Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την αύξηση του δημοσίου χρέους – Να διασφαλιστεί η ρευστότητα

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την αύξηση του δημοσίου χρέους – Να διασφαλιστεί η ρευστότητα
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για την αύξηση του δημοσίου χρέους
«Καμπανάκι» για την περαιτέρω αύξηση του δημοσίου χρέους παγκοσμίως χτύπησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), μέσω άρθρου των κορυφαίων οικονομολόγων του, Tobias Adrian και Gita Gopinath.
«Είναι σαφής η ανάγκη για διαρκή στήριξη με μέτρα δημοσιονομικής φύσης, ωστόσο γεννάει το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να τα χρηματοδοτήσουν οι χώρες και να διατηρήσουν το χρέος τους βιώσιμο.
Οι κυβερνήσεις επωφελούνται από το χαμηλό κόστος του δανεισμού, που φαίνεται πως θα παραμείνει σε αυτά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό.
Τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει, όμως, για να αυξήσουν τις δυνατότητες των συστημάτων υγείας, να αναπληρώσουν το μειωμένο εισόδημα εργαζομένων, αλλά και να αποτρέψουν πτωχεύσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών, ανέρχονται σε 11 τρισ. δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να εκτιναχθεί το παγκόσμιο δημόσιο χρέος στα ύψη υπερβαίνοντας το επίπεδο του 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ μέσα στο τρέχον έτος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο άρθρο.
Βέβαια, οι δύο αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι μία διακοπή των μέτρων στήριξης εν μέσω κορωνοϊού, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Όπως σημειώνουν, οι διεθνείς πιστωτικοί οργανισμοί πρέπει να διασφαλίσουν επάρκεια ρευστότητας.
Τον Ιούνιο, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις για την ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, προβλέποντας πλέον συρρίκνωση κατά 4,9% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης