Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική αναταραχή στη Σερβία λόγω κορωνοϊού - Στο στόχαστρο ο πρόεδρος Vucic

Πολιτική αναταραχή στη Σερβία λόγω κορωνοϊού - Στο στόχαστρο ο πρόεδρος Vucic
Επεισόδια στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις, πολιτική βία καταγγέλλει ο πρόεδρος Vucic
Συνεχίζεται η ένταση στη Σερβία με αφορμή τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι τα αίτια της κρίσης είναι βαθύτερα και αφορούν το πολιτικό σκηνικό, εν μέσω των καταγγελιών για αυταρχισμό, διαφθορρά και σχέσεις του προέδρου Vucic με το οργανωμένο έγκλημα.
Όσον αφορά τη διαχείρισης της πανδημίας, οι διαδηλωτές κατηγορούν ότι ήρε την καραντίνα τον Ιούνιο για να διεξαχθούν οι εκλογές, με αποτέλεσμα την έξαρση των κρουσμάτων.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας διέλυσαν τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η αντιπολίτευση το βράδυ της Τετάρτης μπροστά από την βουλή της Σερβίας.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα διαδηλωτών αφαίρεσε τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που περιβάλουν το κτίριο της βουλής και κατευθύνθηκαν προς την είσοδο πετώντας πέτρες και κροτίδες εναντίον των αστυνομικών.
Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και πέρασε στην αντεπίθεση διαλύοντας την συγκέντρωση. Χιλιάδες διαδηλωτές μετά την επέμβαση της αστυνομίας διέφυγαν στους γύρω από την βουλή δρόμους όπου βρίσκονται σε εξέλιξη συμπλοκές.
Στο κέντρο του Βελιγραδίου εμφανίστηκε και η έφιππη αστυνομία ενώ στους δρόμους κυκλοφορούν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα, τεθωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας .
Επεισόδια έγιναν και στην πόλη Νόβισαντ όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο δημαρχείο.
Τεταμένη είναι η κατάσταση και στην πόλη Νις όπου χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Όλες αυτές οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης «Συμμαχία για την Σερβία».
Αίτημά τους είναι να αντικατασταθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας με επιδημιολόγους που θα αντιμετωπίζουν την κρίση του κορωνοϊού με επιστημονικά κριτήρια και όχι πολιτικά.
 
Ανακάλεσε το lockdown ο Vucic μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών

Σε... οπισθοχώρηση όσον αφορά το lockdown που είχε ανακοινώσει για το προσεχές Σαββατοκύριακο (11-12/7/2020) αναγκάστηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, μετά τις σφροδρές αντιδράσεις των Σέρβων.
Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη χώρα που αναγκάστηκε σε ανακαλέσει απόφαση για γενικό λουκέτο ως μέτρο περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο Vučićτόνισε σε διάγγελμα που απηύθυνε προς το σερβικό λαό, ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα (9/7/2020) από την κυβέρνηση.
Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο -όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.
Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι χθες ήταν η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα.
Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Vučić, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς.
«Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Vučić και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου.
Αναφερόμενος στα επεισόδια, χθες βράδυ, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις».
Ανέφερε ότι 43 αστυνομικοί τραυματιστήκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, ενώ έδειξε και φωτογραφίες από τα τραύματα των αστυνομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης