Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλές αποτιμήσεις αλλά και πολλές οι προκλήσεις - Σύσταση αγορά μόνο για ΕΤΕ, Eurobank

tags :
HSBC για ελληνικές τράπεζες: Χαμηλές αποτιμήσεις αλλά και πολλές οι προκλήσεις - Σύσταση αγορά μόνο για ΕΤΕ, Eurobank
Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η HSBC δίνει 0,60 ευρώ για τη Eurobank, στο 1,80 ευρώ για την Εθνική, στα 0,70 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,45 ευρώ για την Πειραιώς
Σύσταση αγορά (buy) δίνει για την Eurobank και την Εθνική Τράπεζα η HSBC, η οποία επανήλθε στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, ενώ για τις Alpha Bank και Πειραιώς η σύσταση είναι αυτή της διακράτησης (hold), καθώς οι προσπάθειες ανάκαμψης θα είναι πιο επίπονες.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 15 Ιουλίου 2020, 98σέλιδη ανάλυση υπό τον τίτλο Greek Banks - Initiating coverage: Back in the woods for another year (Ελληνικές Τράπεζες - Αρχίζοντας την κάλυψη: Πίσω στο δάσος για ακόμη ένα χρόνο), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η HSBC, τονίζει ότι πανδημία καθυστέρησε την ανάκαμψη των κερδών κατά ένα χρόνο, ενώ άφησε τις τράπεζες με λιγότερα περιθώρια διαχείρισης των κεφαλαιακών θέσεών τους.
Αναφορικά με τις τιμές στόχους, η HSBC δίνει 0,60 ευρώ για τη Eurobank, στο 1,80 ευρώ για την Εθνική, στα 0,70 ευρώ για την Alpha Bank και στα 1,45 ευρώ για την Πειραιώς.
Image
Σύμφωνα με την HSBC, ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης έχει μειωθεί κατά 60% μέχρι στιγμής φέτος λόγω της πανδημίας, οι δε τράπεζες στην Ε.Ε. υποαποδίδουν κατά 25% κυρίως λόγω της ανησυχίας για την ποιότητα του ενεργητικού τους και για τα κεφάλαιά τους.
Ωστόσο εμφανίζονται ελκυστικές σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική καθώς δεν καθίσταται γνωστή στην παρούσα φάση η πιθανή ανάκαψη της κερδοφορίας τους.
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια σειρά από δυσκολίες, οι οποίες την προσεχή διετία θα καθορίσουν την κερδοφορία τους και την απόδοση των σταθμισμένων ενεργητικών τους.
Η πρώτη είναι η ίδια η πανδημία που θα αυξήσει τα προβληματικά δάνεια καθώς η οικονομία συρρικνώνεται.
Η HSBC προβλέπει συρρίκνωση 8% ύφεση για φέτους στην οικονομία και 7% ανάκαμψη το επόμενο έτος.
Τα NPEs ήταν στο 39%, και αναμένεται περαιτέρω αύξηση.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες τράπεζες έχουν κεφάλαια χαμηλής και κακής ποιότητας που περιορίζει την ικανότητά τους να πραγματοποιήσουν προβλέψεις εμπροσθοβαρώς.
Για το 2022 τα πράγματα δείχνουν καλύτερα ως προς την πανδημία, το θέμα των προβλέψεων θα έχει λυθεί και κάποιες συμφωνίες τιτλοποίησης, οι οποίες είναι δύσκολες στο τρέχον περιβάλλον, θα έχουν ολοκληρωθεί.
Πρέπει επίσης να συνεχίσει να υπάρχει η φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ και να συνεχιστούν οι φιλόδοξες προσπάθειες μείωσης του κόστους.
Σύμφωνα με την HSBC, "απαιτείται επιλεκτική προσέγγιση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.
Και τα κριτήρια είναι:
1) ισχυρότερα  κεφαλαιακά αποθέματα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι απομείωσης των ενεργητικών τους
2) Καλύτερες προβλέψεις και σχέδια απομείωσης κινδύνου για καλύτερη ανάκτηση αποδόσεων σταθμισμένων ενεργητικών
Image
Image

Δύο ακόμη χρόνια αδράνειας κερδών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο βασικά σημεία προβλήματα για την επιστροφή στην κερδοφορία:
1) ένα τεράστιο απόθεμα NPE (39% με κάλυψη μόνο 47% το πρώτο τρίμηνο)
2) χαμηλά και κακής ποιότητας κεφάλαια που περιορίζει την ικανότητα πρόβλεψης.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαπεράσουν την ετήσια κατώτατη γραμμή απωλειών χωρίς να προκαλέσουν ανακεφαλαιοποίηση από το κράτος και dilution για τους υφιστάμενους μετόχους.
Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για τα NPE πρέπει να κατανέμονται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τα προ προβλέψεων κέρδη (PPI), γεγονός που θα παρατείνει την επιστροφή στην κερδοφορία.
Πριν από την πανδημία, οι τράπεζες επρόκειτο να καταγράψουν σημαντική πρόοδο.
Οι συμφωνίες τιτλοποίησης είχαν προγραμματιστεί για το 2020 και το κόστος ρίσκου (CoR) φαίνεται να πέφτει απότομα το 2021.
Το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται για την ανάκτηση του ROTE, ωστόσο, επεκτείνεται λόγω της πανδημίας.
Η HSBC προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% το 2020, με την ανάκαμψη του 2021 να αναμένεται στο 7%.
Σε αυτό το σενάριο, η τράπεζα αναμένει οι συμφωνίες τιτλοποίησης να καθυστερήσουν έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, όταν οι οικονομικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι περισσότερο διευκολυντικές.
Επιπλέον, αναμένει να διατηρηθούν οι νέες εισροές NPE που προκαλούνται από την πανδημία.
Image
Ο PPI φαίνεται ανθεκτικός, αλλά…

Η HSBC παραμένει εποικοδομητική στον πυρήνα του PPI, περιμένοντας να είναι ανθεκτικοί ως δείκτες στην πανδημία το 2020 και να αναπτυχθούν με CAGR 8% μεταξύ 2019-2022 για τους ακόλουθους λόγους:
1. Η πανδημία αύξησε τη ζήτηση κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες, ενώ η ρευστότητα από την ΕΚΤ αυξάνει την όρεξη των τραπεζών να καλύψουν αυτήν τη ζήτηση.
2. Η επιτυχία της Ελλάδας στον περιορισμό της πανδημίας της επέτρεψε να άρει τα μέτρα lockdown τον Μάιο και έχει την ταχύτερη ανάκαμψη μέχρι στιγμής μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Αυτό υποδηλώνει ότι η συμπίεση του εισοδήματος από τέλη μπορεί να είναι ηπιότερη από ό, τι πιστεύεται αρχικά.
3. Παρά τη μείωση των δαπανών για χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης