Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναδρομικά ΣτΕ - Στην ΔΕΘ η ανακοίνωση Μητσοτάκη για την πληρωμή των αναδρομικών σε όλους - Δυσφορία από τους τακτικισμούς Πέτσα

tags :
Αναδρομικά ΣτΕ - Στην ΔΕΘ η ανακοίνωση Μητσοτάκη για την πληρωμή των αναδρομικών σε όλους - Δυσφορία από τους τακτικισμούς Πέτσα
Η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια
Μετά την πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Bankingnews.gr για το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ανακοινώθηκε πριν λίγες ώρες σήμερα (14/7), σειρά έχει το παρασκήνιο που προηγήθηκε αλλά και αυτό που ακολούθησε της απόφασης.
Όπως έχουμε πει, προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ στους κυβερνητικούς παράγοντες και κυρίως στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο από Ανώτατο Δικαστικό που επισκέφτηκε το γραφείο του.
Ακολούθησαν ορισμένες συσκέψεις με κυβερνητικούς παράγοντες – με σημαντικότερη αυτή της Κυριακής- για να δουν πως θα χειριστούν την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση καθώς ναι μεν επιδίκαζε αναδρομικά για το κρίσιμο ενδεκάμηνο αλλά αφορούσαν μόνο όσους είχαν κάνει προσφυγές.
Η απόφαση, όμως, δίνει το δικαίωμα προσφυγής μέχρι το 2021 σε όλους τους συνταξιούχους προκειμένου να δικαιωθούν.
Ωστόσο, αν η κυβέρνηση αφήσει να εξελιχθεί ένα κύμα προσφυγών τότε και πολιτικό κόστος θα έχει και θα δημιουργηθεί μία χαώδης κατάσταση όπου συνταξιούχοι καλοκαιριάτικα θα κάνουν ουρές σε δικηγορικά γραφεία γνωστών τηλεοπτικών εργατολόγων…  
Αυτό, παρ’ όλο που ήταν γνωστό σε όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν εκτιμήθηκε σωστά από κάποια πρόσωπα και συγκεκριμένα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα που στην σύσκεψη «πέταξε» την ιδέα να ανακοινωθεί αργότερα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τα αναδρομικά σε όλους συνταξιούχους.
Ειδικότερα, μάλιστα, υποστήριξε ότι πρέπει να ανακοινωθεί από βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέρος στο οποίο πραγματοποιούνται συχνά οι κυβερνητικές εξαγγελίες.
Μία τέτοια πολιτική διαχείριση, όμως, βρήκε αρκετά αντίθετους πολλούς από τους παρευρισκόμενους των έκτακτων συσκέψεων, που υπογράμμιζαν ότι το θέμα πρέπει να κλείσει άμεσα.
Μάλιστα, επέρριψαν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αδυναμία να κατανοήσει την κρισιμότητα της στιγμής.
«Δεν είναι όλα επικοινωνία», τόνιζαν.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μετράει αρκετά τη δύναμη της επικοινωνίας, θεώρησε ότι καλύτερα για το προσωπικό του προφίλ είναι να το ανακοινώσει αργότερα ο ίδιος.
Οι τακτικισμοί Πέτσα, όπως λένε κάποιοι, για άλλη μία φορά έπεισαν τον Πρωθυπουργό σε μία αμφιλεγόμενη διαχείριση με μοναδικό κριτήριο το προσωπικό του όφελος…   

Μαξιμιλιανός

Τί έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Αναδρομικά 11 μηνών σε 11.500 συνταξιούχους από την απόφαση του ΣτΕ - Ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω προσφυγές - Επιβεβαίωση ΒΝ

Ηχηρό χαστούκι στους συνταξιούχους και στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για «μοιρασιά» αναδρομικών 5,5 δισ από τις περικοπές των συντάξεων και των δώρων από το 2013, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας ωστόσο μόνο τους 11.500 που προσέφυγαν, οι οποίοι θα λάβουν αναδρομικά 11 μηνών.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου οι 11.500 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει για τις περικοπές που αφορούν στο διάστημα 2013 -2015, θα λάβουν αναδρομικά που αφορά το χρονικό διάστημα των έντεκα μηνών ( Ιούνιος του 2015 μέχρι Μάιο του 2016), ήτοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών
στο χώρο της ασφάλισης από 2.200-16.500 ευρώ.
Ωστόσο οι συντακξιούχοι που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον.
Σε ό,τι αφορά τις αξιώσεις από το νόμο Κατρούγκαλου, οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι κανένας συνταξιούχος δεν μπορεί να διεκδικήσει αναδρομικά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και να δώσει αναδρομικά για τους έντεκα μήνες και σε εκείνους που δεν έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.

Υπουργείο Εργασίας για ΣτΕ: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, το σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν. 4670/2020, με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε.
«Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και, συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής» επισημαίνει.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

Όπως είχε μεταδώσει το bankingnews.gr

Αποκλειστικό: Αυτή είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά – Όλο το παρασκήνιο για τις κινήσεις Σκέρτσου - Μαξίμου

Αύριο, Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 το πρωί τελικά ανακοινώνεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βankingnews, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών που είχαν συμβεί στις κύριες και επικουρικές συντάξεις από το διάστημα  του Ιουνίου του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η απόφαση για το λεγόμενο ενδεκάμηνο είναι να δοθούν αναδρομικά και για τις κύριες συντάξεις και τις επικουρικές αλλά και τα δώρα των κύριων και επικουρικών.
Ουσιαστικά, κρίνει αντισυνταγματικές όλες τις παρακρατήσεις που έγιναν αυτό το ενδεκάμηνο και ζητά να γίνουν επανορθώσεις στους συνταξιούχους.
Αλλά σε ποιους;
Σύμφωνα, λοιπόν με την απόφαση του ΣτΕ επιδικάζει αναδρομικά μόνο σε όσους είχαν κάνει προσφυγή, δηλαδή σε μερικές χιλιάδες συνταξιούχων.
Οι δικές μας πληροφορίες- που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης- μάς λένε ότι το περιεχόμενο της απόφασης είχε γίνει γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες είδαν την προηγούμενη εβδομάδα ανώτατο δικαστικό παράγοντα να περνά την πύλη του κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας 15, όπου βρίσκεται το γραφείο του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Ακή Σκέρτσου.
Σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία βρέθηκαν και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, έγινε γνωστό ποια θα είναι η απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή έφερε σε μεγάλη αναστάτωση το Μέγαρο Μαξίμου καθώς από την μία επιδικάζει ένα μικρό σχετικά ποσό σε όσους έχουν κάνει προσφυγή για τις περικοπές αυτές αλλά από την άλλη αφήνει περιθώριο μέχρι το 2021 σε όσους δεν έχουν κάνει, να στραφούν στην Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν και αυτοί.  
Υπό το κίνδυνο, όμως, το επόμενο διάστημα να δούμε ουρές στα δικηγορικά γραφεία και ειδικά σε γνωστούς τηλεοπτικούς μαϊντανούς – εργατολόγους, η κυβέρνηση μέσα από αλλεπάλληλες συσκέψεις εχθές Κυριακή πήρε μία δύσκολη πολιτική απόφαση: Να δώσει σε όλους τους δικαιούχους τα αναδρομικά (περίπου 2.5 εκατ. συνταξιούχους) και να κλείσει κάθε ενδεχόμενο νέων προσφυγών με κίνδυνο να υποστεί ένα αμέτρητο πολιτικό κόστος.
Θα υπάρξει, όμως, οικονομικό κόστος περίπου 4 δις ευρώ τα οποία θα πρέπει να εγγραφούν στο χρέος της χώρας, κίνηση που δεν θα αρέσει στους θεσμούς.
Ειδικά αν πληρωθούν χωρίς μέτρα...
Έτσι, η κυβέρνηση αύριο θα προβεί σε ανακοινώσεις που θα κλείνει το κεφάλαιο αυτό και το μόνο που μένει είναι το Υπουργείο Οικονομικών να υποδείξει το δημοσιονομικό χώρο στον οποίον μπορούν να κινηθούν αυτές οι επανορθώσεις.
Oι πληροφορίες μας, λένε ότι στην οδό Νίκης κινούνται ανάμεσα στις πολλές μηνιαίες δόσεις (που θα «φάει» ο τιμάριθμος;) και στις 5 ετήσιες δόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης