Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού - Πτώση -1,51% για Dow Jones, στο -0,92% ο DAX

Πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού - Πτώση -1,51% για Dow Jones, στο -0,92% ο DAX
Η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού, επισκιάζει τις προσδοκίες για ανάκαμψη - Πιέσεις στις αγορές
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 7/7 τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, κυρίως στις ΗΠΑ, επισκιάζει τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία πυροδότησε το χθεσινό ράλι στις μετοχές.
Στο μέτωπο της πανδημίας, ξεπερνούν τις 535 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε επισήμως την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο.
Περισσότερα από 11,62 εκατ.  κρούσματα της Covid-19 έχουν διαγνωστεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας.
Τουλάχιστον 6.016.500 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων.
Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.
Οι χώρες όπου αναφέρθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο είναι η Βραζιλία (602), η Ινδία (425) και οι ΗΠΑ (362).
Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο από κορωνοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 130.285 θανάτους και 2.936.077 κρούσματα.
Τουλάχιστον 906.763 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.
Η αμερικανική κυβέρνηση χορηγεί 1,6 δισ. δολάρια στη Novavax για την κάλυψη δοκιμών και κατασκευής δυνητικού εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την παράδοση 100 εκατ. δόσεων έως τον Ιανουάριο του 2021.  
Το ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου «Operation Warp Speed», με στόχο την επιτάχυνση της πρόσβασης σε εμβόλια και θεραπείες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
«Αυτό που κάνει το Warp Speed είναι ότι πληρώνει για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων, οι οποίες θα παραδοθούν από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ενδέχεται να ολοκληρωθούν έως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο της επόμενης χρονιάς», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck.
Οι επενδυτές επίσης εστιάζουν στις προσπάθειες των φαρμακευτικών για ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου, με τις Regeneron Pharmaceuticals στις ΗΠΑ και την Sinovac Biotech στην Κίνα να ξεκινούν δοκιμές.  
Στο γεγονός ότι η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ενδέχεται να υποχωρεί το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve Bank, Raphael Bostic, εξαιτίας της αύξησης που σημειώνεται στα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.
«Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ενδέχεται να σταματήσει εν μέσω της πρόσφατης αύξησης στα κρούσματα κορωνοϊού», ανέφερε ο κ. Bostic, διευκρινίζοντας ότι «τα στοιχεία υψηλής συχνότητας δείχνουν μία υποχώρηση στην οικονομική δραστηριότητα».
Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι «υπάρχουν ορισμένα πράγματα που βλέπουμε και τα οποία μας προβληματίζουν», προσθέτοντας ότι τα σχετικά στοιχεία «ενδεχομένως να υποδηλώνουν ότι η πορεία αυτής της ανάκαμψης θα είναι λίγο πιο δύσκολη απ' ό,τι θα ήταν διαφορετικά».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ προσεκτικά, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει«, υπογράμμισε ο κ. Bostic, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε εάν πρόκειται για ένα σταθερό μοτίβο ή εάν πρόκειται απλώς για μία παύση».
Ο ίδιος τόνισε ότι ενδέχεται να χρειαστεί η παροχή περαιτέρω οικονομικής στήριξης προς τις μικρές επιχειρήσεις της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «όσο περισσότερο συνεχιστεί η κατάσταση χωρίς οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν στήριξη, τόσο πιθανότερο είναι αυτές να μη μπορέσουν να επιβιώσον».
«Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι συνθήκες στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με το τώρα», πρόσθεσε ο κ. Bostic, υπογραμμίζοντας ότι «όλη αυτή η αβεβαιότητας βρίσκεται σίγουρα στο μυαλό μου».

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,51% στις 25.890 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες -1,08% στις 3.145 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση -0,86% στις 10.343 μονάδες.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε στις 29,42 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -0,92% κλείνοντας στις 12.616 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -0,1% στις 20.061 μονάδες.
Image

Image

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία της οικονομίας αλλά και στην πορεία του κορωνοϊού του οποίου τα κρούσματα σημειώνουν σημαντική άνοδο στις ΗΠΑ.  
Οι επενδυτές επίσης εστιάζουν στις προσπάθειες των φαρμακευτικών για ανεύρεση θεραπείας και εμβολίου, με τις Regeneron Pharmaceuticals στις ΗΠΑ και την Sinovac Biotech στην Κίνα να ξεκινούν δοκιμές.  
Οι τράπεζες σημείωσαν πτώση -2%, ενώ οι μετοχές ενέργειας επίσης παρέσυραν πτωτικά την αγορά, καθώς οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν λόγω των ανησυχιών για την ανάκαμψη στη ζήτηση καυσίμων.
Image
Η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει το 2020  βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.
Η άρση των μέτρων εγκλεισμού προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές μας προβλέψεις και συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος από τον αναμενόμενο.
Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις 2020, η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί κατά 8,7 % το 2020 και θα σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1 % το 2021.
Η οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3 % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 5,8 % το 2021.
Ως εκ τούτου, η συρρίκνωση το 2020 προβλέπεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις εαρινές προβλέψεις του 7,7 % στη ζώνη του ευρώ και του 7,4 % για την ΕΕ στο σύνολό της.
Επίσης, η ανάπτυξη το 2021 θα είναι ελαφρώς λιγότερο έντονη σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις.
Να αποφύγουν την «τυφλή» εφαρμογή των κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα της ΕΕ μετά την κρίση του Covid-19, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη σε μια νέα ύφεση.
Όπως δήλωσε στους Financial Times ο Centeno, οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία και την παύση της κανονικής εφαρμογής των δημοσιονομικών ορίων της ΕΕ που ακολούθησαν για να επανεξετάσουν το βιβλίο κανόνων, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου του 60% του ΑΕΠ σε επίπεδα εθνικού χρέους.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά +7,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, έναντι πτώσης -17,9% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί περαιτέρω άνοδος κατά +11,1%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας υποχώρησε κατά -19,3% έναντι ετήσιας πτώσης -25,3% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -16,9%.
Η παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου αυξήθηκε κατά +10,3% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την παραγωγή του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου διαμορφώθηκε στο +1,7% και +0,5% αντίστοιχα.
Ο τομέας ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε οριακή πτώση της τάξεως του -0,1% ενώ αντίθετα ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +1,5% σε μηνιαία βάση.
Παράλληλα, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε σημαντική άνοδο +27,6% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ σγμαντική ήταν και η ανάκαμψη που κατέγραψε η παραγωγή στον τομέα των οχημάτων, μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα.
Σημειώνεται ότι χθες (6/7) η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις βιομηχανικές παραγγελίες της χώρας για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε άνοδος κατά +10,4% σε μηνιαία βάση.
Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, τα οποία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +24,3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -10,7%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +15%.
Οι πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων ενισχύθηκαν κατά +66,3% σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις τροφίμων κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -10,5% έναντι ετήσιας πτώσης -26,7% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -17%.
Όσον αφορά τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, σημειώθηκε «άλμα» της τάξεως του +41,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει καταγράψει ποτέ η Istat στον σχετικό τομέα.
Πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (7/7) στοιχεία της Halifax, καθώς ο αντίκτυπος των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 στην αγορά συνεχίστηκε.
Ειδικότερα, η μέση τιμή κατοικιών υποχώρησε κατά -0,1% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, στις 237.616 στερλίνες, έναντι πτώσης -0,2% προηγουμένως, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί πτώση από το 2010.
Παράλληλα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 οι τιμές κατοικιών υποχώρησαν κατά -0,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2011.
Σημειώνεται ότι η αγορά κατοικιών στη χώρα παρέμεινε σχεδόν στάσιμη τον Απρίλιο και τον Μάιο, λόγω της επιβολής του lockdown στη χώρα, με την Τράπεζα της Αγγλίας να δηλώνει ότι ότι η έγκριση στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Μάιο.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά +2,5%, ενώ η Halifax ανέφερε ότι οι νέες έρευνες για στεγαστικά δάνεια διπλασιάστηκαν τον Ιούνιο του 2020.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν μία συνέχιση της πρόσφατης μέτριας πτωτικής τάσης στις τιμές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Halifax, Russell Galley, διευκρινίζοντας ότι «η δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών είναι πιθανό να παραμείνει περιορισμένη για ορισμένο χρονικό διάστημα, προερχόμενη από το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε η οικονομία».
«Τα επίπεδα δραστηριότητας ανέκαμψαν σημαντικά τον Ιούνιο, ο οποίος είναι συνήθως ο πιο πολυσύχναστος μήνα για τη δραστηριότητα ενυπόθηκων δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε ο κ. Galley, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι ακόμα «πολύ νωρίς για να πούμε ότι αυτό το επίπεδο δραστηριότητας θα διατηρηθεί».
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Eni SpA αναμένει ότι θα ανακοινώσει απομειώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των χαμηλότερων προοπτικών για τις τιμές της ενέργειας.
Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και αερίου περικόπτει τις εκτιμήσεις της για τις τιμές πετρελαίου και αερίου, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Αναμένει τώρα ότι η μακροπρόθεσμη τιμή του brent θα διαμορφωθεί στα 60 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 70 δολάρια το βαρέλι.
Η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην εκτίμηση των απομειώσεων της και τόνισε πως οι εκτιμήσεις μπορεί να διαφέρουν (ανοδικά και πτωτικά) κατά 20% περίπου.
Η Eni αναμένει απομειώσεις 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τα upstream assets και περίπου 800 εκατ. ευρώ στις δραστηριότητες διύλισης.
Οι εκτιμήσεις περιλαμβάνουν επίσης υποτίμηση των φορολογικών πιστώσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ. Οι απομειώσεις θα ανακοινωθούν στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.
Ακόμη ένα πακέτο μέτρων αναδιάρθρωσης ανακοίνωσε η Lufthansa την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής κατά 20% των ανώτερων ηγετικών θέσεων, καθώς και τη μείωση 1.000 διοικητικών θέσεων.
Οπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα μειώσει επίσης στο μισό τον όγκο των επενδύσεων για νέα αεροσκάφη, με το οικονομικό της σχέδιο να επιτρέπει έως και 80 νέα αεροσκάφη για τον όμιλο μέχρι το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι της Lufthansa στήριξαν την κυβερνητική διάσωση ύψους 9 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, διασφαλίζοντας το μέλλον της αεροπορικής, αφότου έφτασε κοντά στην κατάρρευση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Deutsche Bank και Google ξεκινούν στρατηγική συνεργασία που θα παρέχει στη γερμανική τράπεζα υπηρεσίες cloud και θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων προϊόντων για τους πελάτες.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει επιστολή προθέσεων, ενώ μια πολυετής σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί τους επόμενους μήνες, δήλωσε η γερμανική τράπεζα την Τρίτη.
Η συμφωνία θα βοηθήσει την Deutsche να επιταχύνει τη μετάβαση στο cloud και να βελτιώσει τις δυνατότητές της που σχετίζονται με τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, ανέφερε.
Η συνεργασία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στρατηγική αναθεώρηση της τράπεζας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche, Christian Sewing.
Η Sodexo SA ανακοίνωσε ότι τα έσοδα γ΄ τριμήνου της χρήσης 2020 υποχώρησαν εξαιτίας της πανδημίας για τον κορονοϊό.
Η γαλλική εταιρεία υπηρεσιών τροφίμων και εγκαταστάσεων ανακοίνωσε ότι τα έσοδα για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαΐου μειώθηκαν στα 3,91 δισ. ευρώ από τα 5,68 δισ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2019.
Η πτώση αντιστοιχεί σε 30% πτώση σε οργανική βάση.
Ο βρετανικός εκδοτικός όμιλος Reach ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 550 θέσεων εργασίας ή αλλιώς το 12% του ανθρωπίνου δυναμικού του μετά το πλήγμα που υπέστη η κυκλοφορία των εντύπων του και τα διαφημιστικά του έσοδα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Reach, στον οποίο ανήκουν--μεταξύ άλλων-- οι εφημερίδες Daily Mirror, Daily Express, Daily Star και το περιοδικό OK!, ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 27,5%, τα έσοδα από την κυκλοφορία των έντυπων εκδόσεών του κατά 29,5% και από τις διαδικτυακές εκδόσεις κατά 14.8%.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, στο επίκεντρο οι εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,44% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,37%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (7/7) οι αγορές της Ασίας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,44% στις 22.614,6 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακές απώλειες της τάξεως του -0,03% στις 6.012,9 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -1,09% στις 2.164,1 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,34% στις 1.390,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,36% στις 25.982 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,2% και τις 12.092,9 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 3.345,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +1,7% στις 13.172,4 μονάδες.
Χθες (6/7) το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε ως «επίδειξη ισχύος» την κίνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν δύο αεροπλανοφόρα στη Νότια Σινική Θάλασσα, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να προκαλέσει το διχασμό μεταξύ των εθνών που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Zhao Lijian, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απώτερο στόχο με το να δείχνουν δημόσια τη στρατιωτική τους ισχύ, καθώς και ότι πραγματοποιούν «επίδειξη ισχύος» με το να στέλνουν τα πλοία τους στη Νότια Σινική Θάλασσα.
Μάλιστα, η κίνηση τους Ουάσιγκτον αποτελεί μία απόπειρα ώστε να υποστούν πλήγμα οι σχέσεις των δύο χωρών και να παρεμποδιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ.
«Η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα ήταν σταθερή», ανέφερε ο κ. Zhao, διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ως στόχο να προκαλέσουν προβλήματα ανάμεσα στην Κίνα και τα έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν διχασμό μεταξύ των εθνών στην περιοχή και στρατιωτικοποιούν τη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, να χαρακτηρίζει τη σχετική ενέργειας ως «ιδιαίτερα προκλητική».
«Όλα τα έθνη πρέπει να υποστηρίζουν μία ελεύθερη και ανοιχτή τάξη που να βασίζεται σε κανόνες υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την εξουσία και τις στρατιωτικές δυνατότητες», σχολίασε ο κ. Pompeo μέσω ανάρτησής του στο Twitter.
Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επέκρινε τον νόμο της κινεζικής κυβέρνησης περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, τον οποίο χαρακτήρισε ως «δρακόντειο», διευκρινίζοντας ότι αποτελεί «μία οργουελιανή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών του Χονγκ Κονγκ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης