Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Kέκροψ: Τι (δεν) κρύβεται πίσω από το ράλι της μετοχής των τελευταίων ημερών

tags :
Kέκροψ: Τι (δεν) κρύβεται πίσω από το ράλι της μετοχής των τελευταίων ημερών
Ανευ λόγου εκτιμάται ότι είναι το ράλι της μετοχής της Κέκροψ των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νέο που να κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία
Ανευ λόγου εκτιμάται ότι είναι το ράλι της μετοχής της Κέκροψ των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νέο που να κυκλοφορεί στα χρηματιστηριακά γραφεία, πλην του ότι η εταιρεία αναμένει το Σεπτέμβριο το δικαστήριο για τις γνωστές διεκδικούμενες εκτάσεις.
Χτες η μετοχή της εταιρείας έκλεισε με άνοδο 5,75% στα 2,1150 ευρώ καταγράφοντας από την αρχή του έτους άνοδο 10,73% (στα 1,91 ευρώ στις 31/12/2019)
Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουλίου, όπου η μετοχή της Κέκροψ έκλεισε στα 1,5060 ευρώ, έχει καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση κατά 40,44%.
Η άνοδος της μετοχής της εταιρείας δεν σχετίζεται ούτε με την χρηματοοικονομική πορεία της εταιρείας, καθώς με βάση τα οικονομικά μεγέθη του 2019 ο κύκλος εργασιών της εμφανίζεται οριακά μειωμένος καθώς η εταιρεία δεν σύναψε νέες συμβάσεις μισθώσεων.
Τα αποτέλεσμα λειτουργικής δραστηριότητας ανέρχονται για τη χρήση του 2019 σε ζημίες 403 χιλ. έναντι κερδών 89 χιλ.
Η ζημία μετά φόρων  ανέρχεται σε 566 χιλ. έναντι 118 χιλ. τη χρήση του 2018.
Όσον αφορά τις δικαστικές της διαμάχες,  η εκδίκαση της υπόθεσης της ιδιοκτησίας της έκτασης των περίπου 300 στρεμμάτων στο Παλαιό Ψυχικό, γνωστή ως περιοχή Λατομείου, που διεκδικεί η εταιρεία Κέκροψ από το ελληνικό Δημόσιο επί 31 χρόνια, έχει οριστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί ότι το Δημόσιο κατέθεσε αίτηση ενώπιον του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αθηνών, η οποία είχε δεχθεί την έφεση της Κέκροψ.
Η υπόθεση χρονολογείται από το 1988, όταν το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης.
Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών.
Στην συνέχεια η Κέκροψ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018.
Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο Εφετείο το οποίο ανα αναγνώριζε την κυριότητα της εταιρείας επί της έκτασης.
Σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας αν και εφόσον τελικά ο Αρειος Πάγος δικαιώσει τελεσίδικα την Κέκροψ, θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών.
Εκτός από την περιοχή του Λατομείου η Κέκροψ έχει ολοκληρώσει 16 καταστήματα στην Παλαιά Αγορά Ψυχικού, συνολικής επιφανείας 973 τετραγωνικών μέτρων.
Το κτίριο έχει ολοκληρωθεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα συμπληρωματικές εργασίες τόσο εντός όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της Παλαιάς Αγοράς οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνδυασμό με την επίτευξη των εκμισθώσεων.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών η εταιρεία εκτιμά ότι θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποτίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού καθώς και η «Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού» έχουν καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης των χρήσεων που ενέκρινε το Υπουργείο Πολιτισμού και η οποία θα εκδικαστεί μετά από αναβολές την 07η Οκτωβρίου 2020.
Τέλος προ ημερών συζητήθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας και η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού για το οικόπεδο επί της οδού Μελετοπούλου 7, στο Παλαιό Ψυχικό, επιφανείας 1.049 τετραγωνικών μέτρων το οποίο μετά την έκδοση σχετικού ΦΕΚ αποχαρακτηρίζεται από χώρος κοινόχρηστου πρασίνου και μετατρέπεται σε οικοδομήσιμο χώρο με παράλληλη τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο.
Οι όροι δόμησης προβλέπουν κάλυψη 40%, συντελεστή δόμησης 0,60 και επιτρεπόμενο ύψος 7,5 μέτρα.
Σε περίπτωση θετικής έκβασης, η Κέκροψ προτίθεται να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του ακινήτου.
Προ ημερών η γενική συνέλευση της Κέκροψ έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 1,8 εκατ ευρώ.
Η διάρκειά του να είναι διετής, το επιτόκιο 5%, το δε δάνειο θα καλύψουν ισομερώς οι μέτοχοι της εταιρείας “ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ” (ποσοστό συμμετοχής 37,48%) και “INTRADEVELOPMENT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ” (ποσοστό συμμετοχής 34,32%).
Να σημειωθεί ότι βάσει του ισολογισμού η ταμειακή θέση της εταιρείας δεν κάλυπτε τις τρέχουσες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ως εκ τούτου η έκδοση δανείου ήταν απαραίτητη. 

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης