Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μετά το 2021 η πλήρης ανάκαμψη για τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης – Πιο ανθεκτική η Πολωνία

Scope: Μετά το 2021 η πλήρης ανάκαμψη για τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης – Πιο ανθεκτική η Πολωνία
Μετά το 2021 η πλήρης ανάκαμψη για τις χώρες της ΚΑ Ευρώπης, εκτιμά η Scope Ratings 
Οι οικονομίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δεν αναμένεται να επιστρέψουν πλήρως σε προ-κρίσης επίπεδα το επόμενο έτος, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, αν και ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι ταχύς, με τις χώρες αυτές να φθάνουν -κατά μέσο όρο- κατά 90% σε επίπεδα πριν τον κορωνοϊό.
«Η ταχύτητα και η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του Covid-19 στις οικονομίες το β’ εξάμηνο 2020, των υποκείμενων δομών των οικονομιών, του μεγέθους και της αποτελεσματικότητας των χωρών καθώς και των προγραμμάτων τόνωσης της ΕΕ.
Αναμένεται να διατηρηθούν εξαιρετικά ευνοϊκές νομισματικές πολιτικές σε ολόκληρη την περιοχή το 2020. (…)
Η ποσοτική χαλάρωση που ξεκίνησε από αρκετές κεντρικές τράπεζες στην περιοχή για να στηρίξει μεγάλα πακέτα δημοσιονομικών κινήτρων και να σταθεροποιήσει τις εγχώριες κεφαλαιαγορές, είναι πιθανό να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις εργαλειοθήκες νομισματικής πολιτικής στο μέλλον.
Ωστόσο, προειδοποιούμε ότι τέτοια εργαλεία θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται με σύνεση για να αποφευχθεί η εκροή κεφαλαίων και οι αυξημένες νομισματικές πιέσεις, ειδικά σε αναδυόμενες οικονομίες με μεγαλύτερη εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση και ασθενέστερα δημόσια οικονομικά», σχολιάζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης.
Μεταξύ των οικονομιών της ΚΑ ευρώπης, η Scope εκτιμά ότι πιο ανθεκτική θα είναι η Πολωνία με ύφεση 4,2% το 2020, χάρη στην υψηλή διαφοροποίηση της οικονομίας που οδήγησε σε συγκριτικά χαμηλότερη έκθεση σε διεθνή σοκ και τουρισμό.
Η Ουγγαρία (πρόβλεψη για ύφεση 6% το 2020), η Τσεχία (ύφεση 7,5%) και η Σλοβακία (ύφεση 8,1%) είναι οι πιο εκτεθειμένες στις παγκόσμιες αλυσίδες.
Η Scope προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στη Ρουμανία κατά 6,3% το 2020, με λιγότερα περιθώρια δημοσιονομικής τόνωσης, δεδομένου ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού έχουν ήδη αυξηθεί το 2020.
Επίσης, προβλέπει ότι η οικονομία της Κροατίας θα συρρικνωθεί 9% φέτος, η Σλοβενία κατά 7,6% και η Βουλγαρία κατά 7%.
Τέλος, η Scope αναμένει οι μικρές βαλτικές οικονομίες να συρρικνωθούν κατά 7,5-8% το 2020.
Η ανάκαμψη της Ρωσίας θα αμφισβητηθεί από την πολιτική του ΟΠΕΚ+.
Η Scope αναθεώρησε την πρόβλεψη για τη Ρωσία, σε ύφεση 6,8% το 2020 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 4,9%.
Η οικονομία της Τουρκίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4,2% το 2020.
Τέλος, η Scope προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Γεωργίας θα μειωθεί κατά 5% το 2020, λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ.

Chart Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης