Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ -0,23% στις 629 μον. - Στο επίκεντρο τα νέα lockdown λόγω COVID -19 – Oρατές οι 600 μον.

Συσσώρευση διαρκείας σε τράπεζες και ΧΑ -0,23% στις 629 μον. - Στο επίκεντρο τα νέα lockdown λόγω COVID -19 – Oρατές οι 600 μον.
Εμφανή η δυσκολία του Γενικού Δείκτη να κρατήσει τις 630 μονάδες, μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις - Ορατός ο κίνδυνος των 600 μονάδων
(upd16)Συνεχίστηκε η συσσώρευση διαρκείας στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 629 μονάδες, με επίκεντρο τις ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες οι οποίες αφού διέγραψαν τις αρχικές απώλειες που έφτασαν κοντά στο -5% επιχείρησαν ανοδικά... με εμφανή όμως την δυσκολία να κρατήσουν το θετικό πρόσημο ενώ σε χαμηλά επίπεδα παρέμειναν οι συναλλαγές.
Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν πτωτικά με τον
Dax στην Γερμανία στο -1,6%....καθώς στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού ο οποίος εξαπλώνεται ακάθεκτος και με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, απειλώντας τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία ενώ ανακοινώνονται νέα lockdowns..
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο shutdown σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αναζωπύρωση της επιδημίας αλλά και  το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωνει από σήμερα 14/7 πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα ενώ στις Φιλιππίνες, περίπου 250.000 κάτοικοι στην πρωτεύουσα Μανίλα, τίθενται και πάλι σε lockdown….
Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με τις εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo να χαρακτηρίζει ως «εντελώς παράνομες» τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι το Πεκίνο πραγματοποιεί μία «εκστρατεία εκφοβισμού».

Από την άλλη, στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου 2020 για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα υπάρξει συμφωνία καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές….ενώ αναμένεται  να  υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής έως τα τέλη Αυγούστου του 2020 ή αρχές Σεπτεμβρίου αν και ορισμένες χώρες θα ήθελαν… 15 Οκτωβρίου 2020.
Οι 5 πλέον χώρες που διαφωνούν είναι η Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία καθώς και η Ουγγαρία κυρίως για το σχέδιο για 66% επιδοτήσεις προς 33% δάνεια σε σύνολο κεφαλαίων 750 δισεκ.
Το πιθανότερο σενάριο είναι μια αναλογία 50% επιδοτήσεις και 50% δάνεια ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές στις κατανομές των κονδυλίων.
Επίσης, τα πράγματα μάλλον εξελίσσονται χειρότερα από ότι αρχικώς είχαν εκτιμηθεί καθώς από ότι φαίνεται θα προηγηθούν οι μεταρρυθμίσεις και θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το δεύτερο 6μηνο του 2021 και όχι νωρίτερα επιδρώντας αρνητικά στα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών της Ευρώπης και της Ελλάδος για το 2021.
Εν τω μεταξύ, επί τα χείρω αναθέωρησε την εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η HSBC, η οποία πλέον εκτιμά ότι η ύφεση το β '3μηνο θα φτάσει το 12%, από 8,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το σύνολο του 2020 η ύφεση πλέον αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,2%, από 6% προηγουμένως.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 630 μονάδων και με ορατό τον κίνδυνο των 600 μονάδων.
Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις έχει καταγράψει σωρευτικές απώλειες -4,95% και ο Τραπεζικός Δείκτης -13,23% με την Πειραιώς να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες -19,33% και ακολουθούν Alpha Bank -15,12%, Eθνική -12,79% και Eurobank -9,32%
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eθνική -2,16% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,49%, Eurobank -1,41% και Πειραιώς -0,79% .
Στο εύρος 3,4% - 3,8% θα κυμανθεί η απόδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του bankingnews.gr
Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά θα ξεκινήσει αύριο 15/7 έως την Παρασκευή 17/7, ενώ οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 22/7.
Προς το τέλος του 2021 θα καταστεί επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των κεφαλαίων.
Το δίλημμα της κυβέρνησης στους επόμενους μήνες άπαξ και η ΤτΕ προωθεί την λύση της bad bank θα είναι κεφάλαια στις τράπεζες ή κεφάλαια στην bad bank όπου για μια ακόμη φορά θα πεταχθούν στο καλάθι των αχρήστων;
Εάν στο μέλλον τεθεί το δίλημμα ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια προφανώς η επιλογή είναι ιδιωτικά.
Εάν όμως το δίλημμα είναι κρατικά κεφάλαια στις τράπεζες με αυξήσεις κεφαλαίου ή κρατικά κεφάλαια στην bad bank η απάντηση ξεκάθαρα είναι κρατικά κεφάλαια απευθείας στις τράπεζες με αυξήσεις κεφαλαίου.
Στην περίπτωση που διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε ιδιώτες επενδυτές καλύψουν τις αυξήσεις κεφαλαίου νομοτελειακά, οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι θα μειώσουν τα ποσοστά τους, θα σημειωθεί μια μεγάλη ανανέωση των βασικών μετόχων.
Εάν δεν βρεθούν νέοι επενδυτές και απαιτηθούν νέα κεφάλαια το κράτος θα πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο του και να συμβάλλει στην κεφαλαιακή ενίσχυση – όχι ανακεφαλαιοποίηση – των ελληνικών τραπεζών.
Θα μιλάμε για μερική και προσωρινή κρατικοποίηση των τραπεζών αλλά τα νέα κεφάλαια που θα προστεθούν θα αυξήσουν την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών.
Το κράτος θα μπορεί να προσβλέπει σε κέρδη στα μελλοντικά placement.
Στο σενάριο αυτό η αραίωση των ιδιωτών μετόχων θα είναι τεράστια αλλά οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν εξυγιανθεί και το κυριότερο θα έχουν μειώσει τα NPEs και αυξήσει τις προοπτικές κερδοφορίας.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζονται οι πωλήσεις με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,25% -  επιτόκιο έκδοσης 1,57% στις 9 Ιουνίου 2020  - ενώ και το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,29%  και με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης...από -21 μονάδες βάσης πρόσφατα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 146 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6692 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,63% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,78%
Περί τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -4,69% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,94% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,77%.
Περί τις 14:10 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης, αφού μηδένισε τις αρχικές απώλειες, κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,76% ενώ ο Γενικός Δείκτης με οριακά κέρδη +0,10% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,23% στις 629 μονάδες έχοντας υψηλό στις 631,17 μονάδες και χαμηλό 619,53 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,57 εκατ. ευρώ και όγκου 300 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 629 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 630 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 650 μονάδες και ακολουθούν οι 670 και οι  680-690 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 331 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 330 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  350-360 μονάδες και ακολουθούν οι 380 μονάδες και οι 400 μονάδες.

To 2021 μπορεί να είναι καλύτερη χρονιά από το 2020....αλλά μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη των προσδοκιών.

Το 2021 μπορεί να αποτελέσει αρνητική έκπληξη για την ελληνική οικονομία, μάλιστα δεν αποκλείεται το α΄ τρίμηνο του 2021 να σημειωθεί εκ νέου ύφεση πριν, σημειωθεί ανάκαμψη το β΄ τρίμηνο προφανώς λόγω της μεγάλης ύφεσης του β΄ τριμήνου του 2020 σε συγκρίσιμη βάση.
Το 2020 έχει χαθεί ως χρονιά.
Η ύφεση θα είναι -8% και το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στα 173 δισεκ. το 2020 από 187,5 δισεκ. του 2019.
Το μεγάλο στοίχημα είναι τι θα συμβεί ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το α΄ τρίμηνο του 2021.
Πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες και στο α΄ τρίμηνο του 2021 να καταγραφεί ύφεση και τελικώς η ανάκαμψη του 2021 να είναι χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.
Βασικό πρόβλημα αποτελεί  ότι η πιθανότητα ότι στο τέλος του 2020 με αρχές του 2021 να ενταθεί εκ νέου το πρόβλημα του κορωνοιού.
Εν τω μεταξύ , εάν δεν έρθουν έγκαιρα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης σενάριο όχι πιθανό, καθώς εκτιμάται ότι θα έρθουν στο β΄ 6μηνο του 2021, ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερος.
Η Ελλάδα εάν τελικώς λάβει 28 δισεκ. κεφάλαια δηλαδή 7 δισεκ. κάθε έτος θεωρητικά θα συνδράμει στην ενίσχυση της ανάπτυξης αλλά στην πράξη τα πρώτα 7 δισεκ. δεν θα χορηγηθούν έγκαιρα και θα απαιτηθεί χρόνος ώστε τα κεφάλαια να αποδώσουν και να παράξουν εθνικό πλούτο.
Από την άλλη, εάν ο κορωνοιός βρίσκεται στο προσκήνιο και στις αρχές του 2021 ο τουρισμός εκ νέου θα επηρεαστεί όχι στην κλίμακα του 2020 αλλά θα επηρεαστεί αρνητικά.
To 2021 μπορεί να είναι καλύτερη χρονιά από το 2020....αλλά μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη των προσδοκιών.
Το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 5% και 6% το 2021 είναι στον αέρα.

H επικαιρότητα

Κλιμακώνεται ο διπλωματικός μαραθώνιος από την Αθήνα για την τουρκική προκλητικότητα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Tayyip Erdogan, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και τέθηκε το ζήτημα, επιχειρήθηκε να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στις χώρες, όπως η Γερμανία, οι οποίες θέλουν να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στο διάλογο και στη συνεννόηση με την Τουρκία αλλά και στις χώρες - μεταξύ των οποίων και η δική μας - που θεωρούν ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να απαντηθεί με πιο αυστηρά μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές ενέργειες από την Αθήνα είναι συνεχείς και τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναλάβει κι άλλες πρωτοβουλίες για συγκεκριμένες επαφές.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει επικοινωνία  με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen και ενδεχομένως με τον Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump αλλά και τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Εν τω μεταξύ,  την Παρασκευή και το Σάββατο, στις Βρυξέλλες όπου θα μεταβεί για την Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron με τον οποίο άλλωστε, έχουν ταυτόσημες απόψεις, σε πολλά ζητήματα.
Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού καθώς εξακολουθεί να εξαπλώνεται ακάθεκτος και με ραγδαίους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο, απειλώντας τη δημόσια υγεία και την παγκόσμια οικονομία.
Μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός παραμένει ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός παγκοσμίως και ότι η επιδημία όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά μπορεί και να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα κυρίως διότι πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, η Πολιτεία της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα νέο shutdown σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αναζωπύρωση της επιδημίας.
Αλλά και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα – τα αυστηρότερα από την έναρξη της πανδημίας - από σήμερα Τρίτη 14/7 τα μεσάνυχτα καθώς υπάρχουν φόβοι για νέα έξαρση της επιδημίας, στις Φιλιππίνες, περίπου 250.000 κάτοικοι στην πρωτεύουσα Μανίλα, τίθενται και πάλι σε lockdown προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού ενώ περιορισμούς στη λειτουργία των μπαρ αποφάσισε και η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία την ώρα που η Ινδία επιβάλλει νέο lockdown στην Banglore, μια πόλη άνω των 8 εκατομμυρίων κατοίκων, για διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού έχουν ξεπεράσει τους 573 χιλιάδες και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 13 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει και έχουν θεραπευτεί, υπολογίζονται σε 7,26 εκατομμύρια.
Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου καθώς παραμένουν τα αυξανόμενα κρούσματα και οι διάσπαρτες ενεργές εστίες.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω της εισροής τουριστών από τα Βαλκάνια και το εξωτερικό, για τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα κάτι που δείχνει πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα αλλά και για τη γενικότερη χαλάρωση των πολιτών απέναντι στον κορωνοϊό.
Σε αυτό το πλαίσιο πολλοί ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αναζωπύρωση της επιδημίας και ότι είμαστε ενόψει ενός δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, το οποίο τελικά έρχεται νωρίτερα από ότι αναμενόταν.
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί αυτή η διαφαινόμενη εικόνα και να μη χαθεί η προσπάθεια και η θετική πορεία που έχει καταγραφεί έως σήμερα στη χώρα, η κυβέρνηση κατόπιν συστάσεων των ειδικών ανακοίνωσε πως σταματούν έως τα τέλη Ιουλίου τα πανηγύρια, τα οποία θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης της νόσου ενώ αποφασίστηκαν ακόμα πιο εντατικοί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.826 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι..

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (14/7) οι αγορές της Ασίας, αντιστρέφοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα έχουν εντείνει τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, χθες (13/7) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, χαρακτήρισε ως «εντελώς παράνομες» τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότιο Σινική Θάλασσα, ενώ τόνισε ότι το Πεκίνο πραγματοποιεί μία «εκστρατεία εκφοβισμού».
«Ο κόσμος δεν πρόκεται να επιτρέψει στο Πεκίνο να αντιμετωπίζει τη Νότια Σινική Θάλασσα ως θαλάσσια αυτοκρατορία της», ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας ότι η Ουάσιγκτον «στέκεται δίπλα στους συμμάχους και τους εταίρους της στη Νοτιοανατολική Ασία για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους σε υπεράκτους πόρους, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο».
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,87%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,83%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,14% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με οριακή πτώση -0,11%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η ανησυχία για το ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, υπονομεύει τις προοπτικές της ανάκαμψης.
Κλειστό είναι το χρηματιστήριο του Παρισιού, λόγω αργίας για τον εορτασμό της Γαλλικής Επανάστασης.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -1,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,40%..  
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P στο -0,40% και ο Nasdaq στο -1,3% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,46% (19,47 δολ.).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Με ελεγχόμενες πιέσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,18 ευρώ, με πτώση -2,16% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,5950 ευρώ, με πτώση -1,49% με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 919 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020 στα 0,4860 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,26 ευρώ, με πτώση -0,79% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 550 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3845 ευρώ, με πτώση -1,41% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,5750 ευρώ, με πτώση -1,54% και με κεφαλαιοποίηση 256 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1954 ευρώ, με πτώση -0,31% και όγκο 80 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,82 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Coca Cola, Τιτάνας, Lamda, Φουρλής...
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil, Jumbo, Viohalco, ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 22,23 ευρώ με πτώση -2,71% και κεφαλαιοποίηση στα 8,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,48 ευρώ, με άνοδο +1,88% και αποτίμηση 5,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,58 ευρώ, με πτώση -0,22% και αποτίμηση 831 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,29 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 531 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,6250 ευρώ με άνοδο +1,11% και αποτίμηση 2,89 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 10,58 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 872 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,57 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,50 ευρώ, με άνοδο +2,46% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,5450 ευρώ με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,97 ευρώ με άνοδο +2,37% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,90 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 735 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,96 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0542 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 51 εκατ. ευρώ..

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ομόλογα - Το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,25% και το Ιταλικό 1,29% με spread -4 από -21 μονάδες βάσης  

Πώλήσεις καταγράφονται και σήμερα 14 Ιουλίου 2020 στα ελληνικά ομόλογα τα οποία ξεπέρασαν το προηγούμενο διάστημα τα Ιταλικά διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στο -21 μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί σήμερα στο -4 μονάδες βάσης.
Αποδείχθηκε ότι στις -21 μονάδες βάσης τα ελληνικά έναντι των ιταλικών 10ετών ομολόγων αποτελεί σημείο πώλησης για τα ελληνικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 6,8 δισεκ. δυνητικά μπορεί να φθάσει στα 20-21 δισεκ. αλλά δύσκολα προσφέρονται οι ελληνικοί τίτλοι για πώληση.
Το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,21% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,24%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,21% με το αμερικανικό 10ετές 0,63% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 108,44 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,27% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,11 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,19 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,63 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,73 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 107,29 μονάδες βάσης και απόδοση 0,89%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,98% με απόδοση αγοράς 0,99% και απόδοση πώλησης 0,97%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11% με απόδοση αγοράς 1,12% και απόδοση πώλησης 1,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 έχει μέση τιμή 102,71 και μέση απόδοση 1,24% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,23%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,55 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,95 μονάδες βάσης και 1,27% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 137,93 μονάδες βάσης και απόδοση 1,1%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 148,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,44% σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 146 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.692 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,46% ή 146 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης, οριακές πωλήσεις στα ιταλικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νότιας Ευρώπης ενώ στην Ιταλία σημειώνονται οριακές πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Ιουλίου 2020 στο 1,29%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/7/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,29% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,95%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης