Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Διεθνή μέσα ενημέρωσης για Αγία Σοφία: Απόφαση - ντροπή του Erdogan, διευρύνει το χάσμα με την Ευρώπη

tags :
Διεθνή μέσα ενημέρωσης για Αγία Σοφία:  Απόφαση - ντροπή του Erdogan, διευρύνει το χάσμα με την Ευρώπη
Τον γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση-ντροπή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί
(upd)Τον γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση-ντροπή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία, ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί.
Μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος για την παρέμβαση της UNESCO βάσει της οποίας ζητείται να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο
Ειδικότερα, η γερμανική εφημερίδα «Bild» αναφέρει:
«Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!»
«Διαμαρτυρία της UNESCO: Η παγκόσμια κληρονομιά στην Κωνσταντινούπολη πρέπει να παραμείνει μουσείο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Image

Στο γερμανικό περιοδικό «Focus» αναφέρονται τα εξής: «Το σχέδιο του Ερντογάν φαίνεται να λειτουργεί.
Δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί».
Image
FAZ: Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης

Η είδηση για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος καλύπτεται ευρέως από τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε "πολιτικό ζήτημα" που αφορά το καθεστώς του κτιρίου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. "Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;" διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν συνάντησε αντίσταση από την τουρκική αντιπολίτευση.
Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι είναι ακόμη ασαφές τι θα γίνει με τα χριστιανικά σύμβολα της Αγίας Σοφίας. Για το θέμα, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ο SulleimanKizltoprack, είπε στο ARD ότι "δεν αποτελεί μόνο το εξωτερικό κτίσμα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης οι καλλιγραφίες, τα μωσαϊκά και οι εικόνες με την καλλιτεχνική τους αξία (...) όλα αυτά είναι ευθύνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας να τα προστατεύσει".


Image



Spiegel: Ο Erdogan δέλει να δείξει οτι δεν φοβάται κανένα

Το περιοδικό Der Spiegel παραθέτει τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της UNESCO και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ η Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις του Καθηγητή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, ο οποίος εξηγεί ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.
"Πρόκειται για επίδειξη δύναμης. Ο Erdogan δεν θέλει να κυριαρχήσει μόνο στον ισλαμικό κόσμο" αλλά και "να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν φοβάται κανέναν. Στα κίνητρά του περιλαμβάνονται ασφαλώς ο εθνικισμός και ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός", εκτιμά ο καθηγητής, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι οι αντιδράσεις, για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ήρθαν πολύ καθυστερημένα και ήταν πολύ χαμηλόφωνες. Αλλά και η Γερμανία "απέφυγε να πάρει σαφή θέση. Η UNESCO δημοσιοποίησε μόλις την Πέμπτη μια δήλωση, στην οποία ζήτησε από τον Erdogan – ή θα έλεγα τον παρακάλεσε – να μη κάνει αυτό το βήμα", επισημαίνει.


Image





«Ο Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης, γράφει ο Independent
Image
Η είδηση αναφέρεται και στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera:
«H Τουρκία ανακαλεί το καθεστώς του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς.
Η τουρκική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας του 6ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί» επισημαίνεται.
Image
«Ο Erdogan τα κατάφερε, έκανε την Αγία Σοφία τζαμί» έχει τίτλο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με τον Τούρκο δημοσιογράφο Selcan Hacaoglu να επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.
Image

«Η Τουρκία μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί» αναφέρει το BBC, επικρίνοντας τις εθνικιστικές κορώνες του Erdogan.
Image
«Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει ότι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ως ενέργεια στόχο έχει την  πόλωση στην ίδια την Τουρκία, η οποία όμως θα φέρει τον Erdogan σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.
 Image
Tο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνιστά πολιτικό ζήτημα - Θα φέρει και νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας; διερωτάται η Sueddeutsche Zeitung
Image

H επιλογή της χρονικής στιγμής της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αποτελεί το προπέτασμα καπνού του Erdogan, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει θυμό στους συμμάχους του ωστόσο, επισημαίνουν οι Financial Times.
Image
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.
«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγία Σοφία’», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».

Image
Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε η εφημερίδα Le Monde.
Image
Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση Erdogan, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» Kemal για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης