοπό να γεφυρώσει τις διαφορές.
Σημειώνεται ότι η βασική διαφωνία των εταίρων είναι η αναλογία των επιδοτήσεων με τα δάνεια ενώ η αρχική αναλογία 66% επιδοτήσεις και 33% δάνεια δηλαδή 500 δισεκ. επιδοτήσεις και 250 δισεκ. δάνεια θα αλλάξει με  πιθανότερο σενάριο 50% δάνεια προς 50% επιδοτήσεις.
Σε αντίθεση με τις διαρροές ότι δεν θα περιλαμβάνονται όροι – τύπου μνημονίου – φαίνεται ότι ορισμένες χώρες όπως η Ολλανδία επιμένουν σε αυτό το ζήτημα και ζητούν μηχανισμό παρακολούθησης ενώ η Αυστρία ξεκαθαρίζει ότι χώρες όπως η Ιταλία – περιλαμβάνει και την Ελλάδα – δεν μπορούν να πάρουν χρήματα άνευ όρων.
Θα πρέπει να θεωρηθεί νομοτελειακό ότι θα επιβληθούν όροι τύπου μνημονίου με μεταρρυθμίσεις αλλά και μηχανισμός ελέγχου της κατανομής, διάθεσης και παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των κονδυλίων που θα δοθούν.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,10% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ το ιταλικό 10ετές έχει οριακά επιδεινωθεί στο 1,30%  και με το μεταξύ τους spread στις -20 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 141 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,52% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,7%.
Περί τις 12:15 με πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,3%
Περί τις 13:30 εντάθηκαν οι πωλήσεις στα μη τραπεζικά blue chips, όπως Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και με συνδτασυασμο τις πιέσεις στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,01%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,78% στις 644 μονάδες έχοντας υψηλό στις 652,36 μονάδες και χαμηλό 642,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 850 χιλ. ευρώ και όγκου 70 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 644 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 640-630 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι  680-690 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 365 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 350 μονάδες και ακολουθούν οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία της Bad Bank προχωράει όπως όλα δείχνουν η Τράπεζα της Ελλάδος τουλάχιστον σε ότι αφορά τις υποδομές.
H επιλογή συμβούλων ήδη διενεργήθηκε σε τρία διαφορετικά επίπεδα μέσα από προσκλήσεις ενδιαφέροντος.
O πρώτος σύμβουλος έχει την ευθύνη για τη δομή της Bad Bank και είναι η Rothschild, ο δεύτερος πρόκειται να ασχοληθεί με την διαδικασία υποδοχής των προβληματικών χαρτοφυλακίων και είναι η Boston Consulting Group και ο τρίτος θα εξειδικεύσει όλα τα ζητήματα της φορολογικής μεταχείρισης και κυρίως το δύσκολο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και είναι η  Deloitte.
Ωστόσο ένα μείζον θέμα παραμένει η εξεύρεση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος το οποίο θα πρέπει να γίνει εφόσον γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς σε αυτήν την φάση από τον προϋπολογισμό χρήματα δεν υπάρχουν παρατηρούν παράγοντες που παρακολουθούν το εγχείρημα.
Οι τράπεζες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς  τις διαδικασίες σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις και τον Ηρακλή.
Δημιουργώντας holding εταιρίες λύνουν το πρόβλημα των ζημιών και επομένως του αναβαλλόμενου φόρου.
Οπότε τι θα μείνει για τη Bad Bank η συζήτηση της οποίας ενδέχεται να πιέσει και τις τιμές των τιτλοποιήσεων;
Είναι νωρίς πάντως για να αξιολογηθούν τα ζητήματα στο σύνολό τους αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες που αυτό που τους νοιάζει είναι πως θα εξελιχθεί η κατάσταση σε σχέση με τα μορατόρια τα οποία θα είναι σε ισχυ μέχρι το τέλος του έτους και για κάποιους κλάδους όπως ο τουριστικός μέχρι το τέλος και του επόμενου έτους.
Μέχρι στιγμής 18 δισ. ευρώ δάνεια έχουν παγώσει και εκτιμάται πως αν και ενήμερα δάνεια  περίπου το 10% από αυτά θα καταστούν εκ νέου μη εξυπηρετούμενα όταν τελειώσει η περίοδος χάριτος.

H επικαιρότητα

Ξεπερνούν τις 535 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο, με την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων να αυξάνεται, καθώς πολλές χώρες προχωρούν στην επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων.
Περισσότερα από 11,62 εκατ.  κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας.
Τουλάχιστον 6.016.500 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.
Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Tην έναρξη κλινικών δοκιμών τελικού σταδίου ώστε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του κοκτέιλ αντισωμάτων που έχει δημιουργήσει για προληπτική και θεραπευτική χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία Regeneron.
Οι δοκιμές θα διεξαχθούν σε περίπου 100 τοποθεσίες και θα περιλαμβάνουν 2.000 ασθενείς στις ΗΠΑ, σημείωσε η εταιρεία.
«Εκτελούμε ταυτόχρονες προσαρμοστικές δοκιμές για να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να προσφέρουμε μια πιθανή λύση για την πρόληψη και τη θεραπεία μολύνσεων Covid-19, ακόμη και εν μέσω συνεχιζόμενης παγκόσμιας πανδημίας», δήλωσε ο πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Regeneron, George D. Yancopoulos.
Στην Ελλάδα, τα επιδημιολογικά στοιχεία στις βαλκανικές χώρες προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ενώ επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά αποφασίζοντας το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία έως τις 17 Ιουλίου όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σταθερά περί τις τρεις εκατοντάδες νέων περιστατικών κορωνοϊού.
Και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, όμως, δηλώνεται μεγάλος αριθμός περιστατικών με Covid-19.
Ενδεικτικά, στη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα, αλλά και στη Ρουμανία η κατάσταση είναι δραματική, καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα -τα ενεργά κρούσματα στη Ρουμανία ανέρχονταν χθες σε 7.197 σύμφωνα με το Worldometers.
Στον «κόκκινο» κλοιό της Βαλκανικής βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία με δεκάδες κρούσματα νέων περιστατικών και θυμάτων του κορωνοϊού.
Σημείωνεται ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξε ο τουρισμός, μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας - υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας.
Εν τω μεταξύ, την έναρξη των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ενώ όπως ανέφερε, ελήφθη κατόπιν εισήγησης των ειδικών και σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα έχει ανέλθει στους 193.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Τρίτη 7/7 στις ασιατικές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να εστιάζεται γύρω από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Χθες (6/7) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «επίδειξη ισχύος» την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαλέσει το διχασμό μεταξύ των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απώτερο στόχο με το να δείχνουν δημόσια τη στρατιωτική τους ισχύ, καθώς και ότι πραγματοποιούν «επίδειξη ισχύος» με το να στέλνουν τα πλοία τους στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Μάλιστα, η κίνηση τους Ουάσιγκτον αποτελεί μία απόπειρα ώστε να υποστούν πλήγμα οι σχέσεις των δύο χωρών και να παρεμποδιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,44%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,37%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,38% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -1,09%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφουν σήμερα Τρίτη 7/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στις ΗΠΑ, επισκιάζει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πυροδότησε το χθεσινό ράλι στις μετοχές.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανακοίνωση των θερινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την οικονομία σε Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +7,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -17,9% πορηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +11,1%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -1,4%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,50%, ο S&P στο -0,10% και ο Nasdaq στο +0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,93% (19,77 δολ.).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,29 ευρώ, με πτώση -3,73% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6690 ευρώ, με πτώση -2,62%, με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,03 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4820 ευρώ, με πτώση -3,42% με όγκο 1,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 647 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,41 ευρώ, με πτώση -3,3% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6390 ευρώ, με πτώση -0,93% και με κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2050 ευρώ, με πτώση -1,91% και όγκο 166 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,88 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, Viohalco, ΔΕΗ, Sarantis, Motor Oi.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Φουρλής και Coca Cola..
H Coca Cola έκλεισε στα 22,07 ευρώ με άνοδο +1,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,05 ευρώ, με πτώση -3,75% και αποτίμηση 5,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,5760 ευρώ, με πτώση -3,09% και αποτίμηση 830 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,34 ευρώ, με πτώση -0,85% και κεφαλαιοποίηση 543 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,4650 ευρώ με πτώση -2,48% και αποτίμηση 2,83 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,56 ευρώ, με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 871 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,93 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,67 ευρώ, με πτώση -3,06% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,30 ευρώ με πτώση -2,21% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,06 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,98 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 743 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,11 ευρώ, με άνοδο +3,66% και κεφαλαιοποίηση 214 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0607 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 57 εκατ. ευρώ.

Ανοδική κίνηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,10% και το Ιταλικό 1,30% και το μεταξύ τους spread -20 μονάδες βάσης  

Νέα ανοδική κίνηση καταγράφεται σήμερα 7 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία προσεγγίζουν τα ιστορικά τους χαμηλά.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,10% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,30%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 69 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,20% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,50 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,56 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,88% και απόδοση πώλησης 0,91%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,03% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 1,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,08 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,11% και απόδοση πώλησης 1,08%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,55 μονάδες βάσης και 1,17% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 140,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,41% ή 141 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης, οριακή επιδείνωση στα ιταλικά ομόλογα

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ ειδικά στην Ιταλία σημειώνεται οριακή επιδείνωση.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Ιουλίου 2020 στο 1,30%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/7/2020 στο -0,43% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,017% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,30% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,98%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης