Χάνουν τις οκτώ δόσεις όσοι υποβάλουν δήλωση τον Αύγουστο - Εξακόσιες χιλιάδες λιγότερες δηλώσεις Ε1 σε σχέση με το 2019

Χάνουν τις οκτώ δόσεις όσοι υποβάλουν δήλωση τον Αύγουστο - Εξακόσιες χιλιάδες λιγότερες δηλώσεις Ε1 σε σχέση με το 2019
Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους φόρους τους σε οκτώ μηνιαίες δόσεις όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα
Χάνουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους φόρους των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε οκτώ μηνιαίες δόσεις όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα, έως τις 29 Ιουλίου, τις δηλώσεις τους στην Εφορία.
Αυτό θα είναι το κόστος για τους υπόχρεους στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια περί νέας παράτασης και τα οποία τροφοδοτούνται από το γεγονός ότι οι φορολογικές δηλώσεις είναι λιγότερες κατά 600.000 περίπου σε σχέση με αυτές που είχαν υποβληθεί το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν επιταχυνθεί η διαδικασία το υπουργείο Οικονομικών θα αναγκαστεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων ώς και τα μέσα Αυγούστου, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν μετά τον Ιούλιο δήλωση θα πρέπει να αποπληρώσουν το φόρο που τους αναλογεί σε 7 μηνιαίες δόσεις.
Όμως η παράταση έστω και σαν σενάριο δεν υπάρχει ακόμη στα πλάνα του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα επανεξετάσει το αίτημα που του έχουν υποβάλει λογιστές και φοροτέχνες λίγο πριν την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας.
Πάντως οι λογιστές με τον όγκο των εργασιών που έχουν αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Και αυτό γιατί έχουν ήδη πνιγεί με τις δηλώσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή, το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία, τις δηλώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με απώλειες εισοδημάτων από ενοίκια, δηλώσεις ΦΠΑ αλλά και με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Από την πλευρά της η φορολογική διοίκηση καλείται σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει στην έκδοση νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενους που έχουν λάβει χρεωστικό σημείωμα.
Και αυτό καθώς δεν έχει προβλεφθεί το νέο δοσολόγιο που ανέρχεται σε 8 δόσεις καθώς η έκπτωση 2% για όσους αποπληρώσουν το φόρο εφάπαξ.
Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
Περίπου 150.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα απαλλαγούν από το ποσό των 650 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι η σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.
Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στα εκκαθαριστικά σημειώματα των επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και επαγγελματίες.
Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση περιμένει τα τελικά στοιχεία εσόδων του α΄ εξαμήνου, προκειμένου να καταλήξει στην έκπτωση που δικαιούνται κάθε επιχείρηση.
Το πιθανότερο είναι οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή να γίνει νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.172.212 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 5.753.994 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
• Το 33,03% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, για 1.900.665 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,41 δισ. ευρώ.
Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 744 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
• Το 54,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.
Σε σύνολο 5.753.994 εκκαθαριστικών σημειωμάτων,3.107.808 είναι μηδενικά.
• Για το 12,96% των φορολογουμένων ή 745.521 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 269 ευρώ.
Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογουμένων ανέρχεται σε 200,5 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS