Πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο -1,4% ο DAX, αργία στο Παρίσι - Οριακές μεταβολές στα futures της Wall

Πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για τα κρούσματα - Στο -1,4% ο DAX, αργία στο Παρίσι - Οριακές μεταβολές στα futures της Wall
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός, καθώς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ακάθεκτος και με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, υπονομεύει τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Κλειστό είναι το χρηματιστήριο του Παρισιού, λόγω αργίας για τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης.
Η επαναφορά των περιοριστικών μέτρων στην Καλιφόρνια λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη ένταση ΗΠΑ -Κίνας, οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τη Wall Street, με τις ευρωπαϊκές αγορές να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν οριακές μεταβολές, μετά τη χθεσινή βουτιά, με τα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχωρεί στις 31,5 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ σημειώνει πτώση 1,4% στις 12.625 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,6% στις 6.142 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 19.705 μονάδες με απώλειες 1,4%.
Ο ΙΒΕΧ 35 διαπραγματεύεται στις 7.304 μονάδες με πτώση 1,7%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με τις τεχνολογικές μετοχές να κάνουν βουτιά 2,7%.
Οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες έχασαν χθες τη δυναμική τους καθώς η Καλιφόρνια έκλεισε τα μπαρ, απαγόρευσε τα γεύματα σε εστιατόρια και άλλες δραστηριότητες για να περιορίσει την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, προκαλώντας φόβους ότι θα επιβραδυνθεί η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον απέρριψε χθες τις αμφισβητούμενες αξιώσεις της Κίνας σε πόρους στη Νότια Σινική Θάλασσα, μία κίνηση που το Πεκίνο υπογράμμισε ότι προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.
Η τελευταία αντιπαράθεση επηρέασε αρνητικά το κλίμα ανάληψης κινδύνων, παρά το ότι οι επενδυτές ήλπιζαν πως οι εταιρείες θα καταγράψουν καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός, καθώς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ακάθεκτος και με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, απειλώντας τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία.
Μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός παγκοσμίως και ότι η επιδημία όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά μπορεί και να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα κυρίως διότι πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο shutdown σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αναζωπύρωση της επιδημίας.
Αλλά και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα – τα αυστηρότερα από την έναρξη της πανδημίας - από σήμερα Τρίτη 14/7 τα μεσάνυχτα καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα έξαρση της επιδημίας, στις Φιλιππίνες, περίπου 250.000 κάτοικοι στην πρωτεύουσα Μανίλα, τίθενται και πάλι σε lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού ενώ περιορισμούς στη λειτουργία των μπαρ αποφάσισε και η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία την ώρα που η Ινδία επιβάλλει νέο lockdown στην Banglore, μια πόλη άνω των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, για διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 573 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε 7,26 εκατομμύρια.

JP Morgan: Στα 4,69 δισ. δολ. τα καθαρά κέρδη β΄τριμήνου 2020 - Στα 33 δισ. δολ. τα έσοδα

Στα 4,69 δισ. δολ. ή 1,38 δολ. ανά μετοχή, υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της JP Morgan στο β΄τρίμηνο του 2020, από 9,65 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Παρά την πτώση, τα αποτελέσματα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι αναλυτές έκαναν λόγο για κέρδη 1,15 δολάρια/μετοχή.
Η JPMorgan Chase προχώρησε σε προβλέψεις 10,47 δισ. δολ. για την κάλυψη πιθανών ζημιών σε δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία.
Τα έσοδα της JP Morgan διαμορφώθηκαν στα 33 δισ. δολ. έναντι εκτιμήσεων για 30,3 δισ.
Η μετοχή της τράπεζας ενισχύεται 3,7% προσυνεδριακά.

Citigroup: Στα 1,3 δισ. δολ. υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη β΄τριμήνου 2020, αλλά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις

Στα 1,3 δισ. δολ. ή 0,50 δολ. ανά μετοχή υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup στο β΄τρίμηνο του 2020.
Παρά την πτώση, τα κέρδη της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών.
Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, τα κέρδη είχαν διαμορφωθεί στα 4,8 δισ. δολ. ή 1,95 δολ. ανά μετοχή.
Τα έσοδα της Citi αυξήθηκαν στα 19,8 δισ. δολ. από 18,8 δισ. δολ. λόγω της ισχυρής απόδοσης στην αγορά σταθερού εισοδήματος.
Τα έσοδα από το trading ανήλθαν σε 5,6 δισ. δολ.

Wells Fargo: Ζημίες 2,4 δισ. δολ. το β΄ τρίμηνο 2020, λόγω κορωνοϊού - Στα 17,8 δισ. δολ. τα έσοδα  

Ζημίες ανακοίνωσε η Wells Fargo για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, λόγω των 9,5 δισ. δολ. που διέθεσε η αμερικανική τράπεζα ώστε να καλύψει πιθανές απώλειες δανείων από την πανδημία του κορωνοϊού, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι ζημίες της αμερικανικής τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. δολ. (0,66 δολ. ανά μετοχή) για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2020, έναντι κερδών 6,2 δισ. δολ. (1,3 δολ. ανά μετοχή) το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Παράλληλα, τα έσοδα της Wells Fargo κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -17% στα 17,8 δισ. δολ. ενώ τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά -18% στα 9,9 δισ. δολ.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν πως οι ζημίες θα περιοριστούν στα 0,16 δολ. ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αναμένονταν να διαμορφωθούν στα 18,4 δισ. δολ.
Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου διαμορφώθηκε στο 2,25% έναντι 2,82% το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 2,33%.
Επιπλέον, οι προβλέψεις για πιστωτικές απώλειες δανείων ανήλθαν σε 20,4 δισ. δολ. έναντι 8,4 δισ. δολ. στο τέλος του πρώτο τριμήνου του 2020, με τη Wells Fargo να επικαλείται επιδείνωση της πίστωσης εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19.

Πτώση στις αγορές τις Ασίας λόγω ανησυχιών για τις εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,87% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,83%

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (14/7) οι αγορές της Ασίας, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν εντείνει τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,87% στις 22.587,01 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,61% και τις 5.941,1 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακή πτώση της τάξεως του -0,11% στις 2.183,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη υποχωρεί κατά -0,54% στις 1.335,08 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,73% στις 25.326 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, καθώς έκλεισε στο -0,02% και τις 12.209,01 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση -0,83% στις 3.414,62 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -1,08% στις 13.996,46 μονάδες.
Χθες (13/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, χαρακτήρισε ως «εντελώς παράνομες» τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι το Πεκίνο πραγματοποιεί μία «εκστρατεία εκφοβισμού».
«Ο κόσμος δεν πρόκεται να επιτρέψει στο Πεκίνο να αντιμετωπίζει τη Νότια Σινική Θάλασσα ως θαλάσσια αυτοκρατορία της», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «στέκεται δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους της στη Νοτιοανατολική Ασία για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε υπεράκτους πόρους, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
Από την πλευρά της, η κινεζικής πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι ένοχη για την «υποκίνηση αντιπαράθεσης» στην περιοχή, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες της κατηγορίες του Mike Pompeo.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν επίδειξη δύναμης, αυξάνουν τις εντάσεις και υποκινούν αντιπαράθεση, όλα υπό το πρόσχημα της διατήρησης της σταθερότητας», υπογράμμισε η πρεσβεία της Κίνας, συμβουλεύοντας παράλληλα την Ουάσιγκτον να μην διαλέγει πλευρά σε θέματα εδαφικής κυριαρχίας.
Στο μέτωπο του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες (13/7) ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου καταγράφηκε νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς αναφέρθηκαν 230.370 νέες μολύνσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε αναφερθεί στις 10 Ιουλίου, όταν και είχαν καταγραφεί 228.102 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προσεγγίζει πλέον τα 13 εκατομμύρια.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή λειτουργίας των μπαρ, καθώς και απαγόρευση της εστίασης σε κλειστούς χώρους, ενώ οι κομητείες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία θα κλείσουν επίσης τις εκκλησίες, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια.
«Υπάρχει μία αυξανόμενη αίσθηση ότι η ανάκαμψη από τα shutdown που σχετίζονται με τον κορωνοϊό θα γίνει πιο ανομοιογενής σε σχέση με αυτό που αναηζτούσε η αγορά», υπογράμμισε ο αναλυτής της Baird, Willie Delwiche.
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι «σε αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου είχαν λειτουργήσει τρομερά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε υπάρχει ένας μικρός κλονισμός επίσης».
Νωρίτερα, το Υπουργείου Οικονομίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τα τελικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, τα οποία αφορούν τον Μάιο του 2020 και τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως υποχώρησε κατά -8,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί πτώση κατά -9,8% την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο -8,4%.
Παράλληλα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -26,3% έναντι ετήσιας πτώσης -15% και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στο -25,9%.
Όσον αφορά την ικανότητα χρήσης του βιομηχανικού τομέα, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -11,6% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως του -13,3%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS