Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Merkel ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 – 18/7

Επικοινωνία Μητσοτάκη -  Merkel ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 – 18/7
Στο επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης και η προκλητικότητα της Τουρκίας
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel.
Αν και περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο περιορίστηκε να επισημάνει πως η επικοινωνία έγινε ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου), είναι προφανές πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ σχετικά με την προσπάθεια να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας με αποκορύφωμα την απόφαση Erdogan για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Ιουλίου)» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στη λιτή ανακοίνωση του.
Υπενθυμίζεται ότι η συνομιλία Μητσοτάκη - Merkel γίνεται στον απόηχο της αποκάλυψης για τη μυστική τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας με τη μεσολάβηση του Βερολίνου που έγινε την περασμένη Κυριακή.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή υποστήριξε ότι «ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού, της κας. Σουρανή με τον Γερμανό ομόλογό της, τον κ. Χέκερ, όπου ο ίδιος επειδή ήταν σε εξέλιξη μια σειρά συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, κάλεσε και τον Τούρκο εκπρόσωπο, τον κ. Καλίν».
«Στη συζήτηση αυτή, είναι σαφές ότι υπήρξε μια καταδίκη της Τουρκίας για την απαράδεκτη απόφαση, το ιστορικό λάθος της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και υπάρχει και η επίσημη ανακοίνωση του κ. Μπορέλ.
Άρα αυτό είναι το πλέγμα της συζήτησης και εμείς θέλουμε να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας, ιδίως σε περιόδους κρίσης» υποστήριξε ο κ.Πέτσας.
Πέρα όμως από το μείζον θέμα της τουρκικής επιθετικότητας, στο επίκεντρο της συζήτησης εκτιμάται πως βρέθηκε και το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο αναζητείται συμβιβαστική λύση εντός της ΕΕ.
Πρόκειται για ένα θέμα, για το οποίο προετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής αποφασισμένος να υπερασπιστεί με σθένος τα «κεκτημένα» που έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα η Ελλάδα και με την βαθιά πεποίθηση ότι πρέπει υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση.
Κάτι το οποίο επισημαίνει μετ' επιτάσεως τις τελευταίες μέρες.
Κατά την συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο για ένα στοίχημα της Ευρώπης, που αφορά μία θεμελιώδη αρχή της: Αυτήν της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης.
Αλλά πρόκειται και για μια πρόκληση σχετικά με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή μας οικογένεια αντιδρά κάθε φορά στα ζητήματα των καιρών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, όπως επισήμανε, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, Charles Michel, του εξήγησε πως μετά το τέλος της Συνόδου «δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την ενδιάμεση έκθεσή για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την οποία παρουσίασε στην κυβέρνηση η «Επιτροπή Πισσαρίδη» σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, κεντρικός στόχος της οποίας είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία και βεβαίως η ενίσχυση της εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης