Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η Κωνσταντινούπολη έχει 3.000 τζαμιά, η απόφαση για την Αγία Σοφία θα εκθέσει τον Erdogan που παλεύει με κορωνοιό και φθίνουσα οικονομία

tags :
Gatestone Institute: Η Κωνσταντινούπολη έχει 3.000 τζαμιά, η απόφαση για την Αγία Σοφία θα εκθέσει τον Erdogan που παλεύει με κορωνοιό και φθίνουσα οικονομία
Ένας ισλαμιστής ηγέτης αποφασίζει να μετατρέψει έναν μνημείο πρώην καθεδρικό ναό των χριστιανών σε τζαμί και οι οπαδοί του εκτοξεύουν μίσος εναντίον των Εβραίων - Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό της Τουρκίας
Η Κωνσταντινούπολη έχει 3.000 τζαμιά, η απόφαση για την Αγία Σοφία θα εκθέσει τον Erdogan που παλεύει με κορωνοιό και φθίνουσα οικονομία αναφέρει σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση το αμερικανικό Think Tank Gatestone Institute.
Σύμφωνα με τους οπαδούς και τους πολιτικούς του συμμάχους, ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Erdogan, κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά όταν υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή του μνημειώδους καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, που χτίστηκε το 537 μετά Χριστού, σε τζαμί.
Με αυτή τη λογική, έγινε ο πρώτος πολιτικός που κατέκτησε ένα συμβολικό μέρος μιας πόλη που ανήκει όμως ήδη στη χώρα του.
«Πρώτα, πρέπει να γεμίσεις το Sultanahment (Σουλταναχμέτ) το Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολη... αυτό είναι μια συνωμοσία, αυτή είναι καθαρή πρόκληση", δήλωσε ο Erdogan σε πλήθος μόλις τον Μάρτιο του 2019, όταν οι οπαδοί του κόμματος απαίτησαν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
To παράδοξο είναι ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 3.000 τζαμιά της Κωνσταντινούπολης (ένα τζαμί ανά 5.000 κατοίκους) δεν προσελκύουν τους πολίτες, σχεδόν 16 μήνες αργότερα, ο Erdogan  άλλαξε γνώμη.
Σε αυτό το θεατρικό έργο ακραίας υποκριτικής, είπε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα αποφασίσει για την τύχη της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με μια συνταγματική τροποποίηση του 2010, ο Erdogan  έχει την δυνατότητα να διορίσει όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο Erdogan είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου «προς οποιαδήποτε κατεύθυνση».
Κατά ένα παράδοξο τρόπο η ετυμηγορία ήρθε προς την κατεύθυνση που ήθελε ο Erdogan:
Στις 9 Ιουλίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να ακυρώσει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, που υπογράφηκε το 1934 από τον Mustafa Kemal Ataturk, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, ορίζοντας την Αγία Σοφία ως μουσείο, μια κίνηση σεβασμού προς τον Χριστιανισμό.
Μόλις μία ώρα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Erdogan υπέγραψε διάταγμα για τη μετατροπή σε τζαμί του μνημείου Αγία Σοφία που βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Χρονολόγιο της Αγίας Σοφίας

537: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός χτίζει την Αγία Σοφία ως καθεδρικό ναό στην τότε Κωνσταντινούπολη.

1453: Ο Οθωμανός Σουλτάνος Μεχμέτ Β’ (Μεχμέτ ο Κατακτητής) μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί αφού πήρε την Κωνσταντινούπολη από τους Βυζαντινούς.

1453-1934: Η Αγία Σοφία παραμένει τζαμί.

7 Ιουνίου 1931: Το υπουργικό συμβούλιο της νεοσύστατης  Τουρκικής Δημοκρατίας υπογράφει διάταγμα για την αποκατάσταση ανεκτίμητων ψηφιδωτών τοιχογραφιών στην Αγία Σοφία.
Η δουλειά ανατέθηκε στον Thomas Whittemore, έναν αμερικανό βυζαντινό ειδικό.

25 Αυγούστου 1934: Ο Τούρκος υπουργός Παιδείας Abidin Özmen γράφει μια επιστολή στον Πρωθυπουργό İsmet İnönü για να τον  ενημερώσει ότι είχε λάβει προφορική εντολή από τον Atatürk για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

24 Νοεμβρίου 1934: Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο υπογράφει διάταγμα ότι «δεν είναι τζαμί» η Αγία Σοφία.

1980: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Süleyman Demirel επιτρέπει μουσουλμανικές προσευχές σε μέρος της Αγίας Σοφίας.

1981: Η στρατιωτική δικτατορία απαγορεύει τις μουσουλμανικές προσευχές στην Αγία Σοφία.

1991: Ο Πρωθυπουργός Süleyman Demirel ανοίγει εκ νέου μέρος της Αγίας Σοφίας για τους μουσουλμάνους ώστε να προσεύχουνται.

2005-2020: Το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίπτει τρεις αιτήσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

9 Ιουλίου 2020: Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφαίνεται υπέρ της τέταρτης αίτησης να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί.

24 Ιουλίου 2020: Η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί, με ελληνικό όνομα και ορθόδοξες τοιχογραφίες στους τοίχους της.

Ο Edogan προέρχεται από τις τάξεις του πολιτικού Ισλάμ, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην Τουρκία στα τέλη της δεκαετίας του 1960 - δεν ήταν τότε στο παγκόσμιο ραντάρ.
Τη δεκαετία του 1970, Ισλαμιστές όλων των αποχρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του μέντορα του Ερντογάν, του πρώτου ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Necmettin Erbakan, έκανε το «Τζαμί της Αγίας Σοφίας» σύμβολο της ολοκλήρωσης της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης.
Η εμβληματική εκκλησία έγινε επίσης σύμβολο στον αγώνα των ισλαμιστών ενάντια στον Atatürk και την κοσμική του θεώρηση.

Γιατί τώρα;

Ο Erodgan πιθανώς πίστευε ότι η κίνηση θα μπορούσε να αντιστρέψει τη συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία της δημοτικότητάς του λόγω, μεταξύ άλλων, της επικείμενης οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, φαίνεται ότι έχει αξιολογήσει τα δεδομένα λανθασμένα, καθώς οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν  τρία χρόνια από τώρα και οι Τούρκοι είναι γνωστοί για το ότι δεν έχουν καλή μνήμη.
Η προσευχή στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας δεν θα μετατρέψει έναν πεινασμένο άνθρωπο σε ευτυχισμένο άνθρωπο.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογράμμισε για άλλη μια φορά τον απίστευτο ρατσισμό της πλειοψηφίας στην Τουρκία ενάντια στη λογική μιας μειονότητας.
Ένας μουσουλμάνος θεολόγος, ο Cemil Kılıç, υποστήριξε για την απόφαση:
Αυτό είναι αντίθετο με τις εντολές του κορανίου", είπε.
"Ο Προφήτης Μωάμεθ δεν μετέτρεψε ποτέ έναν εβραϊκό ή χριστιανικό οίκο προσευχής σε τζαμί."
Η φωνή του ήρθε ενάντια σε μια πληθώρα ρατσιστικών σχολίων στα κοινωνικά μέσα:
«Οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί μπάσταρδοι θα καταλάβουν τώρα ποιοι είμαστε».
"Ο Erdogan διορθώνει αυτό που έχουν κάνει οι αθεϊστοί πλήθος Εβραίων, Σαμπταιστών (Εβραίων που μετατράπηκαν σε Ισλαμιστές) τον περασμένο αιώνα."
"Εβραίε, διασκεδάζεις;"
"Ημέρα πένθους για Σταυροφόρους και Εβραίους που αλλαξοπίστησαν."
"Κλάμα, Έλληνες! Και περιμένετε τη σειρά σας, Εβραίοι!"
"Θλιβερή μέρα για Σιωνιστές."
"Ένας Σαββαίος Εβραίος από τη Θεσσαλονίκη ο Ataturk γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη
«Ένας άνδρας από τη Μαύρη Θάλασσα (Erdogan) άνοιξε το τζαμί"
"Εβραίοι σκύλοι, θα έρθει και στο Τζαμί Al-Aqsa (στην Ιερουσαλήμ)"
Αυτά τα σχόλια αντικατοπτρίζουν μέρος του εθνικού συναισθήματος, το μίσος για τον «θρησκευτική διαφορετικότητα», μια απέχθεια για τον «Εβραίο».
Ένας ισλαμιστής ηγέτης αποφασίζει να μετατρέψει έναν μνημείο πρώην καθεδρικό ναό των χριστιανών σε τζαμί και οι οπαδοί του εκτοξεύουν μίσος εναντίον των Εβραίων.
Αυτό είναι το νέο φυσιολογικό της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης