Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μονάρχης Ιορδανίας προς Ισραήλ: Απαράδεκτη η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης

Μονάρχης Ιορδανίας προς Ισραήλ: Απαράδεκτη η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης
Μεσανατολικό: Ο μονάρχης της Ιορδανίας προειδοποιεί ότι η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στο Ισραήλ θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή
Ο Abdalla Β΄, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, προειδοποίησε ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει μονομερώς να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και θα διαγράψει τις ελπίδες επίλυσης της αραβοϊσραηλινής διένεξης, που κρατάει δεκαετίες.
Ο ιορδανός μονάρχης είπε απευθυνόμενος σε βρετανούς κοινοβουλευτικούς ότι ο μόνος δρόμος προς τη συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Οποιαδήποτε μονομερής ισραηλινή πρωτοβουλία για την προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτη, καθώς θα υπονομεύσει την προοπτική της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο μονάρχης του χασεμιτικού βασιλείου απευθυνόμενος σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων και άμυνας κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.
Η Ιορδανία πρωτοστατεί μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διπλωματική εκστρατεία που εναντιώνεται στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, όπως προβλέπει το σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ D. Trump.
Ο Abdalla Β΄, μολονότι θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τονίζει τους τελευταίους μήνες ότι η ισραηλινή πολιτική και το σχέδιο του Trump ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύρραξη που θα έπληττε τις σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ.
Το Ισραήλ απέσπασε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το ιορδανικό κράτος στον πόλεμο του 1967.
Η Ιορδανία ήταν η δεύτερη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ.
Μεγάλο μέρος των 7 εκατομμυρίων πολιτών του βασιλείου έχει παλαιστινιακή καταγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης