Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 8 συνεχόμενες πτωτικές, στα Τάρταρα η επενδυτική ψυχολογία

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – 8 συνεχόμενες πτωτικές, στα Τάρταρα η επενδυτική ψυχολογία
ΑΓΟΡΑ: Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο ΧΑ. Ευτυχώς δηλαδή που η Κυβέρνηση θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο του ΧΑ και να βελτιώσει την εταιρική διακυβέρνηση, να αυξήσει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.α. Δηλαδή άμα αδιαφορούσε για το ΧΑ όπως η προηγούμενη Κυβέρνηση, που θα μπορούσε να πάει το ελληνικό χρηματιστήριο;

Η επίδοσή του από την αρχή του έτους είναι για κλάματα και φυσικά οι τράπεζες είναι αυτές που για άλλη μία φορά είναι ο αδύναμος κρίκος. Ευτυχώς που είχαν μεγάλες προοπτικές όπως μας έλεγαν οι αναλυτές. Έχουν όμως εμπορευσιμότητα μην το ξεχνάμε!! Οι χειρότερες μεταξύ όλων των εισηγμένων. Τέτοιες επιδόσεις έχουν κάτι μετοχές της επιτήρησης και κάποιες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Αλλά δεν κάνουν όγκο... 

Προσπαθούν μέσω ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo άντε και μερικών άλλων να κρατήσουν την αγορά αλλά πως; Όγδοη συνεχόμενη πτωτική σήμερα και πάμε για το ρεκόρ των 9 που το είδαμε το Μάρτιο του 2018. Κρατάει τις στηρίξεις αλλά δε λέει κάτι. Πρέπει να βρει δυνάμεις να αντιδράσει.

FTSE 25: Η Coca Cola είχε τις μεγαλύτερες απώλειες και μετά Εθνική, Alpha Bank και Τιτάν. Απώλειες όμως και για τις άλλες δύο συστημικές. Αντέδρασε η Motor Oil και έκλεισε με καλή άνοδο, πολύ καλή η Jumbo και φυσικά ο ΟΤΕ. Καλά πήγε και ο ΟΠΑΠ με τη Μυτιληναίος.

JUMBO: Έκλεισε λίγο κάτω από τα 16 ευρώ και οριακά υψηλότερα από τον εκθετικό των 200 ημερών. Πήγε αρκετά κάτω το πρωί, αλλά τελικά την κράτησε τη στήριξη.

ΤΙΤΑΝ: Πάλι αδύναμος…

MOTOR OIL: Την έσπασε το πρωί τη στήριξη αλλά επανήλθε. Πήγε μέχρι τα 11,83 ευρώ και έκλεισε στα 12,50 ευρώ.

ΔΕΗ: Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Είναι μεταξύ των μετοχών με την καλύτερη συμπεριφορά στο ΧΑ. Δεν αναφερόμαστε στα θεμελιώδη, αλλά καθαρά στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Υποχωρεί περίπου 13% από την αρχή του έτους, δηλαδή πολύ καλύτερα από την αγορά και η κούρσα από τα χαμηλά λέει από 1,50 ευρώ στα 3,75 ευρώ. Με οριακές απώλειες σήμερα.

ΚΕΚΡΟΨ: Δε νομίζουμε πως υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί την κίνηση της μετοχής. Άλλωστε αργεί ακόμα το δικαστήριο. Επιπλέον τα μεγέθη του 2019 δεν άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ρευστότητα ήταν περιορισμένη και αναγκάστηκαν οι βασικοί μέτοχοι να χορηγήσουν δάνειο.

Βέβαια το στόρι με τα ακίνητα αρέσει στους επενδυτές και η μετοχή σήμερα κατέγραψε σημαντική άνοδο την ώρα που αρκετά άλλα μικρά χαρτιά δέχονταν πιέσεις. Τεχνικά πήγε μέχρι την επόμενη αντίσταση στα 2,17 ευρώ περίπου και έκλεισε στα 2,1150 ευρώ με άνοδο 5,75% και όγκο 50 χιλ. τεμάχια.

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Με όγκο θα λέγαμε η πτώση. Δεν είναι και λίγα 12 χιλ. τεμάχια για τη συγκεκριμένη. Νοικοκυρεμένη εταιρεία, χωρίς μεγάλα χρέη και σε καλό ύψος τα ίδια κεφάλαια. Έβγαλε και λίγα κέρδη και το 2019. Μικρή βέβαια σε τζίρο και κέρδη και ο κλάδος θα πρέπει συνολικά να δει τι θα κάνει.

Ίσως κάποιοι στην αγορά καλλιέργησαν προσδοκίες για ορισμένες του κλάδου, οι οποίες κατά τη γνώμη μας μάλλον δεν είχαν βάση έτσι κι αλλιώς. Θα δίναμε ένα discount στην αποτίμηση συγκριτικά με την καθαρή θέση, επομένως δε θεωρούμε ότι αδικείται στα 6,6 εκατ. ευρώ. Στα 0,58 ευρώ και στο -13,43%.

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ: Πήγε μέχρι τα 0,4640 ευρώ ήτοι αποτίμηση 4,2 εκατ. ευρώ και έκλεισε στα 0,5650 ευρώ με απώλειες 1,74%. Δε συγκινείται κάποιος, αλλά εδώ δε συγκινείται ούτε ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση. Από αμοιβές όμως πάνε καλά. Οι μέτοχοι εισπράττουν την αδιαφορία τους. Και θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάποια πραγματάκια στην εταιρεία, καθώς διαθέτει καλή ακίνητη περιουσία.

INTRALOT (απάντηση): Όχι, δεν παίρνουμε τέτοια στοιχήματα. Η ανάληψη ρίσκου μπορεί να φέρει μεγάλα κέρδη αλλά και μεγάλες απώλειες. Τα θεμελιώδη δε μας επιτρέπουν να την «κοιτάξουμε». Στο -11,41% και στα 0,0815 ευρώ.

AEGEAN (απάντηση): Το site και η στήλη ήταν από τα πρώτα, μην πούμε το πρώτο μέσο που έγραψε για τις ακυρώσεις πτήσεων και τη μη επιστροφή των χρημάτων. Τότε μας κατηγόρησαν αλλά όπως βλέπετε, τώρα τα γράφουν όλοι…

AUTOHELLAS: Γύρω-γύρω στο χαμηλό που είχε γράψει πριν δύο μήνες περίπου κινείται η μετοχή. Είδαμε κάποιες καλές αγορές στα 3,3 ευρώ αλλά υπάρχουν ακόμα πωλητές και έμειναν στο κλείσιμο αρκετοί. Αύριο η γενική συνέλευση για μέρισμα και αγορά ιδίων μετοχών.

Στα 3,32 ευρώ και στο -0,90% με όγκο 119 χιλ. τεμάχια και με τους πωλητές να θέλουν να δώσουν άλλες 25 χιλ. τεμάχια στην τιμή κλεισίματος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Κάποιοι τη θέλουν χαμηλά και φαίνεται. Ελπίζουμε να κρατήσει εδώ κάπου στα 1,45-1,50 ευρώ και να μη σπάσει προς τα κάτω, γιατί μετά μπαίνει αρκετά κάτω ο στόχος.

CENTRIC: Υπάρχει μία μάλλον ξεχασμένη συμμετοχή της εταιρείας στην CD Media. Έχει την αντιπροσώπευση βιντεοπαιχνιδιών στα Βαλκάνια, σε Ελλάδα και Κύπρο. Κατέχει το 16,2% με αποτίμηση 1,33 εκατ. ευρώ. Αυτή λοιπόν η εταιρεία είχε κέρδη το 2018 2,3 εκατ. ευρώ και πέρυσι έδωσε μέρισμα στη Centric 243 χιλ. ευρώ. Δηλαδή μερισματική απόδοση 18%.

Έχοντας αποτιμήσει τα 16% 1,33 εκατ. ευρώ τότε το 100% αποτιμάται στα 8,3 εκατ. ευρώ. Με βάσει τα κέρδη το p/e είναι στις 3,6 φορές. Μάλλον θα πρέπει να κάνει η Centric μία νέα αξιολόγηση και να την αποτιμήσει πιο ορθά ή να το κάνει η αγορά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης