Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή κόντρα για τις διαδηλώσεις - Μητσοτάκης: Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Είστε καταγέλαστος, φοβάστε την κοινωνία

Σφοδρή κόντρα για τις διαδηλώσεις - Μητσοτάκης: Θρασύτατη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας: Είστε καταγέλαστος, φοβάστε την κοινωνία
Βαρείς χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν Μητσοτάκης - Τσίπρας - Σφοδρές αντιδράσεις για το νομοσχέδιο - Τριγμοί στο ΚΙΝΑΛ
(upd) Σφοδρή είναι η αντιπαράθεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά τις διαδηλώσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για θρασύτατη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ που υπονόμευσε τους θεσμούς,  και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση φοβάται τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται το φθινόπωρο, λόγω της κρίσης.
Σημειώνεται ότι σήμερα στις 22:00 ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, την ώρα που η συναίνεση του Κινήματος Αλλαγής με τη Νέα Δημοκρατία προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος.

Μητσοτάκης: Θρασύτατη κριτική από εκείνους που υπονόμευσαν τους θεσμούς

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις θωρακίζει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «θρασύτατη κριτική από εκείνους που υπονόμευσαν τους θεσμούς». 
Το νομοσχέδιο προστατεύει από τον σφετερισμό του δικαιώματος του συνέρχεσθαι από μερικούς, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο.
«Κάποιοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη πολιτεία, αλλά και τους συμπολίτες τους.
Κάποιοι περιφρονούν τους κανόνες που διέπουν την οργανωμένη πολιτεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Πολλές διαδηλώσεις γίνονται άλλοθι για βανδαλισμούς
Το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί τα δικαιώματα των πολιτών.
Η ισχύς μερικών δεν είναι εις βάρος άλλων
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το υφιστάμενο χουντικό πλαίσιο για να ακυρώσει διαδηλώσεις το 2017 και το 2019», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Προχθές κάποιοι βανδάλισαν σημεία της Αθήνας.
Βανδάλισαν και το μνημείο για τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους στην Marfin.
Αφαιρώντας μάλιστα, από τη λιτή πλάκα, και τον θυρεό της ελληνικής Δημοκρατίας. Τα λόγια περιττεύουν.
Όχι γιατί κάποιοι λίγοι επιμένουν να μισούν την οργανωμένη Πολιτεία, όσο γιατί ουσιαστικά μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους, τη μνήμη εκείνων που χάθηκαν.
Αλλά και όσους την τιμούν και μαζί τους όλους όσοι διεκδικούν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δημόσιο χώρο.
Με άλλα λόγια μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της.
Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις. Αυτή η πρακτική της τυφλής βίας, της άκριτης έχθρας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός.
Και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή για το νομοσχέδιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο.
«Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας εδώ και 1,5 αιώνα, από το 1864» είπε και πρόσθεσε «Και μάλιστα σχεδόν με την ίδια διατύπωση, σε όλες τις αναθεωρήσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τώρα».
Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους.
«Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Δημοκρατία δεν γνωρίζει στεγανά, ούτε αναγνωρίζει προνομιακές ομάδες οι οποίες θα κατοχυρώνουν ένα συνταγματικό δικαίωμα σε βάρος των περισσότερων. Η δημοκρατία μας αναγνωρίζει ισότιμους πολίτες.
Όπως και το Σύνταγμά μας δεν ιεραρχεί, τα δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνει. Αλλά προσβλέπει στην άσκησή τους από όλους χωρίς η ισχύς του ενός να θίγει το άλλο.
Το πλαίσιο των δημοσίων συναθροίσεων πρέπει επιτέλους να αλλάξει».
«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε ότι ενίοτε επικαλεστήκατε το υφιστάμενο και εν ενεργεία χουντικό πλαίσιο για να απαγορεύσετε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της δικής σας θητείας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο τη Δημοκρατία

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,  καταγγέλλοντας ότι επιχειρεί να ελέγξει τις διαδηλώσεις, επειδή φοβάται την κοινωνική αντίδραση που έρχεται το φθινόπωρο.
Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη λίστα Πέτσα, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση είχε στόχο να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τσιτάτα, μίλησε με λόγια άλλων για να δικαιολογήσει «μία αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία, με στόχο το δικαίωμα στη διαδήλωση».
Τόνισε δε ότι την αντιδραστική αυτή τομή καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει στην Μεταπολίτευση.
«Οι πολίτες βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πρόκειται απλά για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με τη νεοδεξιά εμμονή Χρυσοχοΐδη; Ή μήπως αυτή η σπουδή σας – και μάλιστα να το φέρετε κατακαλόκαιρο- καλύπτει κάποιο φόβο για τις εξελίξεις και για τις ενδεχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται από φθινόπωρο;» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το γνωρίζουν όλοι», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο πάρα πολύ βαθιάς ύφεσης. Και χρειάζεται σχέδιο η χώρα, όραμα και ηγεσία ώστε να πατήσει ξανά γερά στα πόδια της ξανά. Όχι αυταρχισμό, καταστολή και προπαγάνδα, από τα καλοταϊσμένα με κρατικό χρήμα μέσα ενημέρωσης».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, «τι έχει να προσφέρει η σπουδή σας σήμερα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην απαγόρευση των διαδηλώσεων.
Τίνος η ζωή βελτιώνεται, σε ποιο πρόβλημα απαντά ο περιορισμός του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθε;».
«Σήμερα, μας παρακολουθούν πολίτες που θα ήθελαν να ακούσουν μια συζήτηση που θα περιστρεφόταν στο πώς θα βελτιωθεί η ζωή τους στο 2020. Και αντί γι’ αυτό, βλέπουν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να επαναφέρει διατάγματα του 1971» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κύριε Μητσοτάκη, έχετε αποφασίσει να ξοδέψετε το χρόνο που σας ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσετε αλλά για να γκρεμίσετε.
Τόσο πολύ σας άρεσε η εικονική πραγματικότητα στο Ελληνικό με το γκρέμισμα.
Το γκρέμισμα είναι εύκολο, η οικοδόμηση είναι το δύσκολο. Όχι για να δημιουργήσετε. Αλλά για να εκδικηθείτε» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
«Για να εκδικηθείτε μια Ελλάδα που προχώρησε μπροστά όταν άφησε πίσω της το κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομα της. Για να εκδικηθείτε μια παράδοση που χτίστηκε απέναντι σε ό,τι πρεσβεύει και η δική σας παράταξη. Γιατί η Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι δημιούργημα και της δικής σας παράταξης.
Πάνω από όλα για να εκδικηθείτε την Αριστερά, τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι υπάρχουν στιγμές που το υπάρχον πλαίσιο δεν τηρείται και προκαλείται δυσφορία.
«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε στο άλλο άκρο και να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας» σημείωσε.
Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο,  αλλά σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.
Σχολίασε δε πως κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο».

Τσίπρας για τη λίστα Πέτσα: Είστε καταγέλαστος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λίστσα Πέτσα με τα ΜΜΕ που έλαβαν τα κεφάλαια για την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι», σε υψηλούς τόνους.
Όπως τόνισε, τα χρήματα μοιράστηκαν «σαν να ήταν χρήματα της οικογένειάς σας» και πρόσθεσε: «Μοιράστηκαν χωρίς κανένα κριτήριο, με μόνο στόχο τη χειραγώγηση». Σημείωσε δε πως χθες «ήρθε το απόγειο της γελοιοποίησης, με την απόφαση Μαρινάκη να επιστρέψει τα χρήματα». 
«Σε κάθε περίπτωση κ. Μητσοτάκη δεν είστε μόνο εκτεθειμένος, αλλά και κατεγέλαστος» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω «το πρόγραμμα της ντροπής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 
Δριμεία αντιπαράθεση Γεννηματά - Τσίπρα στη Βουλή για τις διαδηλώσεις και την...αριστερά

Πυρά αντάλλαξαν Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στις διαδηλώσεις.
O  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πρόεδρο του Κίνηματος Αλλαγής, χαρακτηρίζοντας «ντροπή» το γεγονός ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Το νομοσχέδιο αυτό λοιπόν, από όπου και να το πιάσει κανείς, είναι ντροπή για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
¨Όπως ακόμη μεγαλύτερη ντροπή είναι να το ψηφίζει το νομοσχέδιο αυτό η κα Γεννηματά.
Εντάξει η Ελληνική λύση.
Και είναι ντροπή απέναντι στη ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης.
*Με τέτοιες αποφάσεις απομακρύνονται, έρχονται σε ρήξη με τη δημοκρατική παραδοση. Δικαίωμά τους είναι.
Αλλά να μη στεναχωριούνται που η δημοκρατική παράταξη στον τόπο θα έχει συνέχεια. Και έχει συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση της Φώφης Γεννηματά.
«Το Κοινωνικό Συμβόλαιο το οποίο επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας γράφτηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Παράταξη την οποία πολέμησε ο κ. Τσίπρας λυσσαλέα» είπε η κ. Γεννηματά και τόνισε: «Ντροπή είναι να συγκυβερνάς με την ακροδεξιά και στη συνέχεια να την ενσωματώνεις, να ασπάζεσαι τις λογικές της.
Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να μην βρεθεί η χώρα σε καθεστώς άτακτης χρεοκοπίας» σημείωσε.
«Είναι ντροπή να περνάς τη θηλιά στο λαιμό του ελληνικού, να δίνεις στους δανειστές ενέχυρο για 99 χρόνια μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους» συνέχισε.
«Είναι ντροπή να υποτάσσεσαι στα εθνικά θέματα, για να κάνεις το καλό παιδί. Είναι ντροπή κ. Τσίπρα να βλέπεις δίπλα σου το παρακράτος» υπογράμμισε και συνέχισε: «Είναι ντροπή να δίνεται συγχωροχάρτι στη διακυβέρνηση Καραμανλή και σήμερα να θυμάστε τα λάθη της επειδή αισθάνεστε ότι δεν τον έχετε πια ανάγκη».

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Κ. Καραγκούνης απέρριψε ως «φαιδρά» τα περί "χουντικού" νομοσχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επέκρινε επίσης την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε τίποτα για τους λεγόμενους μπαχαλάκηδες διότι «δεν θέλετε να ενοχλήσετε την πολιτική σας πελατεία». Εξάλλου, χαρακτήρισε «όχι τυχαίο, ότι έχετε αυτήν την πορεία μετά τις εκλογές.
Είστε η μοναδική αξιωματική αντιπολίτευση που ένα χρόνο μετά τις εκλογές διαλύεστε πολιτικά.
Όχι μόνο δεν κρατάτε τις δυνάμεις σας, αλλά φυλλορροείτε καθημερινά και οδεύετε με ταχύτατους ρυθμούς στα ιστορικά και παραδοσιακά σας ποσοστά» είπε ο κ. Καραγκούνης.
Εκτίμησε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γιγαντώθηκε ως κόμμα ευκαιριακά και «καβαλήσατε το κύμα του αντιμνημονίου και τώρα που μας τέλειωσε ο δράκος, δυστυχώς τελειώνει και το παραμύθι για σας».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κοινωνία έχει ονοματοδοτήσει αυτόν τον νόμο ως «χουντονόμο Μητσοτάκη- Χρυσοχοΐδη» και ότι στις επόμενες κινητοποιήσεις το αίτημα θα είναι να καταργηθεί αυτός ο «χουντονόμος».
Μιλώντας για την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη για "εχθροπάθεια", ο κ. Ραγκούσης σημείωσε: «Όταν έγινε το πρόβλημα στον Έβρο με ένα δημοσίευμα έγκυρης εφημερίδας ότι υπήρχε νεκρός και το αναμετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και το έκαναν σημαία τους είναι αλήθεια, κύριε Χρυσοχοΐδη ή δεν είναι αλήθεια ότι σας πήρα τηλέφωνο ως αρμόδιος τομεάρχης με εντολή του Αλέξη Τσίπρα πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ανακοίνωση και σας ρώτησα: "Είναι αλήθεια αυτό που μεταδίδεται ή όχι;" Και μου είπατε: "Δεν είναι αλήθεια Γιάννη".
Και γι' αυτόν τον λόγο εμείς δεν αντιδράσαμε, δεν βγάλαμε καμία ανακοίνωση».
Τέλος στην αναφορά του κ. Χρυσοχοΐδη για το ποια "σημαία" κρατάει τώρα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπάρχει μια διαφορά: «εγώ σ' αυτά εδώ τα έδρανα καθόμουν και πριν από δέκα χρόνια, δεν καθόμουν πριν από δέκα χρόνια σε αυτά εκεί τα έδρανα και τώρα κάθομαι σε αυτά τα έδρανα».
Στην αναμενόμενη "μαζική αντίδραση" των φορέων το απόγευμα στο Σύνταγμα αναφέρθηκε ο αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας.
Παράλληλα επέκρινε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι λένε "σαν χαλασμένη κασέτα" «τα γνωστά χιλιοειπωμένα ψέματα» για τα μαγαζιά που κλείνουν από τις συγκεντρώσεις, ενώ το ΚΚΕ έχει παραθέσει στοιχεία για τους λόγους που κλείνουν τα μαγαζιά και είναι η πολιτική σας, δηλαδή τη φοροληστεία, την απελευθέρωση των ωραρίων κ.ά.
Όσο για τις αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο ο υπουργός, είπε ότι έγιναν για να διαμορφωθεί ένα "φύλλο συκής", ένα άλλοθι, και να διευκολυνθεί το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Εκ μέρους του ΜέΡΑ25, η βουλευτής Αγγ. Αδαμοπούλου είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες κάποιων ανθρώπων «με περισσή θεατρικότητα, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η διακυβέρνησή σας τόσο καιρό έχει αποδείξει ότι ουδόλως ενδιαφέρεστε για τις ανθρώπινες ζωές, για τον Έλληνα πολίτη, για την Ελληνίδα που μοχθεί και αυτή τη στιγμή όχι μόνο καλείται να υποφέρει τα πάνδεινα, αλλά στοχοποιείται κιόλας και εκφοβίζεται πολλαπλώς».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Α. Μυλωνάκης είπε ότι ο οργανωτής δεν πρέπει να είναι αυτός που θα συρθεί στα δικαστήρια και θα πληρώσει από την τσέπη του, ενώ, για όσους συλλαμβάνονται, είπε πρέπει να τιμωρούνται πολύ αυστηρά, «για να αποτρέψουμε τους μπαχαλάκηδες, να αποτρέψουμε τους βανδαλιστές».
Ακολουθώντας τον κ. Μυλωνάκη στο βήμα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτή η τροπολογία του κόμματος για την αστική ευθύνη του διοργανωτή, την απαγόρευση των χημικών κ.ά, «θα προκαλέσουμε ονομαστική ψηφοφορία.
Το νομοσχέδιο όμως επί της αρχής θα το ψηφίσουμε».
«Είμαι πάρα πολύ περήφανος, που 45 χρόνια μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος επιτέλους έρχεται η Βουλή να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο όπου γίνονται δεκτές οι τροποποιήσεις του Κινήματος Αλλαγής και κατ' αυτό τον τρόπο εκπληρώνεται μία παράδοση που άρχισε από το ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε μια αντιπολίτευση σοβαρή και υπεύθυνη» είπε ο κ. Καμίνης.

Χρυσοχοΐδης: Ο νόμος για τις συναθροίσεις δεν θα αποτελέσει νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής

Να μην περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και ότι θα αποτελέσει ένα «νέο πεδίο ασκήσεων ανυπακοής» δήλωσε σε παρέμβασή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της συζήτησης - επί της αρχής - του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στην ολομέλεια της Βουλής. Έκανε μάλιστα λόγο για ένα «φαντασιακό - μαζικό κίνημα που ονειρεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο, όπως ο φτωχός τα καρβέλια».  
Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε τη Βουλή για όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη της επιτροπής «Λίμπε» της Ευρωβουλής, με την Ελλάδα «να εγκαλείται από κάποιους ότι βρέθηκαν δύο πτώματα σε απροσδιόριστο σημείο».
Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ένας Ισπανός ευρωβουλευτής, του κυβερνητικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ακροδεξιά, και ότι ο ίδιος του απάντησε να είναι προσεκτικός διότι η ελληνική κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και δημοκρατική, και εάν η δική του κυβέρνηση είναι τόσο προοδευτική να εισηγηθεί, να πάρει κάποιες χιλιάδες εκεί.
Αλλά η ευαισθησία του ευρωβουλευτή, παρατήρησε ο κ, Χρυσοχοΐδης, εξαντλείται στο να κατηγορεί μια Ελλάδα τόσο βασανισμένη, που σήκωσε τόσα βάρη - και ότι εάν από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν περιέργεια για το πόσο σέβονται στην Ισπανία τα ανθρώπινα δικαιώματα, «να πάτε σε σύνορο Ισπανίας-Μαρόκου να βγάλετε συμπεράσματα».
 Ο κ. Χρυσοχοΐδης μνημόνευσε επίσης την υπόθεση 2444/2002 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αφορούσε προσφυγή 46 ατόμων μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσίπρας.
Όπως είπε ο υπουργός, στις 18/7/2001, οι 46, με άλλους 800 Έλληνες, πήραν το φέρυ-μποτ στην Πάτρα για Αγκόνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβας, αλλά όταν έφτασαν στην Ιταλία, η αστυνομία τους γύρισε στο λιμάνι και, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αστυνομικοί τους έδειραν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα. Συνεχίζοντας την περιγραφή της υπόθεσης, κ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι η αστυνομία αρνήθηκε την εκδοχή περί βιαιοπραγιών, υποστήριξε ότι οι 46 συμφώνησαν να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ότι ήθελαν να ασκήσουν παθητική αντίσταση για να τους δείξει η τηλεόραση, και όταν τους το αρνήθηκαν, εκείνοι άρχισαν και πέταγαν διάφορα αντικείμενα, όπως μπουζόκλειδα. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συνθήκη Σέγκεν είχε ανασταλεί εκείνη την περίοδο για να μην μπουν επικίνδυνα άτομα στην Ιταλία.
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτα τα αιτήματα των προσφευγόντων και ότι η αστυνομία λειτούργησε νόμιμα: «Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, τη Σουηδία, την Ιταλία και άλλες χώρες» παρατήρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Αφήστε τα περί χούντας.
Εσείς λειτουργούσατε όλα αυτά τα χρόνια εντός του πλαισίου της Ε.Ε., και μην επιχειρείτε να αποστείτε από τη νομοθεσία».
 Ζητώντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος
είπε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε και υπερασπίστηκε πρακτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. «Χαίρομαι που γίνατε όψιμα, εκτός από οπαδός της νεοδεξιάς, και του Μπερσλουσκόνι και των πρακτικών του. [...] Ξεχάσατε όμως, ότι όσες προσπάθειες και να έκανε ο Μπερλουσκόνι να διαλύσει τη διαδήλωση της Γένοβας, αυτή έγινε [...] Όσο κι αν προσπαθήσετε να διαλύσετε τις διαδηλώσεις, αυτές θα γίνονται, διότι η Δημοκρατία ζει στις διαδηλώσεις, δεν αναστενάζει, όπως - με ανατριχιαστικό τρόπο - είπατε στη πρωτολογία σας».
 Ανταπαντώντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι δεν αναφέρθηκε στον Μπερλουσκόνι αλλά στην απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο είναι «ο πιο έγκυρος θεσμός για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

 Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Νωρίτερα, ολιγόλεπτη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το ερώτημα που έθεσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μέχρι πότε αυτή η αλήστου μνήμης συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα επανέρχεται;».
Μια συνεργασία, που όπως είπε, «τσάκισε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας».  
Απαντώντας επί προσωπικού, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Χ. Καστανίδης, ρώτησε την κα Φωτίου εάν έχει διαφωνήσει ποτέ με το κόμμα της, ενώ δήλωσε ότι «εγώ δεν συνεργάστηκα ποτέ με τη δεξιά. Εσείς συνεργαστήκατε με την ακροδεξιά. Εγώ ποτέ προσωπικά».
Η επίσης παριστάμενη βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Γιαννακοπούλου είπε ότι «μαθήματα πολιτικής ιστορίας και ηθικής, το ΚΙΝΑΛ και το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει. Πρώτα απολογηθείτε που συγκυβερνήσατε με τους ΑΝΕΛ» είπε η κα Γιαννακοπούλου.
Σχολιάζοντας τη συνομιλία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε, εάν είχατε πάρει μια καθαρή και προοδευτική θέση σε σχέση με αυτό το εκτρωματικό νομοσχέδιο».

Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης

Σύμφωνα με τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι οι εξής:

 -  Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 μετά τη λέξη «Αυθόρμητη» προστίθεται η φράση «ή έκτακτη»:
    «Αυθόρμητη ή έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση που δεν έχει γνωστοποιηθεί κατά τα οριζόμενα στις παρ. 1 και 2 επιτρέπεται, εφόσον δεν διαφαίνονται κίνδυνοι διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
-    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 7 η φράση «δύναται να υποδεικνύει ενδεικτικά» αντικαθίσταται από τη φράση «υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό»:
    «Στις περ. β) και γ) της παρ. 1 η αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 υποδεικνύει ενδεικτικά, εφόσον είναι εφικτό, ως εναλλακτικές επιλογές, άλλες περιοχές, κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης
-    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 η φράση «είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας, σύμφωνα με το άρθρο 4», αντικαθίσταται από τη φράση «έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4»:
    «Ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση.
Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές αναφέρονται περιοριστικά στα στοιχεία α, β και γ του άρθρου 4».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης