Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Facebook διέγραψε δίκτυο παραπληροφόρησης που συνδέεται με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro

Το Facebook διέγραψε  δίκτυο παραπληροφόρησης που συνδέεται με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro
Το Facebook διέγραψε ένα "δίκτυο παραπληροφόρησης" που συνδεόταν άμεσα με την οικογένεια Bolsonaro
Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι διέγραψε ένα δίκτυο λογαριασμών που, όπως υποστηρίζει, χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους του Βραζιλιάνου προέδρου Jair Bolsonaro και των δύο γιών του για να διαδώσουν διχαστικά πολιτικά μηνύματα.
Η εταιρεία εξήγησε ότι παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί για να συγκαλυφθεί η ταυτότητα των χρηστών, διαπίστωσε ότι οι λογαριασμοί σχετίζονταν με υπαλλήλους δύο Βραζιλιάνων βουλευτών, του προέδρου και των γιων του, του βουλευτή Eduardo και του γερουσιαστή Flavio Bolsonaro.
Ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, ο επικεφαλής της πολιτικής κυβερνοασφάλειας της Facebook Inc είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί χειρίζονταν τους λογαριασμούς.
Αυτό που μπορούμε να αποδείξουμε είναι ότι υπάλληλοι αυτών των γραφείων εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συμπεριφορές στην πλατφόρμα μας», είπε στο πρακτορείο Reuters.
Το Facebook κατέβασε επίσης άλλα τρία δίκτυα παραπληροφόρησης, το ένα εκ των οποίων αποδίδεται στον Ρότζερ Στόουν, επί χρόνια στενό φίλο και σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα να σχολιάσει το θέμα αυτό.
Οι καταγγελίες του Facebook εντείνουν την οξυμένη πολιτική κρίση στη Βραζιλία, όπου οι γιοι και οι υποστηρικτές του Bolsonaro κατηγορούνται ότι συντονίζουν μια διαδικτυακή εκστρατεία για να δυσφημίσουν τους αντιπάλους του προέδρου.
Οι κατηγορίες αυτές ερευνώνται τόσο από το Κογκρέσο όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Τον Μάιο αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε σπίτια και γραφεία συμμάχων του Bolsonaro.
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η έρευνα του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι αντισυνταγματική.
Ο Γκλάιτσερ είπε ότι η ομάδα του εντόπισε και διέγραψε περισσότερους από 80 λογαριασμούς στο Facebook και το Instagram, στο πλαίσιο αυτού του βραζιλιάνικου δικτύου.
Οι λογαριασμοί είχαν συνολικά 1,8 εκατομμύριο «ακολούθους» και ορισμένοι χρονολογούνταν από το 2018. Ερευνητές του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Atlantic Council, οι οποίοι ανέλυσαν επί μία εβδομάδα τη δραστηριότητα που εντόπισε το Facebook, είπαν ότι βρήκαν πέντε νυν και πρώην υπαλλήλους πολιτικών προσώπων που διαχειρίζονταν τους λογαριασμούς.
Ορισμένοι από αυτούς τους λογαριασμούς εμφανίζονταν παραπλανητικά ως μέσα ενημέρωσης και διέδιδαν κομματικές απόψεις, στηρίζοντας τον Bolsonaro, είπε η ερευνήτρια Luisa Badeira.
Οι στόχοι τους ήταν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας.
Πρόσφατα, οι ίδιοι λογαριασμοί επαναλάμβαναν τους ισχυρισμούς του Bolsonaro ότι ο κίνδυνος από την πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει μεγαλοποιηθεί.
«Ξέραμε για πολύ καιρό πως όταν κάποιοι διαφωνούν με τον Bolsonaro στοχοθετούνται από αυτόν τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση για να τους γελοιοποιήσει και να τους δυσφημίσει», είπε.
«Γνωρίζοντας τώρα ότι ένα μέρος αυτών των επιθέσεων προέρχονται από ανθρώπους που συνδέονται άμεσα με την οικογένεια Bolsonaro, αυτό εξηγεί πολλά», κατέληξε η Badeira.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης