Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος οι τουρίστες από τα Βαλκάνια - Στους 193 οι νεκροί

Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα - Πονοκέφαλος οι τουρίστες από τα Βαλκάνια - Στους 193 οι νεκροί
Ανησυχία στην κυβέρνηση για την επιδημιολογική εικόνα των βαλκανικών χωρών
Ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία στις βαλκανικές χώρες προκαλούν έντονο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά αποφασίζοντας το κλείσιμο των συνόρων με τη Σερβία έως τις 17 Ιουλίου.
Γενικότερα, στις βαλκανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται πολλοί τουρίστες της βόρειας Ελλάδας, η επιδημιολογική εικόνα είναι μελανή.
Πέρα από τη Σερβία, στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα.
Στη Ρουμανία καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα.
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κροατία με τις αρχές να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 232% από την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Σημείωνεται ότι από την 1η Ιουλίου, οπότε και άνοιξε ο τουρισμός, μέχρι και χθες έχουν καταγραφεί 85 εισαγόμενα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρας - υπάρχουν και 2 περιπτώσεις όπου αναφέρεται ότι τα πρόσωπα που διαγνώστηκαν θετικά στον κορωνοϊό πήγαν μόνοι τους για έλεγχο στις υπηρεσίες υγείας.
Στις καθημερινές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν σταθερά ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού αριθμού.
Χθες 7/7 από τα 27 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Η κατάσταση αυτή, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές, που παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ανησυχία για την πορεία της επιδημίας στα Βαλκάνια

Την έντονη ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στις βαλκανικές χώρες εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία.
Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας μιλώντας στον Σκάι.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας παραδέχτηκε πως… ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του.
Όπως είπε, από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα, είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 120 σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν, τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα που δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα.
«Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» σημείωσε ο κ. Σύψας.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μέτρα.
Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή, είπε και σημείωσε πως: «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις».
Ερωτηθείς για το εμβόλιο, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχουν τουλάχιστον δυο εμβόλια ήδη, που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη.
Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση.
«Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δυο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους.
Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο».

Κορωνοϊός: 27 νέα κρούσματα - Στις 3.589 συνολικα - Στους 193 οι θάνατοι

Σήμερα 7/7 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54,7% άνδρες αφορά άνδρες.
Image
Τα 868 (24,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.941 (54,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Image
Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών.
Τέσσερις (40%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
To 90% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, παράλληλα 121 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 193 θανάτους συνολικά στη χώρα, 62 (32,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης