Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 7η συνεχόμενη πτωτική αλλά τουλάχιστον κράτησε τις 630 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 7η συνεχόμενη πτωτική αλλά τουλάχιστον κράτησε τις 630 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Η πορεία της αγοράς δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Δεύτερη μέρα κατέγραφαν άνοδο οι ξένες αγορές και η δική μας έσπαγε στηρίξεις και δοκίμαζε τις αντοχές της υπομονής μας. Μα μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές η αντίδραση να πνίγεται εύκολα από τους πωλητές και να κλείνει και πάλι κάτω;

Προφανώς και κάτι φοβούνται οι επενδυτές. Αυτοί τουλάχιστον που έχουν μείνει. Πολλοί δείχνουν προς Λονδίνο μεριά και αναζητούν εκεί το λόγο της πτώσης. Τι να ψάξουμε εκεί που αν δει κανείς τα στοιχεία του ΧΑ κάθε μήνα είναι καθαρά πωλητές;

Θεωρούμε πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας. Από τη μία έχουμε την Τουρκία. Από την άλλη έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και σίγουρα επηρεάζουν. Θεωρούμε πως η ύφεση θα είναι βαθιά και ίσως αρκετά χειρότερη από όσο περίμεναν κάποιοι. Ο τουρισμός δεν πάει καθόλου καλά.

Αυτό σημαίνει πως έρχεται δύσκολος χειμώνας. Και ποιοι θα επηρεαστούν άμεσα μετά τις ίδιες τις επιχειρήσεις; Οι τράπεζες… Αυτές είναι που καταγράφουν σημαντικές απώλειες το τελευταίο διάστημα. Από την άλλη υπάρχουν μετοχές που είναι τσάμπα. Ας εστιάσουμε επομένως στα καλά χαρτιά.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Ξεκίνησε με άνοδο και πήγε μέχρι το +1,36% και γρήγορα γύρισε χαμηλότερα. Όταν έσπασε τις 630 μονάδες η πτώση επιταχύνθηκε μάλλον λόγω stop loss. Έγραψε χαμηλό στις 623,02 μονάδες και στο -1,57%. Φαίνεται όμως πως βρήκε δυνάμεις να αντιδράσει και να παλέψει για τις 630 μονάδες.

Πριν τις τελικές δημοπρασίες ήταν στις 630,45 μονάδες και στο -0,40%. Τελικά έκλεισε στις 630,72 μονάδες με απώλειες 0,36% και χαμηλό τζίρο. Κράτησε τη στήριξη, αλλά αύριο θέλουμε οπωσδήποτε άνοδο! Από τα 51,9 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 18 εκατ. ευρώ περίπου τα έκανε ο ΟΤΕ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (απάντηση): Η είδηση ότι θα πρέπει το γνωστό fund να κλείσει τις θέσεις του κατά την άποψή μας θα έπρεπε να οδηγεί υψηλότερα τις μετοχές. Δηλαδή, τι του κάνουν χάρη και τις πάνε κάτω για να κλείσει σε χαμηλότερη τιμή και να βγάλει κέρδη το fund και οι άλλοι ζημιές; Δε νομίζω ότι υπάρχουν τέτοιοι γαλαντόμοι στα χρηματιστήρια.

Κατά την άποψή μας το πρόβλημα στις τράπεζες έχει να κάνει με την οικονομία, την ύφεση δηλαδή και την πορεία ανάκαμψης το 2021. Οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν, ο τουρισμός δεν πάει καλά, πλοία και αεροπλάνα αντί να αυξάνουν δρομολόγια, μειώνουν κτλ, κτλ. Ίσως λοιπόν η ύφεση να είναι χειρότερη από αυτή που περιμένουν.

Ίσως οι επιχειρήσεις να χρειαστούν και άλλη κρατική βοήθεια. Ίσως η ανεργία πάει υψηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν. Υπάρχει και το σενάριο της bad bank, το οποίο δημιουργεί ανησυχίες εδώ και καιρό. Για να δούμε αύριο θα μπορέσουν να βγάλουν αντίδραση;

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πήγε η Πειραιώς μέχρι το -9,63% και έκλεισε στο -2,98%. Θα λέγαμε πως ο όγκος της ήταν υψηλός. Βγήκαν μεγάλες πωλήσεις. Η Alpha πήγε σχεδόν στο -5% και έκλεισε στο -2,55%, ενώ η Εθνική πήγε έως και -5,84% και έκλεισε στο -2,11%.

ΟΤΕ: Και μέρισμα έκοψε πριν λίγες μέρες και πάλι στην τιμή προ μερίσματος είναι. Τον τράβηξαν στο κλείσιμο, μπας και μαζί με την Coca Cola βελτιώσουν την τεχνική εικόνα της αγοράς. Μεγάλος ο τζίρος στη μετοχή.

ΕΧΑΕ: Με χαμηλό ημέρας τα 3,11 ευρώ έκλεισε στα 3,13 ευρώ και με όγκο μόλις 45 χιλ. τεμάχια. Καλό είναι να μην πάει άλλο κάτω… Μην τα μηδενίσουμε και όλα σε αυτή την αγορά…

JUMBO: Αριστοτεχνικό τεχνικό παίξιμο στη μετοχή. Χαμηλό στα 15,50 ευρώ και κλείσιμο στα 15,60 ευρώ. Έχει κόψει πτωτικά το 200άρη, αλλά προς το παρόν δε μας ανησυχεί. Δε θέλουμε όμως και άλλη πτώση…

ΕΠΙΤΗΡΗΡΗ: Την ώρα που έπεφταν με βία τα βαριά χαρτιά και η αγωνία για τις τράπεζες κορυφωνόταν, η Ιντραλότ άνοιγε με άνοδο και πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Επιπλέον η Τρία Άλφα πήγαινε και πάλι στο limit up και η Βιοτέρ έκανε όγκο 40 χιλ. τεμάχια. Η Προοδευτική επίσης με όγκο 20 χιλ. τεμάχια έκλεινε με άνοδο.

ΕΚΤΕΡ: Καλύτερη η συμπεριφορά της σήμερα. Παρά τις απώλειες της αγοράς, όταν έβγαιναν πωλητές κάτω από τα 0,70 ευρώ έβρισκαν αμέσως αγοραστές. Στα 0,70 ευρώ και στο +1,89% με όγκο 21 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης