Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην τελική ευθεία για τον νέο επικεφαλής του Eurogroup - Αποφασίζουν 9/7 μεταξύ Gramegna, Calvino, Donohoe

tags :
Στην τελική ευθεία για τον νέο επικεφαλής του Eurogroup - Αποφασίζουν 9/7 μεταξύ Gramegna, Calvino, Donohoe
Οι υπουργοί οικονομικών Pierre Gramegna του Λουξεμβούργου, Nadia Calvino της Ισπανίας και Paschal Donohoe της Ιρλανδίας, περιμένουν με αγωνία τι θα αποφασίσουν τα κράτη στις 9 Ιουλίου
Ενώ η Ευρώπη δίνει τη μάχη της για να αναχαιτίσει τη σκληρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία του κόσμου, από την πανδημία του κορωνοϊού, μία ακόμη έχει ξεσπάσει μεταξύ Ισπανίας, Ιρλανδίας και Λουξεμβούργου, για να καταφέρουν να καθίσει ο δικός τους υποψήφιος στον προεδρικό θώκο του Eurogroup.
Το Eurogroup, η ομάδα των 19 κρατών που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ, αναζητά έναν νέο πρόεδρο, καθώς ο Mario Centeno, ο σοσιαλιστής Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, πρόκειται να τερματίσει τη θητεία του στις 13 Ιουλίου μετά από δύομιση χρόνια.
Οι υπουργοί οικονομικών, Nadia Calvino της Ισπανίας, Paschal Donohoe της Ιρλανδίας και Pierre Gramegna του Λουξεμβούργου, οι τρεις υποψήφιοι, περιμένουν με αγωνία τι θα αποφασίσουν τα κράτη ως τις 9 Ιουλίου.
Ο πρώτος που θα συγκεντρώσει 10 ή περισσότερες ψήφους από τους 19 υπουργούς Οικονομικών των κρατών μελών του Eurogroup στις 9 Ιουλίου, γίνεται ο νέος αρχηγός και εκείνος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που απορρέουν από την ανάληψη ενός τόσο νευραλγικού πόστου, εντός ενός ιδιαίτερα ρευστού διεθνούς κλίματος.
Το Eurogroup ενέκρινε ήδη από τον Απρίλιο ένα πρόγραμμα στήριξης 540 δισεκ. ευρώ (605 δισεκ. δολάρια) για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρότεινε τη συγκέντρωση 750 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις διεθνείς αγορές και τη διανομή αυτών των χρημάτων στα κράτη μέλη και στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
Αυτό το σχέδιο έχει προκαλέσει προστριβές μεταξύ των 19 κρατών του ευρώ αλλά και της Ένωσης γενικότερα.
Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις διαιρέσεις, ενώ θα βρεθεί αντιμέτωπος και με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να περάσει η ΕΕ στη φάση ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας παράλληλα το άνοιγμα του χρέους και διεθνείς προκλήσεις όπως μείωση του διεθνούς εμπορίου, οι νέες συμφωνίες της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η κλιμακούμενη ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την ψηφιακή φορολογία ή τις κυρώσεις που απειλούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης