Τελευταία Νέα
Διεθνή

Thomsen (ΔΝΤ): Εκτεταμένη κρίση στην ΕΕ, σε χειρότερη θέση οι υπερχρεωμένες χώρες – Έρχονται ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών

Thomsen (ΔΝΤ): Εκτεταμένη κρίση στην ΕΕ, σε χειρότερη θέση οι υπερχρεωμένες χώρες – Έρχονται ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών
Ανάλυση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Paul Thomsen
Η Ευρώπη -όπως και ο υπόλοιπος κόσμος- αντιμετωπίζει μια εκτεταμένη κρίση, αναφέρει σε ανάλυσή του -δημοσιεύθηκε στο blog του ΔΝΤ- ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Paul Thomsen, προβλέποντας μάλιστα ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών στην ΕΕ προσεχώς.
«Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ που κυκλοφόρησαν τον περασμένο μήνα, αναμένουμε το πραγματικό ΑΕΠ στην ΕΕ να συρρικνωθεί κατά 9,3% το 2020 και στη συνέχεια να αυξηθεί κατά 5,7% το 2021, επιστρέφοντας στο επίπεδο του 2019 το 2022.
Εάν μια αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο για βρέθηκε για τον COVID-19, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ταχύτερη -αλλά το αντίθετο θα ισχύσει εάν υπάρχουν μεγάλα νέα κύματα μόλυνσης.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν μια σκληρότερη πορεία ανάκαμψης από άλλες.
Αρκετές μπήκαν στην κρίση με εδραιωμένες ακαμψίες προϊόντων και αγοράς εργασίας, που συγκράτησαν το αναπτυξιακό τους δυναμικό.
Οι χώρες με υψηλό χρέος της Ευρώπης θα υποστούν το βάρος.
Για δεκαετίες, αρκετές από αυτές τις χώρες έχουν δει το δημόσιο χρέος τους να επιβαρύνεται σε περιόδους κρίσης και να σταθεροποιείται -αλλά όχι να πέφτει- σε καλές εποχές», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Thomsen, προσθέτοντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα και να διασφαλίζουν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν ρευστές».
«Οι πρωταρχικοί πολιτικοί στόχοι δεν είναι ένας, αλλά δύο: να σωθούν ζωές τώρα και να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα αναδειχθεί σε μια πιο πράσινη και ασφαλή οικονομία μακροπρόθεσμα, ένας τόπος όπου οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ισότιμα».
Ο Δανός αξιωματούχος υπογραμμίζει την παρούσα περίοδο πρέπει να επανεκτιμηθεί ο τρόπος χρήσης του περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου που διαθέτουν οι χώρες της ΕΕ χωρίς να επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα οι μελλοντικοί φορολογούμενοι.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να βοηθηθούν τα κράτη της ΕΕ.
Εστιάζοντας σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία ή σε χώρες με λιγότερο δημοσιονομικό χώρο, χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ζημία, το πακέτο «Next Generation EU» της ΕΕ έχει ως στόχο να βελτιώσει τα πράγματα για την ενιαία αγορά στο σύνολό της.
«Ωστόσο, για να γίνει αυτό, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμεύσει ως καταλύτης και όχι ως υποκατάστατο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η ευθύνη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρεών θα παραμείνει σε εθνικό επίπεδο.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε μια άλλη βασική προτεραιότητα κατά την επόμενη περίοδο, τη διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής τραπεζικής πίστωσης στην οικονομία.
«Προς το παρόν, οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν το κεφάλαιο και τη ρευστότητα που χρειάζονται για να επεκτείνουν τις πιστώσεις.
Όμως, καθώς αυτή η κρίση εξελίσσεται, θα υπάρξουν πολλές αθετήσεις υποχρεώσεων, και αυτές θα μπορούσαν να διαβρώσουν τα τραπεζικά αποθέματα ασφαλείας και την ικανότητα δανεισμού.
Ενδεχομένως, ένας βρόχος ανατροφοδότησης αυτής της κρίσης μπορεί να είναι ο χρόνος: όσο μεγαλύτερη θα είναι η πανδημία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιστωτική διαταραχή και τόσο πιο αργή θα είναι η μετά την πανδημία ανάκαμψη.
Είναι ζωτικής σημασίας οι επόπτες να προετοιμάσουν τις τράπεζες για το επόμενο τεστ», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποδειχθεί απαραίτητη.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης