Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές γα την παγκόσμια ανάκαμψη, παρά τα θετικά σημάδια

tags :
Επιφυλακτικοί οι αναλυτές γα την παγκόσμια ανάκαμψη, παρά τα θετικά σημάδια
Ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα χειρότερα πέρασαν, δεν έχουν καταλήξει στο σχήμα της ανάκαμψης (V, U ή W)
Ανακάμπτει η παγκόσμια οικονομία από το μεγαλύτερο αλλά και συντομότερο σοκ στην ιστορία της, εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ωστόσο αγορές και επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή.
Οι ανησυχίες επιμένουν σχετικά με τη διάρκεια του rebound, τη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά και τη μελλοντική πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στις ανεπτυγμένες οικονομίες το σταδιακά άνοιγμα μετά τα lockdowns ξεκίνησε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ωστόσο μία σειρά πόλεων αναγκάστηκε να επιστρέψει στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα, μία σειρά από αναδυόμενες οικονομίες, παραμένουν σε lockdown, καθώς συνεχίζεται η ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με το Pension & Investments.
Ενώ οι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι τα χειρότερα πέρασαν, δεν έχουν καταλήξει στο σχήμα της ανάκαμψης (V, U ή W).
Η Karen Ward, γενική διευθύντρια της J.P. Morgan Asset Management για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ξεκάιαρη τάση για το σχήμα της ανάκαμψης.
Από την πλευρά της, η οικονομολόγος Megan Green δεν βλέπει ανάκαμψη τύπου V, καθώς οι αναδυόμενες αγορές δεν είναι συγχρονισμένες με τις ανεπτυγμένες.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε τον Ιούνιο σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για το παγκόσμιο ΑΕΠ, στο -4,9% από -3%.
«Βλέπουμε μία άνοδο στην οικονομική δραστηριότητα, η οποία είναι θετική, σε συνδυασμό με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, επικρατεί επιφυλακτικότητα σχετικά με την ανάκαμψη, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι αργή.
Το γ΄τρίμηνο αναμένεται ισχυρό, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το δ΄τρίμηνο, καθώς είναι πιθανό η ανάκαμψη να χάσει το momentum», σχολιάζει η Seema Shah επικεφαλής ανάλυσης στην Principal Global Investors.
Σύμφωνα με την BNY Mellon Investment Management, το βασικό σενάριο προβλέπει επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα, στα μέσα του 2021.
«Σε γενικές γραμμές, αναμένεται ανάκαμψη τύπου V», σχολιάζει ο Shami Dhar, επικεφαλής οικονομολόγος στο Λονδίνο.
Μάλιστα τοποθετεί τις πιθανότητες στο 50%, από 35% που ήταν τον Μάρτιο.
Η αναθεώρησης της εκτίμησης οφείλεται σε τρεις παράγοντες:
Στα στοιχεία, το οικονομικό background και στην ίδια την πορεία της πανδημίας», όπως εξηγεί.
Για το 2021, το ΔΝΤ αναμένει ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό 5,4%, από το +5,8% που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης