Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον Ολλανδό Rutte «παρακαλούν» Michel, Merkel, Macron... την επόμενη εβδομάδα οι Conte, Sánchez, Costa, για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης

Τον Ολλανδό Rutte «παρακαλούν» Michel, Merkel, Macron... την επόμενη εβδομάδα οι Conte, Sánchez, Costa, για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης
Ο Rutte είναι ο άνθρωπος που πρέπει να πείσουν οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης
Μια εβδομάδα μόλις πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, οι μεγάλοι ηγέτες της Ευρώπης πάνε να δουν τον άνθρωπο που στέκεται στο δρόμο τους: τον Ολλανδό Mark Rutte.
Μετά από τις επισκέψεις του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας συναντήθηκε και με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο την Πέμπτη - την τελευταία και ίσως πιο σημαντική επίσκεψη σε έναν διπλωματικό χορό που επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην αναμέτρηση της επόμενης Παρασκευής στις Βρυξέλλες.
Ως άτυπος επικεφαλής της συμμαχίας των «αυστηρών τεσσάρων» της ΕΕ, ο Rutte είναι ο άνθρωπος που πρέπει να πείσουν οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης για τα πλεονεκτήματα ενός πακέτου μέτρων που αποσκοπεί στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο Giuseppe Conte της Ιταλίας, ο Pedro Sánchez της Ισπανίας και ο António Costa της Πορτογαλίας θα κατευθυνθούν στη Χάγη την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθούν επίσης με τον Ολλανδό.
«Οι Ολλανδοί ήταν πάντα δύσκολοι στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι πραγματικά υπερβαίνουν το ύψος τους», δήλωσε η Catherine De Vries, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bocconi.
«Η πομπή των ηγετών της ΕΕ προς τον Rutte δείχνει στους Ολλανδούς ψηφοφόρους ότι ο ίδιος αγωνίζεται για το εθνικό τους συμφέρον».
Ο ίδιος ο Rutte και ο συντηρητικός υπουργός Οικονομικών του Wopke Hoekstra ηγήθηκαν επίσης μιας ομάδας μικρών εθνών της «Χανσεατικής Συμμαχίας» - μια συμμαχία βόρειων δημοσιονομικών γερακιών - που ανέστειλαν με επιτυχία τα σχέδια της Γαλλίας για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης πέρυσι.
Η Χάγη τώρα εμποδίζει μια πρόταση ορόσημο για την ΕΕ, να χορηγήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις σε οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία - ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο Rutte και το λιτό κουαρτέτο του - που αποτελείται από την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία - επιθυμούν την τροποποίηση της πρότασης των Βρυξελλών, έτσι ώστε μόνο μέσω δανείων τελικά να επιστραφούν τα κεφάλαια στις οικονομίες που πλήττονται από την κρίση.
Επίσης, η Ολλανδία απαιτεί από τις χώρες να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα εργασίας και συνταξιοδότησης για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους.
Η στάση αυτή προκάλεσε αντίδραση από τη νότια Ευρώπη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί αυτή την εβδομάδα ότι οι αυστηροί όροι είναι «πολιτικά απαράδεκτοι» και μοιάζουν με την «τρόικα».
«Οι Ολλανδοί δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να έχουν ένα όμορφο πρόσωπο σε αυτές τις συνομιλίες. Έρχονται στις Βρυξέλλες για να υπερασπιστούν το εθνικό τους συμφέρον», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στους Financial Times πρόσφατα.
«Ερεθίζουν πολλούς επειδή η αντίθεσή τους μπορεί να θεωρηθεί αλαζονεία».
Κατά τη διάρκεια των διμερών συναντήσεών του, ο κ. Rutte παρουσίασε μια λύση στους ευρωπαίους ηγέτες: η τιμή για μεγαλύτερη οικονομική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη συμμετοχή στις εθνικές υποθέσεις από την υπόλοιπη ΕΕ.
Μάλιστα, πρόσφατα διέρρευσε ότι κατά τη διάρκεια του δείπνου του με τον Rutte στη Χάγη στα τέλη Ιουνίου, ο Macron εξεπλάγη από τον τρόπο που ο ολλανδός ηγέτης τον ρώτησε σχετικά με τα σχέδιά του να συνεχίσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις στη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης