Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη καταλύτης για την ανάπτυξη κόντρα στην ύφεση

Morgan Stanley: Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ευρώπη καταλύτης για την ανάπτυξη κόντρα στην ύφεση
Το πώς και το πού θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Aνάκαμψης θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, λέει η Morgan Stanley
Στον τρόπο που θα ανακάμψει η Ευρώπη από την πανδημική κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley, μιλώντας για το κυοφορούμενο Ταμείο Ανάκαμψης.
Το πώς και το πού θα δαπανηθούν τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.
Η επενδυτική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε report στο οποίο έκανε μνεία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν έχουν τα πανδημικά μέτρα.
«Ένα ταμείο με εστίαση σε τομείς όπως οι πράσινες επενδύσεις θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Αντίθετα, η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι μέτρια εάν το Ταμείο έχει περιορισμένο εύρος, είτε ως μέρος μιας ανοιχτής στρατηγικής για τη διατήρηση συγκεκριμένων τομέων είτε ως μέρος μια φορολογικής πολιτικής μειώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου αποκατάστασης από την πανδημία ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο, ως μέσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
Δύο μήνες αργότερα, πολλά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να διαμαρτύρονται σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, όπως ανακοινώθηκε, θα χρηματοδοτηθεί, εν μέρει, από τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Προφανώς, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη απόφαση, επισημαίνει η Morgan Stanley.
Eάν τα χρήματα δαπανηθούν για να στηριχθούν τομείς όπως ο τουρισμός, τότε η ανάπτυξη θα έρθει δύσκολα.
Αν όμως επενδυθούν σε τομείς που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση ή την πράσινη ανάπτυξη, θα υπάρξει ένα δυναμικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί πως η τράπεζα ανέπτυξε τρία σενάρια για αυτούς που θεωρεί «περιορισμένους» και «μη περιορισμένους» τομείς.
Στο βασικό σενάριο, το οποίο ονόμασε «ισορροπημένο μείγμα» υποστήριξης, προέβλεπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ, της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά 0,6%, 1,1% και 1,6% ετησίως, αντίστοιχα, για πέντε χρόνια.
«Ενώ ένα ταμείο που επικεντρώνεται στην υποστήριξη περιορισμένων τομέων (αμυντική υποστήριξη) μπορεί να έχει μέτριο αντίκτυπο, πιστεύουμε ότι ένα ταμείο που θα επικεντρωθεί στους μη περιορισμένους τομείς (επιθετικές επενδύσεις) θα μπορούσε να προσθέσει 1% ετησίως στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ» είπε η Morgan Stanley.
«Ένα φιλόδοξο ταμείο θα μπορούσε να οδηγήσει την ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε μη περιορισμένους πράσινους και ψηφιακούς τομείς που είναι επεκτάσιμοι σε κλίμακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενεργειακή απόδοση στο σπίτι, οι ίνες και οι σιδηρόδρομοι.
Η στόχευση σε χώρες της ευρωπαϊκές περιφέρειας θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη, δεδομένου του χάσματος επενδύσεων και παραγωγής» καταλήγει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης