Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Στο τρίτο 4μηνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – «Έρχεται» ρύθμιση για τον επενδυτή μειοψηφίας στην «Αριάδνη»

tags :
ΥΠΕΝ: Στο τρίτο 4μηνο η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ – «Έρχεται» ρύθμιση για τον επενδυτή μειοψηφίας στην «Αριάδνη»
«Η Ελλάδα είναι ανοικτή σε επενδύσεις από όλο τον κόσμο», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, σχολιάζοντας την προοπτική ενδιαφέροντος της State Grid να ενισχύσει το μερίδιό της
Στο τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς τοποθετούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Σύμφωνα τα ίδια στελέχη, η διαδικασία πήγε πίσω λόγω της πανδημίας, με συνέπεια να προγραμματίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο από άλλες ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, όπως των ΔΕΠΑ Υποδομών και Εμπορίας. Όπως προσθέτουν, προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών που θα εκχωρηθεί, κάτι που θα γίνει μέσα από τις διαβουλεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, από τις οποίες θα αποτυπωθεί το μερίδιο το οποίο θα επιδιώξουν να αποκτήσουν από την εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι, από νομοθετικής πλευράς, το ΥΠΕΝ άνοιξε τον δρόμο της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή με ρύθμιση που συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Όπως είναι γνωστό, μία ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη ενεργειακή αποκρατικοποίηση αποτελεί το δικαίωμα πρώτης προσφοράς που κατέχει η κινεζική State Grid, μέτοχος μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ με 24%, για την εξαγορά του ποσοστού που θα διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρόεδρου της Κίνας στη χώρα μας, είχε διαφανεί η πρόθεση της κινεζικής πλευράς να ασκήσει το δικαίωμα, ενισχύοντας το μερίδιό της.

Κριτήριο το οικονομικό και ρυθμιστικό όφελος για τη χώρα

Μία τέτοια εξέλιξη θα κινιόταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από τις επιλογές της Κομισιόν, η οποία δεν επιθυμεί την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στις ευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές. Μάλιστα, η στάση των Βρυξελλών έναντι των επενδυτών τρίτων χωρών φαίνεται να έχει ισχυροποιηθεί έτι περαιτέρω το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως δείχνει η Λευκή Βίβλος που εξέδωσαν τον Ιούνιο, για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων που προκαλούν οι ξένες επιδοτήσεις στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Με βάση πάντως τα στελέχη του ΥΠΕΝ, η έκδοση της Λευκής Βίβλου δεν σημαίνει αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ε.Ε., αλλά αποτελεί προτροπή της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη. Όπως επισημαίνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα είναι ανοικτή σε επενδύσεις από όλο τον κόσμο, ενώ οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα το τι θα είναι πιο ευνοϊκό οικονομικά και ρυθμιστικά για τη χώρα. Κάτι που, στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, σημαίνει την καλύτερη εξυπηρέτηση των στρατηγικών λόγων για τους οποίους γίνεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.

Στη ΡΑΕ η πρόταση για τον επενδυτή μειοψηφίας

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, εξελίξεις αναμένονται τους επόμενους μήνες και στην περίπτωση της «εισόδου» μετόχου μειοψηφίας στην «Αριάδνη Interconnection», φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική. Έτσι, έως τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή σχετική ρύθμιση που θα ξεμπλοκάρει την «είσοδο», καθώς θα δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται για την εισαγωγή νέων επενδυτών.
Από την άλλη πλευρά, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη υποβάλει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρόταση για τη διαδικασία με την οποία ένας ή περισσότεροι επενδυτές θα μπορέσουν να εξαγοράσουν μειοψηφικό μερίδιο ποσοστών στην «Αριάδνη». Έτσι, η έγκριση της πρότασης από την Αρχή αποτελεί τη δεύτερη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης