Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση 7,5% στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο του 2020

tags :
Μείωση 7,5% στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο του 2020
Μείωση 7,5% στην ελληνική βιομηχανική παραγωγή τον Μάιο του 2020
Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 7,5% έναντι πτώσης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Μαΐου 2019, παρουσίασε μείωση 4,2%.
Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απριλίου 2020, παρουσίασε αύξηση 0,9%.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ενώ η κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση κατά τον Μάιο 2020 σε σχέση με τον Απρίλιο 2020. Κατά τη σύγκριση του Μαΐου 2020 με τον Μάιο 2019, η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου και υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση στην εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων
Σύγκριση Μαΐου 2020 με Μάιο 2019
Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 7,5% τον μήνα Μάιο 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2019, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
1. Από τη μείωση:
-Κατά 11,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων.
-Κατά 8,4% του Δείκτη Μεταποίησης. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: τροφίμων, ποτοποιίας, κατασκευής ειδών ένδυσης, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, βιομηχανίας ξύλου και κατασκευής προϊόντων από ξύλο και φελλό, παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων, παραγωγής βασικών μετάλλων, κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κατασκευής μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού, κατασκευής επίπλων, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.
-Κατά 4,8% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.
2. Από την αύξηση:
-Κατά 4,8% του Δείκτη Παροχής Νερού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης