Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο η πανδημία - Στο +0,7% ο DAX - Τα futures της Wall έως -0,3%

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο η πανδημία  - Στο +0,7% ο DAX - Τα futures της Wall έως -0,3%
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εταιριών ενέργειας, καθώς οι τιμές πετρελαίου μειώθηκαν λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση για καύσιμα
(upd) Ήπια άνοδο καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, διαγράφοντας τις πρωινές απώλειες.
Στο επίκεντρο παραμένει η πανδημία του κορωνοϊού και η πορεία της ανάκαμψης.
Στην Ιταλία, «άλμα» +42,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση έως -0,2%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 30,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει άνοδο 0,6% στις 12.563 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,6% στις 6.085 μονάδες.
Ο CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει άνοδο 0,6% στις 4.949 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 19.655 μονάδες με άνοδο 0,8%.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.265 μονάδες με κέρδη 0,4%.
Στο οικονομικό μέτωπο της πανδημίας
, κορυφώνονται οι διεργασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 750 δισ. ευρώ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου, καθώς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, παρουσίασε τη συμβιβαστική του πρόταση στην προσπάθειά να βρεθεί η χρυσή τομή για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο Michel πρότεινε τη μείωση του 7ετούς προϋπολογισμού στα 1,074 τρισ. ευρώ.
Υπό αυτό πρίσμα, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν το «μασάζ» στον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Mark Rutte, ο οποίος είναι ο άτυπος επικεφαλής των χωρών που εκφράζουν αντιρρήσεις για το Ταμείο και ζητούν μικρότερο προϋπολογισμό και την επιβολή όρων για να ξεκλειδώσει η πρόσβαση των χωρών που έχουν υποστεί πλήγμα από την πανδημία, στα κεφάλαια του Ταμείου.
Σε υγειονομικό επίπεδο
, σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοίού, με το επίκεντρο να βρίσκεται στη Λατινική Αμερική, την ώρα που τα κρούσματα διεθνώς έχουν ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες, μεταδίδεται μέσω του αέρα.
Στις ΗΠΑ, o Dr Fauci προειδοποιεί ότι η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, την ώρα που ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να υποβαθμίζει τον κίνδυνο, αποδίδοντας τα αυξημένα κρούσματα στη διενέργεια πολλών τεστ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom, η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου σε πολλές περιοχές και η κατάσταση επιδεινώνεται.
Την ίδια ώρα, τα νέα από την Ιαπωνία δεν είναι καλά, όσον αφορά το φάρμακο Avigan, καθώς τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής είναι ασαφή.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ σε άλλες, όπως στην Κίνα και στην Αυστραλία, επιβάλλονται εκ νέου μέτρα σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας αναζωπυρώσεων.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο.
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανακοινώθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου.

Ιταλία: «Άλμα» +42,1% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της χώρας, σε μηνιαία βάση, τον Μάιο του 2020


Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας για τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (10/7) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +42,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, αντιστρέφοντας πλήρως την πτώση της τάξεως του -20,5% που είχε σημειωθεί προηγουμένως.
Μάλιστα, τα στοιχεία για τη μηνιαία άνοδο της παραγωγής ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο +24%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας υποχώρησε κατά -20,3% έναντι ετήσιας πτώσης -43,4% τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -30,7%.
Ο μεταποιητικός κλάδος είχε καθοριστική συμβολή στην ανάκαμψη της παραγωγής, καθώς ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά +47,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η παραγωγή στον κλάδο ενέργειας περιορίστηκε στο +3,4%.
Παράλληλα, ο τομέας κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξεως του +65,8% σε μηνιαία βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για την παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο +48% και +30,8% αντίστοιχα.
Όσον αφορά την παραγωγή εξοπλισμού μεταφορών, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του -37,3% σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ η αντίστοιχη πτώση για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στο -4,2%.
«Τον Μάιο σημειώθηκε σημαντική ανάκαμψη και όλοι οι τιμείς παρουσίασαν οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τον Απρίλιο, με εξαίρεση τον τομέα εδώδιμων προϊόντων, ποτών και καπνού», ανέφερε η Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.

Πτώση στις αγορές της Ασίας λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία - Στο -1% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -1,9%


Με πτώση ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, μετά τα μεικτά πρόσημα που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών ότι η πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να «παγώσει» εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -1% στις 22.290,8 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,6% στις 5.919,2 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε απώλειες της τάξεως του -0,8% στις 2.150,2 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία διαπραγματεύεται στο -0,5% και τις 5.026,7 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,3% στις 25.606,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,9% και τις 12.073,6 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες -1,9% στις 3.383,3 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,5% στθς 13.673,2 μονάδες.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,5% στις 3.152 μονάδες, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -1,3% στις 25.706 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σκαρφάλωσε σε νέα ιστορικά υψηλά, και συγκεκριμε΄να στο +0,6% και τις 10.558,3 μονάδες, καθώς οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερα ανθεκτικές κατά την περίοδο της κρίσης.
Οι αγορές παγκοσμίως έχουν αντιστρέψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που σημειώσαν νωρίτερα εντός τους έτους, χάρη στην αισιοδοξία που επικρατεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η άνοδος ενδεχομένως να είναι αρκετά μεγάλο και γρήγορη ώστε να στηριχθεί από τις τρέχουσας συνθήκες.
«Η αγορά προβληματίζεται για την άνοδο των κρουσμάτων παγκοσμίως», ανέφερε ο Stephen Innes της AxiCorp, διευκρινίζοντας ότι «τα χρήματα διοχετεύονται σε ασφαλείς περιοχές της αγοράς, όπως είναι ο τεχνολογικό κλάδος, γεγονός που θα διατηρήσει έως έναν βαθμό υψηλότερα τους δείκτες».
Χθες (9/7) το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αύξηση των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας κατά 1,3 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου, έναντι αύξησης 1,4 εκατ. αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στα τέλη Μαρτίου η σχετική άνοδος είχε διαμορφωθεί στις 6,9 εκατ. αιτήσεις.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η διαδικασία ανάκαμψης στην αμερικανική αγορά εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω, καθώς ο μέσος όρος αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες υποχώρησε κατά μόλις 14 χιλ. στις 1,43 εκατ. αιτήσεις συνολικά.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τις τιμές παραγωγού στη χώρα για τον Ιούνιο του 2020, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +0,6%, με τα προϊόντα πετρελαίου και άνθρακα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, και τα προϊόντα ξυλείας να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση.
Ο δείκτης τιμών εξαγωγών της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,4% σε μηνιαία βάση, τον Ιούνιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για τον δείκτη τιμών εισαγωγών διαμορφώθηκε στο +0,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης