Τελευταία Νέα
Οικονομία

H συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου 2020 – Οι 6 νέοι όροι: Πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά εκταμιεύσεις και επιτροπή ελέγχου

H συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου 2020 – Οι 6 νέοι όροι: Πρώτα μεταρρυθμίσεις μετά εκταμιεύσεις και επιτροπή ελέγχου
Oι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το δεύτερο 6μηνο του 2021 και όχι νωρίτερα επιδρώντας αρνητικά στα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης και της Ελλάδος για το 2021
Τα πράγματα μάλλον εξελίσσονται χειρότερα από ότι αρχικώς είχαν εκτιμηθεί για το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς όχι μόνο δεν αναμένεται συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής 17 και 18 Ιουλίου 2020 αλλά φαίνεται ότι… θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το δεύτερο 6μηνο του 2021 και όχι νωρίτερα επιδρώντας αρνητικά στα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης και της Ελλάδος για το 2021.  
 Όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές.
Το πιθανότερο σενάριο δεν είναι να υπάρξει συμφωνία τέλη Ιουλίου 2020 αλλά ίσως υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έως τα τέλη Αυγούστου του 2020 ή αρχές Σεπτεμβρίου αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι 5 πλέον χώρες που διαφωνούν είναι η Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία καθώς και η Ουγγαρία.

Τα νέα δεδομένα – Οι 6 νέες παραδοχές

1)Δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 17 και 18 Ιουλίου 2020.
Αν και υπήρξαν διορθωτικές κινήσεις και προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών ειδικά για τον 7ετή προϋπολογισμό της ευρωζώνης στα 1,074 τρισεκ. + 750 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 1,82 τρισεκ. ευρώ, ωστόσο συμφωνία δεν έχει επέλθει.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τέλη Αυγούστου του 2020 ή αρχές Σεπτεμβρίου και εκεί να υπάρξει η συμβιβαστική πρόταση.

2)Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν όροι για την χορήγηση κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με βάση πηγές στις Βρυξέλλες όλα τα κείμενα που έχουν εξεταστεί και τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες περιλαμβάνουν σαφείς όρους.
Ένας εκ των όρων είναι ότι τα κεφάλαια που θα δοθούν θα έχουν ξεκάθαρη στόχευση.
Π.χ. εάν η Ελλάδα πάρει 2 δισεκ. για την ψηφιοποίηση θα πρέπει να κατευθυνθούν αποκλειστικά προς την ψηφιοποίηση.
Θα επιβληθούν και όροι μεταρρυθμίσεων, θα επιβληθούν γενικοί και ειδικοί όροι.
Οι γενικοί όροι θα είναι κοινοί για όλα τα κράτη που πάρουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι ειδικοί όροι θα είναι επικεντρωμένοι σε κάθε κράτος που αντλεί κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μια πρόταση που έχει υπάρξει και έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει είναι η εξής.
Ένα κράτος ζητάει π.χ. κεφάλαια από το σκέλος των επιχορηγήσεων, τότε υποχρεούται να παρουσιάσει συγκεκριμένη δέσμη μεταρρυθμίσεων.
Θα ξεκινήσει η υλοποίηση τους και ακολούθως θα εκταμιεύονται τα ποσά από τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια.

3)Θα υπάρξει δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή θα συμφωνηθεί ένα πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα που οι χώρες θα τηρήσουν ώστε να επανέλθουν στον δημοσιονομικό ορθολογισμό.

4)Θα υπάρξει επιτροπή Εποπτείας που θα παρακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις και τις εκταμιεύσεις.
Το βασικό σενάριο θέλει την Εποπτεία να την έχει η Commission αλλά υπάρχουν σκέψεις να εμπλακεί και ο ESM καθώς γνωρίζει από εποπτεία κεφαλαίων.

5)Ορισμένοι θεωρούν ότι πιθανή είσοδος του ESM στην Εποπτεία μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τιε προληπτικές πιστωτικές γραμμές ECCL που έχουν απορριφθεί από όλες της χώρες καθώς αποτελούν μνημόνιο.

6)Με βάση τις θέσεις των χωρών που αντιδρούν το σχέδιο για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια σε σύνολο κεφαλαίων 750 δισεκ. δηλαδή 500 δισεκ. επιδοτήσεις προς 250 δισεκ. δάνεια δεν υφίσταται.
Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης