Βολιβία: Ο γενικός εισαγγελέας κατηγορεί για τρομοκρατία και χρηματοδότησή της τον πρώην πρόεδρο Morales

Βολιβία: Ο γενικός εισαγγελέας κατηγορεί για τρομοκρατία και χρηματοδότησή της τον πρώην πρόεδρο Morales
Ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας κατηγόρησε τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο της χώρας E. Morales για «τρομοκρατία» και «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», διέταξε να συλληφθεί και να προφυλακιστεί
Ο γενικός εισαγγελέας της Βολιβίας κατηγόρησε τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο της χώρας E. Morales, πολιτικό πρόσφυγα στην Αργεντινή, για «τρομοκρατία» και «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», διέταξε να συλληφθεί και να προφυλακιστεί.
Το κατηγορητήριο σε βάρος του πρώην προέδρου (2006-2019) αφορά τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» αλλά και «τρομοκρατικές» ενέργειες που φέρεται να «συντόνιζε» προσωπικά, ιδίως μια φερόμενη προσπάθεια να στηθούν μπλόκα, «να περικυκλωθούν οι πρωτεύουσες» των περιφερειών της Βολιβίας, για να μη φθάνουν τρόφιμα σ’ αυτές, κατά τη διάρκεια των «συγκρούσεων του 2019», ανέφερε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωσή του.
Οι κατηγορίες μοιάζουν να βασίζονται σε καταγραφή τηλεφωνικής συνδιάλεξης του πρώην αρχηγού του κράτους με ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος, των καλλιεργητών κόκας, στην οποία ο Morales ακούγεται να προτρέπει τον συνδικαλιστή να οργανώσει μπλόκα, να κλείσει δρόμους που οδηγούν στις πόλεις ώστε να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν με τρόφιμα, εν μέσω των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, προτού αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα τον Νοέμβριο.
Οι διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του Morales έδιναν κι έπαιρναν επί εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, αποτέλεσμα που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση.
Μετά την εγκατάλειψη του σοσιαλιστή πρώην προέδρου από την αστυνομία και τον στρατό, ο Morales αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή του και να εγκαταλείψει τη χώρα. Τον διαδέχθηκε η ως τότε γερουσιαστής της δεξιάς J. Annes, σε μεταβατικό ρόλο.
Από την εξορία στην Αργεντινή, ο πρώην πρόεδρος απέρριψε τις κατηγορίες.
«Παράνομα και κατά τρόπο αντισυνταγματικό, η εισαγγελία στη Λα Πας εκδήλωσε την πρόθεση να μου ασκήσει δίωξη για τρομοκρατία» με βάση χαλκευμένα αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ο Morales μέσω Twitter.
Πρόσθεσε πως η απαγγελία των κατηγοριών αυτών αποτελεί«επιπρόσθετο τεκμήριο» του «συστηματικού πολιτικού διωγμού από πλευράς της de facto κυβέρνησης» της Annes σε βάρος του.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Morales.
Η εισαγγελία είχε ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Morales τον Δεκέμβριο του 2019, για ακριβώς τα ίδια αδικήματα.
Είχε κατόπιν ανακοινώσει πως θα ζητούσε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.
Τον Φεβρουάριο, η εισαγγελία άρχισε να διενεργεί κι άλλη έρευνα σε βάρος του, για εκλογική νοθεία.
Ως τώρα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη.
«Η δημοκρατία και το κράτος του δικαίου θα επιστρέψουν προσεχώς στη Βολιβία», διαβεβαίωσε ο πρώτος αυτόχθων που αναδείχθηκε στην προεδρία της χώρας των Άνδεων.
Η κυβέρνηση της Annes κατηγορεί συχνά το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το κόμμα του Morales, ότι επιδιώκει να προκαλεί δυσαρέσκεια στον πληθυσμό για να την εκμεταλλευθεί πολιτικά στις εκλογές, που προγραμματίζεται να διεξαχθούν την 6η Σεπτεμβρίου.
Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις επιθέσεις της εναντίον του MAS, το οποίο έχει ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου, ενόψει εκλογών.
Η Annes θα διεκδικήσει την προεδρία τον Σεπτέμβριο.
Ο Morales δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής, καθώς η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε.
Είχε ήδη δεσμευθεί ότι δεν θα διεκδικούσε την προεδρία.
Ο υποψήφιος του κόμματός του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS