Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση 13% για την ισπανική οικονομία το 2020, ανάπτυξη 6% το 2021 – Στο 120% το χρέος

Scope: Ύφεση 13% για την ισπανική οικονομία το 2020, ανάπτυξη 6% το 2021 – Στο 120% το χρέος
Ύφεση - ρεκόρ για την ισπανική οικονομία αναμένει η Scope Ratings
Ύφεση – ρεκόρ της τάξεως του 13% για την οικονομία της Ισπανίας («Α-», σταθερό outlook) αναμένει το 2020 η Scope Ratings, υπολογίζοντας παράλληλα στο 6% την ανάκαμψη από το επόμενο έτος.
Μάλιστα, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι συρρίκνωση του ΑΕΠ ενδέχεται να φθάσει ακόμη και το 17% φέτος, αν η πανδημία του κορωνοϊού επιδεινωθεί.
To δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί σε 12% του ΑΕΠ to 2020, γεγονός που θα εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος της χώρας στο 120% του ΑΕΠ.
«Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική που επικεντρώνεται στις διαρθρωτικές δημοσιονομικές προσαρμογές όταν υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε σταθερή βάση.
Αυτό θα μειώσει τους κινδύνους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά.
Ο πολιτικός κατακερματισμός έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει τις προσπάθειες για την εφαρμογή διαρθρωτικών προσαρμογών, καθώς ο νόμος για τον προϋπολογισμό του 2018 επεκτάθηκε στο τρέχον έτος.
Οι προτάσεις προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης πριν από το Covid-19 περιελάμβαναν φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι φαινόταν δύσκολο να συνδυαστούν με πολλά από τα προγραμματισμένα προγράμματα κοινωνικών δαπανών.
Εστιάζοντας στην ανάπτυξη, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις ακαμψίες της αγοράς εργασίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι επενδύσεις στην καινοτομία και η ρύθμιση των επιχειρήσεων, πρέπει να θεσπιστούν, για να βελτιωθεί περαιτέρω το αναπτυξιακό δυναμικό της Ισπανίας και να διασφαλιστεί ότι το δημόσιο χρέος θα επανέλθει σε μια πτωτική πορεία μετά το σοκ.
Η δομή της ισπανικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο σοκ.
Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο, ιδίως ο τουρισμός, τα ταξίδια και η ψυχαγωγία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του ΑΕΠ και το 40% της απασχόλησης.
Επιπλέον, η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των προσωρινών συμβάσεων στη ζώνη του ευρώ, άνω του 20%.
Αυτό κινδυνεύει να αυξήσει το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν ήδη υψηλό στο 14% το 2019, σε πάνω από 20% φέτος», σημειώνει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης