Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola +3% αλλά πιέσεις στις τράπεζες έως -5%, το ΧΑ -0,47% στις 641 μον. - Πιθανή διόρθωση στις αγορές προσεχώς, ορατές οι 600 μον.

Με Coca Cola +3% αλλά πιέσεις στις τράπεζες έως -5%, το ΧΑ -0,47% στις 641 μον. -  Πιθανή διόρθωση στις αγορές προσεχώς, ορατές οι 600 μον.
Ο Γενικός Δείκτης με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και απώλειες 30% από την αρχή έτους καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση στα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου
(upd12)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 641 μονάδες, με επίκεντρο τις νέες πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -5,33%, Alpha Bank -3,74%...  ενώ τα κέρδη επιλεγμένων μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, όπως Coca Cola +3,08%, ΟΤΕ +0,91%...ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Αυξάνεται η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων του COVID-19 επηρεάζοντας τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ α
ρνητικά επιδρούν και οι προειδοποίησεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία επιταχύνεται…καθώς παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού μέσω του αέρα.
Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και οι απώλειες από την αρχή του έτους αγγίζουν το 30% καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση στα χρηματιστήρια του δυτικού κόσμου.
Οι εκτιμήσεις για ύφεση -8% το 2020 και ανάκαμψη +6% το 2021 δεν έχουν πείσει τους επενδυτές καθώς ο πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός έχει καταρρεύσει, ενώ  καταγράφεται επιδείνωση στο αδύναμο και μη βιώσιμο ελληνικό χρέος.

Από την άλλη, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για μια συμφωνία των εταίρων για το Ταμείο Ανάκαμψης, στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 και να απαιτηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής στις 15 Οκτωβρίου ή κάποια έκτακτη τον Σεπτέμβριο.
Μπορεί η Γερμανία να δηλώνει υπέρμαχη του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά στην πράξη αποδέχεται τους όρους που θέτουν οι 4 χώρες που αντιδρούν ( Αυστρία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία).
Αυτό που δεν έχουν πει οι κυβερνήσεις στους πολίτες είναι ότι τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ένα είδος μνημονίου όπου οι χώρες θα ακολουθούν κανόνες, θα εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις και το κυριότερο θα ελέγχονται για την απόδοση των κεφαλαίων που λαμβάνουν.
Επίσης μια νέα πληροφορία που μεταδίδει το Politico είναι ότι ενώ αναμενόταν τα πρώτα κεφάλαια να εκταμιευθούν Απρίλιο ή Μάιο του 2021 δεν αποκλείεται να μεταφερθούν για το τέλος το Φθινόπωρο του 2021 και ταυτόχρονα να επιμηκυνθεί και ο χρόνος εκταμιεύσεων από 4 σε 6 χρόνια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 640-630 μονάδων ενώ με την συσσώρευση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η αγορά αυξάνονται οι πιθανότητες για μια διόρθωση προς τις 600 μονάδες ή πτωση 8%.
Παράλληλα και οι διεθνείς αγορές έχουν εγκλωβιστεί σε στενό εύρος διακύμανσης με πιθανό σενάριο να έχουμε διορθωτική κίνηση τις προσεχείς εβδομάδες ενώ το μέγεθος της διόρθωσης θα εξαρτηθεί κυρίως από το εάν στις ΗΠΑ τέλη Ιουλίου ανακοινωθεί νέο πακέτο στήριξης.

Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς -5,33% και  Alpha Bank -3,74% και ακολούθησαν Εθνική -2,64% και Eurobank -1,71%.
 Το σχέδιο Ηρακλής με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις αποτελεί την λύση για την μείωση των προβληματικών δανείων των τραπεζών.
Η επιμονή της ΤτΕ να δημιουργήσει μια bad bank – η οποία δεν θα ευδοκιμήσει στο τέλος δεν θα εγκριθεί – δημιουργεί μεγάλης κλίμακας επενδυτική αβεβαιότητα.
Υπολογίζεται ότι εάν συσταθεί bad bank δηλαδή κακή τράπεζα στην Ελλάδα οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως -40%.
Η ΤτΕ γνωρίζει ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί αλλαγές στο DTC στην αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση οπότε ή το κράτος ή οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών θα πληρώσουν τα σχέδια για bad bank η οποία είναι σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί.
Οι επενδυτές επίσης βλέπουν με προβληματισμό την πορεία των τραπεζών, προβλέπουν αύξηση NPEs περί τα 7-8 δισεκ. λόγω της ύφεσης του 2020, βλέπουν επιδείνωση στα κεφάλαια παρά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια αυτό αποδεικνύει η χρηματιστηριακή τους αποτίμηση στα 4,3 με 4,4 δισεκ. σε σύνολο ενεργητικού 250 δισεκ. ευρώ.
Από την άλλη, στην αγορά ομολόγων καταγράφεται βελτίωση απόρροια όχι προφανώς της πορείας της οικονομίας αλλά της τεχνικής χειραγώγησης της ΕΚΤ με το Πρόγραμμα Πανδημίας.
Αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα σχεδόν 7 δισεκ. σε σύνολο 50 δισεκ. σε ελεύθερη κυκλοφορία και το υπόλοιπο χρέος ρυθμισμένο χρονικά η Ελλάδα φαντάζει πιο ασφαλής χώρα από την Ιταλία και έτσι εξηγείται το αρνητικό spread των -20 μονάδες βάσης που σημειώθηκε χθες 7/7.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων συνεχίζεται το θετικό κλίμα, με το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,10% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - και το ιταλικό 10ετές στο 1,26%  και με το μεταξύ τους spread στις -16 μονάδες βάσης...
Σταθεροποίηση  καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 140 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,04% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,51%.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσει στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,04% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,69%.
Περί τις 16:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς στο -5,47%, Alpha Bank -5,68%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,21% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips τα κέρδη σε Coca Cola και Lamda κράτησαν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη στο -0,60%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,47% στις 641 μονάδες έχοντας υψηλό στις 648,59 μονάδες και χαμηλό 640,28 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 30,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,51 εκατ. ευρώ και όγκου 569χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 443 χιλ. τεμάχια αξίας 5,38 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 85 χιλ. τεμάχια αξίας 718 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 41,6 χιλ. τεμάχια αξίας 415 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 640-630 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι  680-690 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 354 μονάδες, πλησίων της πρώτης στήριξης των 350 μονάδων και ακολουθούν οι 330 μονάδες .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  370-380 μονάδες και ακολουθούν οι 400 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Μια σημαντική εξέλιξη λαμβάνει χώρα η οποία αποτελεί σοβαρότατο εμπόδιο στην δημιουργία εθνικών κακών τραπεζών (bad bank) ή ευρωπαϊκής bad bank.
Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp δεν εγκρίνει την μεταφορά κεφαλαίων τύπου DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις από τις εμπορικές τράπεζες σε bad bank.
Σημειώνεται ότι στις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, στα κεφάλαια των τραπεζών περιλαμβάνεται και αυτό που ονομάζεται deferred tax credits DTC ή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Το DTC αποτέλεσε τον μηχανισμό ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών από το κράτος πέραν των ανακεφαλαιοποιήσεων υπό τις εξής παραδοχές.
Οι τράπεζες πρέπει να επιτυγχάνουν μελλοντικά κέρδη ώστε οι φόροι που θα αναλογούν στα κέρδη αυτά να συμψηφίζονται και να αφαιρούνται από το DTC.
Εάν οι τράπεζες δεν επιτυγχάνουν κέρδη αλλά ζημίες – άρα δεν μπορούν να αποδώσουν φόρο, τότε υποχρεούνται να υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου υπέρ του δημοσίου κατά το ύψος της σχέσης της ζημίας ως προς το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Στην Ευρώπη το DTC δηλαδή οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις φθάνουν τα 105 δισεκ. και αποτελούν μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών.
Στην Ελλάδα το DTC ανέρχεται σε 16,2 δισεκ. ή για τις 4 μεγάλες 15,7 δισεκ. σε σύνολο κεφαλαίων 28,8 δισεκ. (DTC - Εθνική 4,6 δισεκ. Alpha 3,1 δισεκ. Πειραιώς 4 δισεκ. και Eurobank 4 δισεκ.).
Να σημειωθεί ότι η αναβαλλόμενη φορολογία DTA μετατράπηκε σε DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Άπαξ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν εγκρίνει μεταφορά κεφαλαίων DTC από τις τράπεζες σε μια bad bank θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος και όσοι έχουν τέτοιες ιδέες να εξηγήσουν πως θα βρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την δημιουργία μιας bad bank.
Οι λύσεις είναι δύο ή οι ιδιώτες μέτοχοι και επενδυτές ή το κράτος που όμως θα θεωρηθεί state aid κρατική βοήθεια και επίσης θα απορριφθεί.

H επικαιρότητα

Σαρώνει τον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού, με το επίκεντρο να βρίσκεται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί για επιτάχυνση της εξάπλωσης.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, πάνω από τις 60 χιλ. την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε και επίσημα την αποχώρησή της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατόπιν εντολής του προέδρου Donald Trump, ο οποίος κατηγορεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό για κακοδιαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού
Παγκοσμίως, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 11,8 εκατ. ενώ οι νεκροί τις 544 χιλ.
Νέα δραματική προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την πορεία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι η πανδημία επιταχύνεται ενώ παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του κορωνοϊού, αφότου ομάδα επιστημόνων προέτρεψε τον Οργανισμό να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του σχετικά με τον τρόπο που εξαπλώνεται η νόσος.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα εξελίσσεται για την Ελλάδα η επιδημιολογικά εικόνα του κορωνοϊού στα βόρεια σύνορα της χώρας.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία.
Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» έχει επισημάνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τα 27 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες (7/7/2020) τα 14 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου, ενώ άλλα τρία είναι εισαγόμενα που εντοπίστηκαν αφού οι ασθενείς προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Η Ελλάδα έχει απαγορεύσει την είσοδο Σέρβων τουριστών έως τις 15η Ιουλίου, ενώ η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να λάβει αντίστοιχα μέτρα και για άλλες χώρες σε περίπτωση που χρειαστεί.
Ιδιαίτερη ανησυχία, ωστόσο, επικρατεί και για το άνοιγμα των συνόρων για τους Βρετανούς τουρίστες από τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.589, εκ των οποίων το 54,7% άνδρες αφορά άνδρες, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 193.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη 8/7 οι ασιατικές αγορές, μετά την πτώση που σημειώθηκε στη Wall και τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ιαπωνία.
Eιδικότερα,  η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σημαντική πτώση των εξαγωγών κατά -25% για τον Μάιο του 2020, στα 29,6 δισ. δολ. την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά -18% για τον ίδιο μήνα, στα 32,2 δισ. δολ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να περιοριστεί στα 2,65 δισ. δολ. καθώς η ετήσια πτώση των εξαγωγών αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση που κατέγραψαν οι εισαγωγές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,78%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +1,74%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,37% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με πτώση -0,24%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κέρδη στην Wall Street

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν σήμερα Τετάρτη 7/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πανδημία του κορωνοϊού να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει τις προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ ξεπέρασε χθες το φράγμα των 3 εκατ. ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως «προκύπτουν αποδείξεις» σχετικά με τη διασπορά μέσω του αέρα του νέου κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,40%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,30%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,50%, ο S&P στο +0,60% και ο Nasdaq στο +1,1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,15% (19,65 δολ.).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες και με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Πειραιώς  και Alpha Bank

Νέες ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα με επίκεντρο την Πειραιώς και την Alpha Bank όπου κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,2560 ευρώ, με πτώση -2,64% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6440 ευρώ, με πτώση -3,74%, με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 994 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4030 ευρώ, με πτώση -5,33% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 613 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4030 ευρώ, με πτώση -1,71% με όγκο 5,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6110 ευρώ, με πτώση -4,53% και με κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2015 ευρώ, με πτώση -1,71% και όγκο 169 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,86 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Φουρλής, Aegean, Jumbo, ΑΔΜΗΕ....
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola, Ελλάκτωρας, Lamda
H Coca Cola έκλεισε στα 22,75 ευρώ με άνοδο +3,08% και κεφαλαιοποίηση στα 8,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 12,16 ευρώ, με άνοδο +0,91% και αποτίμηση 5,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,5960 ευρώ, με άνοδο +0,56% και αποτίμηση 834 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με πτώση -1,71% και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,49 ευρώ με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 2,84 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,40 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 857 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,95 ευρώ, με άνοδο +0,34% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 12,74 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 7,38 ευρώ με άνοδο +1,10% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 16,60 ευρώ με πτώση -2,7% και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 6,89 ευρώ, με πτώση -1,29% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε  στα 3,93 ευρώ, με πτώση -4,38% και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,0594 ευρώ, με πτώση -2,14% και κεφαλαιοποίηση 56 εκατ. ευρώ.

Θετικό κλίμα στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό 1,10% και το Ιταλικό 1,26% και το μεταξύ τους spread -16 μονάδες βάσης  

Συνεχίζεται το θετικό κλίμα και σήμερα 8 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία προσεγγίζουν τα ιστορικά τους χαμηλά.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,10% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,26%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,10% με το αμερικανικό 10ετές 0,65% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -16 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 71 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,63 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,20% με απόδοση αγοράς 0,18% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,50 μονάδες βάσης και απόδοση 0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,36% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,02 μονάδες βάσης και απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,56 μονάδες βάσης και απόδοση 0,68%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,90% με απόδοση αγοράς 0,88% και απόδοση πώλησης 0,91%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,16 μονάδες βάσης και απόδοση 1,03% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 1,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 104,08 και μέση απόδοση 1,09% με απόδοση αγοράς 1,11% και απόδοση πώλησης 1,08%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 131,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 109,55 μονάδες βάσης και 1,17% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 140,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,28%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 150,83 μονάδες βάσης και απόδοση 1,44%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 154 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,40% ή 140 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 8 Ιουλίου 2020 στο 1,26%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/7/2020 στο -0,45% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,95%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης