Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 8 μεγάλες δοκιμασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Σε 6 τομείς έχει θετικές ή μέτριες επιδόσεις και σε 2 απογοητευτική εικόνα

Οι 8 μεγάλες δοκιμασίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Σε 6 τομείς έχει θετικές ή μέτριες επιδόσεις και σε 2 απογοητευτική εικόνα
Ποιοι είναι οι τομείς που η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά; - Που δεν έχει αποδώσει; - Σε ποιους τομείς έχει μέτριες επιδόσεις;
Παρήλθε ένας χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ και μπορεί να ειπωθεί, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει ακόμη κοινωνικής αποδοχής.
Η στάση της κυβέρνησης ως προς τον κορωνοιό και τα μέτρα που έλαβε θεωρήθηκαν από την κοινωνία κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν ερωτηματικά για την οικονομία ενώ σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής… η Ελλάδα με τις λίγες διπλωματικές δυνάμεις που διαθέτει προσπαθεί να αποκρούσει την τουρκική προκλητικότητα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν χαοτική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κοινωνία είναι ακόμη νωπή η κυβερνητική διαχείριση της Αριστεράς έγιναν πολλά λάθη ειδικά προς την μεσαία αστική τάξη και η περιθωριοποίηση είναι απόρροια της κακής κυβερνητικής πολιτικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κρατάει ένα ποσοστό 22% με 24% αλλά ξεκάθαρα δείχνει αδυναμία ανάκαμψης.
Η αδυναμία ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αποδοχή της κυβέρνησης ΝΔ έχει ως αποτέλεσμα….την υπεροχή της ΝΔ.
Ποιοι είναι οι τομείς που η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά;
Που δεν έχει αποδώσει;
Σε ποιους τομείς έχει μέτριες επιδόσεις;

Κρίση κορωνοιού υγειονομική αντιμετώπιση - Θετική βαθμολογία

Η κυβέρνηση της ΝΔ πέτυχε καλές υγειονομικές επιδόσεις κυρίως γιατί έγκαιρα αποφάσισε να πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει μια άγνωστη αλλά και επικίνδυνη πανδημία.
Αν και η Ελλάδα πέτυχε καλές επιδόσεις, υπήρξαν και άλλες χώρες που πέτυχαν ακόμη καλύτερες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δεν εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις των χωρών που έχουν σημειώσει καλές υγειονομικές επιδόσεις.
Κριτήριο για όλα αυτά είναι ο γενικός πληθυσμός, τα κρούσματα, η θνητότητα, τα συνολικά tests που έχουν διεξαχθεί.
Είτε από τύχη, είτε από στρατηγική είναι ακριβές όμως ότι η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών που είχαν καλή υγειονομική συμπεριφορά.

Κρίση κορωνοιού οικονομική αντιμετώπιση - Μέτρια βαθμολογία

Η ελληνική κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας έχουν προσπαθήσει πολύ να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ των ελάχιστων κεφαλαίων που διαθέτει η Ελλάδα και της βοήθειας που πρέπει να παρασχεθεί στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία λόγω της ύφεσης.
Ο Σταικούρας έχει κινηθεί πολύ θεσμικά καθώς έγκαιρα κατανόησε το μέγεθος της ύφεσης, παρ΄ ότι χρειάστηκε 5 φορές να αλλάξει την εκτίμηση του επί τα χείρω πάντα.
Όμως τα 24 δισεκ. εκ των οποίων τα 7 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις δεν επαρκούν για να στηρίξουν την οικονομία.
Το γνωρίζει η κυβέρνηση, το γνωρίζουν οι επιχειρηματικοί κλάδοι που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία.
Το κράτος έχει υποχρέωση άπαξ και επέβαλλε την καραντίνα να καλύψει τις ζημίες στους επιχειρηματικούς κλάδους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση έδωσε λίγα για την στήριξη της οικονομία και αυτό θα το βρει μπροστά της.
Χώρες που έδωσαν πολλά σε δημοσιονομικά κίνητρα θα δουν καλύτερη ανάκαμψη το 2021 σε σχέση με την Ελλάδα που θα κινηθεί κάτω του μέσου όρου.
Το 2020 η ύφεση θα είναι -8% και στο β΄ τρίμηνο του 2020 ύφεση -16% ή -17%.
Το 2021 είναι η μεγάλη πρόκληση της Ελλάδος.
Οι επιδόσεις της Ελλάδος με οικονομικούς όρους κινούνται στα όρια της μετριότητας, η πραγματική οικονομία θα ανέμενε περισσότερη και ουσιαστικότερη υποστήριξη.

Πρόβλεψη για το 2021 και στρατηγική ανάκαμψης - Μέτρια βαθμολογία

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το 2020 καθώς την θεωρεί χαμένη χρονιά και ποντάρει στο 2021.
Όμως κινείται με λανθασμένες παραδοχές.
Ας υποθέσουμε – που δεν θα συμβεί – ότι η ανάκαμψη το 2021 είναι 5% αυτό σημαίνει ότι από ΑΕΠ 173 δισεκ. το 2020 θα ανέλθει σε 181 δισεκ. το 2021.
Το 2019 το συνολικό ΑΕΠ της Ελλάδος ήταν 187,5 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα στο καλό σενάριο θα πρέπει να φθάσει στο τέλος του 2022 για να πετύχει το ΑΕΠ του 2019.
Θα χρειαστεί για να αναπληρώσει την ζημία του 2020 συνολικά δύο χρόνια έως το 2022 στο καλό σενάριο.
Όμως η Ελλάδα έχοντας δώσει λίγα στην στήριξη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τον κίνδυνο του κορωνοιού… υπάρχει σοβαρός κίνδυνος… το 2021 να είναι μια πολύ μέτρα χρονιά.
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να αποτελέσει αρνητική έκπληξη και αντί για ανάκαμψη +5% να παλεύει να πετύχει αύξηση 2% είναι μεγάλος εξέλιξη που θα είναι ισχυρό σοκ για την εύθραυστη εθνική οικονομία.
Το 2021 μπορεί να επιφυλάσσει αρνητικές εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Συμμετοχή της Ελλάδος στον σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης - Μέτρια προς θετική βαθμολογία

Για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 17 και 18 Ιουλίου αλλά κάποια στιγμή έως τέλη Αυγούστου κάποια συμφωνία θα υπάρξει.
Τα 750 δισεκ. του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων 66% ή 500 δισεκ. και με την μορφή δανείων 33% δηλαδή 250 δισεκ.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αναλογία να είναι 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια.
Επίσης η Ελλάδα δεν είναι πιθανό να πάρει 32 δισεκ. αλλά 28 ή 26 δισεκ. τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη οικονομική βοήθεια.
Όμως η Ελλάδα και κάθε χώρα που θα πάρει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης υπογράφουν ένα άτυπο μνημόνιο, με μεταρρυθμίσεις και παρακολούθηση της ροής και της απόδοσης των χορηγούμενων κεφαλαίων.
Η Ελλάδα θα πάρει κεφάλαια αλλά και με το μνημόνιο πήρε κεφάλαια η Ελλάδα 270 δισεκ. ευρώ συνολικά.
Η κυβέρνηση θα κριθεί στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα διαπραγματευτεί και βεβαίως στην απορροφητικότητα των κεφαλαίων.
Από την πίσω πόρτα ουσιαστικά επιβάλλεται κάποιας μορφής άτυπο μνημόνιο εκ νέου στην Ελλάδα.

Διαχείριση κρίσης με την Τουρκία σε Αιγαίο, ενέργεια, Λιβύη - Θετική βαθμολογία

Η μέχρι τώρα στρατηγικής της Ελλάδος με την Τουρκία κρίνεται αποτελεσματική.
Οι συμμαχίες με το Ισραήλ εγείρουν ερωτηματικά, καθώς το Ισραήλ κερδίζει περισσότερα από την Ελλάδα.
Ωστόσο η Τουρκία πιέζει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά η Ελλάδα κατάφερε να φέρει στο παιχνίδι της διπλωματίας και την Γαλλία που προφανώς θέλει να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες.
Η παρουσία της Total εμπεριέχει την στήριξη της Γαλλίας ενώ και οι συμμαχίες της Ελλάδος στην Λιβύη είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Όμως χωρίς αμφιβολία η Τουρκία έχει ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά και ένα άπληστο πολιτικά και καιροσκόπο Erdogan.
Σε γενικές γραμμές στα ελληνοτουρκικά η Ελλάδα δεν τα έχει πάει άσχημα.

Διαχείριση κρίσης με Αγία Σοφία - Αρνητική βαθμολογία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η στάση της Τουρκίας και του Προέδρου Erdogan για την Αγία Σοφία, αποχαρακτηρίζοντας την Μουσείο και επαναφέροντας το προ του 1935 καθεστώς του Τζαμί είναι προσβλητική για ένα μνημείο Πολιτισμού όπως ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Erdogan προκάλεσε την Ελλάδα και την χριστιανική Ευρώπη αλλά υπάρχει κίνδυνος να μην παρθούν σοβαρά αντίμετρα κατά της Τουρκίας από την Ευρώπη.
Η Ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να έχει προετοιμαστεί καλύτερα και να προνοήσει ότι η Τουρκία θα παραβίαζε την λογική και θα απειλούσε εν μέσω κορωνοιού και μεγάλης οικονομικής κρίσης την Ελλάδα και την Ευρώπη για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και διπλωματίας.
Στο σκέλος αυτό η κυβέρνηση της Ελλάδος δεν τα έχει πάει καλά.
Έπρεπε να είχε γίνει σημαντικότερη και ουσιαστικότερη προσπάθεια.

Μεταναστευτικό και ροές λαθρομεταναστών - Μέτρια Βαθμολογία

Η αρχική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν επιεικώς απαράδεκτη, αντεθνική, μειωτική και έξω από τα εθνικά συμφέροντα.
Στην διαχείριση των λαθρομεταναστών στα νησιά η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει απαράδεκτα χαμηλή βαθμολογία.
Έπρεπε να συμβούν οι εξελίξεις στον Έβρο για να δείξει η ελληνική κυβέρνηση εθνική αποφασιστικότητα και τόλμη.
Ο Έβρος έσωσε τα προσχήματα αλλά στην πράξη η ζυγαριά στην διαχείριση των λαθρομεταναστών γέρνει προς αρνητικές επιδόσεις.
Δεν μπορεί εν μέσω κορωνοιού να μεταφέρονται λαθρομετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αντικειμενικότητα και ισονομία - Αρνητική βαθμολογία

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε γιατί επέδειξε αλαζονεία και έλλειψη αντικειμενικότητας και ισονομίας μεταξύ πολλών άλλων αιτιών.
Όμως ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία με τον αέρα της ανανέωσης της σάπιας και τοξικής δημοκρατίας η διαχείριση των 20 εκατ προς τα μέσα ενημέρωσης ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη στρατηγική.
Χωρίς καμία αμφιβολία η κυβέρνηση πάτωσε και εύλογα θα σκεφθούν πολλοί ενώ στα 20 εκατ η κυβέρνηση της ΝΔ βοηθάει ημετέρους και κολλητούς μπορούν να αφήσουν οι ευρωπαίοι την Ελλάδα χωρίς έλεγχο στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης;
Τα 20 εκατ προς τα μέσα ενημέρωσης είναι εξέλιξη ντροπής, απέδειξε ότι και η ΝΔ ακολουθεί τις παλαιές τοξικές συνταγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης