Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ύφεση 10% για την Πορτογαλία το 2020 – Στο 140% θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος

Scope: Ύφεση 10% για την Πορτογαλία το 2020 – Στο 140% θα εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος
Έκθεση της Scope Ratings για την Πορτογαλία 
Βαθιά ύφεση, της τάξεως του 10%, αναμένει για την πορτογαλική οικονομία το 2020 η Scope Ratings, «βλέποντας» το ΑΕΠ σε προ-κρίσης επίπεδα το 2024.
Παράλληλα, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης υπολογίζει το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας («ΒΒΒ+», σταθερό outlook) στο 140% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, πριν υποχωρήσει στο 133% το 2024.
Βέβαια, στο δυσμενές σενάριο ενός δεύτερου σοβαρού κύματος κορωνοϊού, το χρέος θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και το 148%.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, το τρέχον έτος θα αυξηθεί και θα ξεπεράσει το 10%.
«Όπως και σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, η κρίση του Covid-19 θα επηρεάσει τις οικονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό, καθώς και του υψηλού μεριδίου των ΜμΕ».
Ενώ η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται από την ΕΚΤ και ένα ευνοϊκό προφίλ χρέους, εξαρτάται από την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο κλάδος των υπηρεσιών της Πορτογαλίας αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της χώρας.
Ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα έντονος στις υπηρεσίες τουρισμού και ταξιδιών, οι οποίες συμβάλλουν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ και αφορούν 490.000 θέσεις εργασίας. (…)
Το ευνοϊκό προφίλ χρέους και η επενδυτική βάση της Πορτογαλίας, με την ΕΚΤ να αγοράζει εκτενώς πορτογαλικούς τίτλους μέσω του προγράμματος PEPP, έχει μειώσει την αστάθεια στην αγορά», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης