Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δοκιμάζονται οι 630 μονάδες, χαμηλός και πάλι ο τζίρος

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Δοκιμάζονται οι 630 μονάδες, χαμηλός και πάλι ο τζίρος
ΑΓΟΡΑ: Πριν από λίγες εβδομάδες οι επενδυτές δεν ανησυχούσαν για τα κρούσματα. Βλέπετε τότε η FED «σκούπιζε» τα πάντα. Τώρα έχουν αρχίσει και ανησυχούν. Η στήλη ήταν πάντα επιφυλακτική λόγω της πανδημίας. Δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα. Ας θυμηθούμε πόσες φορές οι αγορές πήγαν υψηλότερα λόγω πληροφοριών για εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποιο. Αν δε δούμε σύντομα και περάσουν αρκετοί μήνες, θα κινδυνεύσει και η επόμενη χρονιά. Ειδικά για την Ελλάδα ο τουρισμός πάει χάλια. Ας ελπίσουμε ότι δε θα κινδυνεύσει και το επόμενο καλοκαίρι. Στην Ελλάδα επιπλέον οι επενδυτές μάλλον ανησυχούν και για άλλα.

Και γι΄αυτό ίσως δεν ακολουθούν οι μετοχές την πορεία των ομολόγων. Η ύφεση ίσως να είναι μεγαλύτερη από αυτή που περίμεναν επενδυτές αλλά και κυβέρνηση. Επιπλέον η Ευρώπη αργεί και αναφερόμαστε στα χρήματα. Αν δεν έρθουν, δεν πρόκειται να ανακουφιστούμε.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Προσεγγίζουμε σημαντικές στηρίξεις. Δε θα πρέπει να διασπαστούν. Μετά από 5 πτωτικές χρειάζεται μία αντίδραση έστω και τεχνική. Στην Ευρώπη το άνοιγμα είναι πτωτικό και ίσως δοκιμαστούν οι αντοχές σήμερα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά και ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τις 630 μονάδες. Ο τζίρος χαμηλός στο ξεκίνημα. Με χαμηλό όγκο πιέζεται η Τιτάν, ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛΠΕ και οι τράπεζες. Όλες οι μετοχές του FTSE 25 κινούνται πτωτικά στα πρώτα λεπτά πλην 2-3 που είναι αμετάβλητες.

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Οι επενδυτές που επενδύουν στη συγκεκριμένη κατηγορία θα πρέπει να ξέρουν ότι επενδύουν σε εταιρείες με προβλήματα, γι΄αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί και η συγκεκριμένη κατηγορία από το ΧΑ. Για να το θυμίζει. Αν δούμε τι έχει συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, βγάζουμε το εξής συμπέρασμα.

Οι εταιρείες που βελτίωσαν τα αποτελέσματα και βγήκαν από την επιτήρηση είναι λίγες μπροστά σε αυτές που τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης. Λίγες έχουν καλή επιχειρηματική δραστηριότητα. Λίγες βελτιώνουν την τελική γραμμή. Το μεγάλο θέμα είναι η καθαρή θέση. Για να βελτιωθεί δε φτάνουν μόνο τα κέρδη. Χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου.

Με δάνεια πάνω από 2 δισ. ευρώ και αρνητική καθαρή θέση πάνω από 700 εκατ. ευρώ το νούμερο που χρειάζονται σε κεφάλαια είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ. Δύσκολα θα βρεθούν τόσα λεφτά. Γι΄αυτό και η εικόνα διαιωνίζεται και πολλές παραμένουν στην επιτήρηση για πολλά χρόνια. Μία άλλη λύση είναι βαθύ κούρεμα από τις τράπεζες ή τους ομολογιούχους.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό θέμα που υπάρχει στην κατηγορία Χρηματιστήριο σήμερα.

ΥΓΕΙΑ: Λόγω εξαγοράς από τη CVC δε διαπραγματεύεται πλέον στο ΧΑ. Το 2019 εμφάνισε πολύ καλά αποτελέσματα με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 143,1 εκατ. ευρώ από 132,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 27,6 εκατ. ευρώ από 14,9 εκατ. ευρώ. Λόγω θετικής φορολογίας τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 33,6 εκατ. ευρώ από 14,1 εκατ. ευρώ.

Η γενική συνέλευση στις 24/4 αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 52,5 εκατ. ευρώ στο βασικό μέτοχο! Με καθαρή θέση 175 εκατ. ευρώ αυτή θα υποχωρήσει στα 123 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 35,6 εκατ. ευρώ με τις συνολικές υποχρεώσεις στα 133,2 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ποσό θα φύγει από το ταμείο και θα αυξηθεί ο δανεισμός.

ΤΙΤΑΝ: Νέα προσέγγιση των 10,20 ευρώ με το χαμηλό να γράφεται στο άνοιγμα στα 10,28 ευρώ. Με όγκο συνολικά 262 τεμάχια είναι στα 10,34 ευρώ και στο -2,27%.

JUMBO: Στα 15,95 ευρώ είναι ο κινητός των 200 ημερών (εκθετικός). Η μετοχή έγραψε 15,90 ευρώ και τώρα είναι στα 16,06 ευρώ.

ΑΤΤΙΚΑ GROUP: Με 89 κομμάτια στο -9,80% και στα 0,81 ευρώ.

ΙΝΤΡΑΛΟΤ: Πάει για ένα ακόμη άνετο -20%. Στο limit down υπάρχουν εντολές πώλησης άνω των 600 χιλ. τεμαχίων, ενώ στους αγοραστές οι εντολές είναι μικρές. Στα 0,0875 ευρώ αναμένεται το άνοιγμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αδύνατες και σήμερα. Πρέπει να βάλουν πλάτη και να συμβάλουν στον τερματισμό της πτώσης του ΧΑ. Μικρές απώλειες 0,29% ο δείκτης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης