Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στο πτωχευτικό κώδικα με θεσμούς, τράπεζες, ΥΠΟΙΚ - Πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών η κυβέρνηση

Διαπραγματεύσεων συνέχεια στο πτωχευτικό κώδικα με θεσμούς, τράπεζες, ΥΠΟΙΚ - Πιο κοντά στις θέσεις των δανειστών η κυβέρνηση
Οι θεσμοί επιμένουν και η κυβέρνηση τείνει να αποδεχθεί όλες τους τις ενστάσεις
Και νέα "επεισόδια" φαίνεται πως θα προστεθούν στο σίριαλ του πτωχευτικού όπου τελικώς οι θεσμοί επιμένουν και η κυβέρνηση τείνει να αποδεχθεί όλες τους τις ενστάσεις.
Η σημερινή συνάντηση μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης σε επίπεδο principal δεν απέδωσε τελικές προτάσεις αλλά τη δέσμευση πως το σχέδιο σε τελική μορφή θα είναι έτοιμο εντός δεκαημέρου και τότε η κυβέρνηση θα δεχθεί τις παρατηρήσεις των θεσμών.
Σήμερα 14 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο principal ενώ το πρωί θα λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ τραπεζών και του οικονομικού επιτελείου με αντικείμενο υπόλοιπα από το πτωχευτικό αλλά κυρίως τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας
Σε ότι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα:
- Το σχέδιο γέφυρα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί αν και οι θεσμοί εγείρουν αντιρρήσεις για την περίμετρο σε ότι αφορά κυρίως του καταγγελμένους δανειολήπτες.
Το ποσοστό της επιδότησης, για τα ενήμερα δάνεια να διαμορφώνεται ως εξής:
Για το α τρίμηνο διαμορφώνεται στο 90% της δόσης, στο β τρίμηνο στο 80% της δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70% της δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι το ύψος της επιδότησης δεν ξεπερνά τα 600 ευρώ.
Για τα μη ενήμερα στο α' τρίμηνο το 80%, στο β τρίμηνο το 70% στο γ τρίμηνο το 60% με πλαφόν επιδότησης τα 500 ευρώ.
Για τα καταγγελμένα τα σχετικά ποσοστά ορίζονται σε 70%, 50%, και 30% αντίστοιχα με οροφή τα 300 ευρώ.
Οι θεσμοί βρίσκουν εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό των καταγγελμένων δανείων.
-Συζητήθηκε εκτενώς το σχέδιο του φορέα ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια από τους ατελέσφορους πλειστηριασμούς.
Συμφωνήθηκε αντιθέτως προς το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης ο φορέας αυτός να έχει ιδιωτικό χαρακτήρα μολονότι τα κεφάλαια απ' ότι φαίνεται θα προέρχονται από το Δημόσιο.
Εμειναν ανοιχτά τα θέματα management και χρηματοδότησης του φορέα.
- Συμφωνήθηκε σύμφωνα με το αίτημα των θεσμών ο πτωχός δανειολήπτης να απελευθερώνεται από τα χρέη του τρία χρόνια μετά την πτώχευση και ενώ σε αυτό το διάστημα συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη αυτά εφόσον έχει εισόδημα.
-Συμφωνήθηκε επίσης η προπτωχευτική διαδικασία (στάδιο διάσωσης) να κινείται παράλληλα με τις διαδικασίες πτώχευσης για να μη χάνεται χρόνο σε επίπεδο προστασίας.
- Τάχιστα προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάργηση του νόμου Κατσέλη και τον επαναπροσδιορισμό όλων των δικασίμων που φθάνουν μέχρι το 2032.

Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες 

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες πέρα από το πτωχευτικό το θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντηση είναι οι νέες εγγυήσεις και ο τρόπος με τον οποίον αυτές θα κινηθούν προς την πραγματική οικονομία.
Το Δημόσιο αναμένεται να δώσει και νέες εγγυήσεις ύψους κατ' αρχήν 1 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες πέρα από τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με βαση της ανακοίνωση της ΕΚΤ για ευελιξία  ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού η ελληνική  εφάρμοσαν μέτρα :
-Για τους ιδιώτες  αναστολής πληρωμών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 
-Στα νομικά πρόσωπα αποφασίστηκε η πληρωμή μόνον των τόκων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2020 
-Αναστολή των οχλήσεων από τις Εταιρίες πληρωμών. Αυτό διήρκεσε από τα μέσα Μαρτίου ως και το Μάιο και αφορούσε τους κατόχους δανείων που επλήγησαν από τον covid 19.
-Aναστολή από τον κώδικα συμπεριφοράς και νομικών ενεργειών για το ίδιο διάστημα. Αφορούσε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 
- Επιδότηση επιτοκίου για μία περίοδο 5 μηνών που αφορούσε νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από την πανδημία.
Αναλυτικά τα στοιχεία των τραπεζών που αφορούν τα moratorium έχουν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά την αναστολή των δόσεων
Μάρτιος                            Απρίλιος                              Μάϊος 
Δάνεια                               Δάνεια                                 Δανεια
29242                                120.355                               132.071
2.628.031.162 ευρώ          7.647.315.361 ευρώ           7.971.698.600 ευρώ

Σύνολο  αριθμός δανείων  281.669 ευρώ
Ποσό                                    18.247.045.123 ευρώ

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης