Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχοινάς (Commission): Ο κορωνοϊός απαιτεί επαγρύπνηση και σχεδιασμό

Σχοινάς (Commission): Ο κορωνοϊός απαιτεί επαγρύπνηση και σχεδιασμό

Να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα COVID-19, προέτρεψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς
«Επαγρύπνηση και σχεδιασμός» για τους προσεχείς μήνες ώστε να αποτρέψουμε ένα δεύτερο κύμα COVID-19, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την Επίτροπο για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
«Προετοιμαζόμαστε σε όλα τα μέτωπα, για να στηρίξουμε την ενιαία αγορά, τις ελευθερίες, για να διευκολύνουμε την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη σε όλο το εύρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος.
Πρέπει να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα με γενικευμένα lockdowns, έχοντας στη σκέψη μας «την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, την ανάγκη να συνεχιστεί η οικονομική και κοινωνική ζωή και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ενιαίας αγοράς» προσέθεσε.
Γι' αυτό η πρότασή μας, συνέχισε, έχει τρία κεντρικά σημεία:
Πρώτον, την ανάγκη για συντονισμό, καθώς είδαμε ότι αφότου οι δράσεις μας συνέκλιναν η κατάσταση βελτιώθηκε.
Δεύτερον, βάζουμε έμφαση στη συμπεριληπτικότητα.
Προβλέπονται ειδικά μέτρα για τα ευάλωτα άτομα αλλά και για να συμπεριληφθούν όλοι οι πολίτες της ΕΕ.
Και τρίτον, θέλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους που συνδέονται με τον συνδυασμό COVID-19 και της εποχικής γρίπης το ερχόμενο φθινόπωρο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας αποτελεσματικά και θα λαμβάνουν υπ’ όψιν αυτή τη «συνύπαρξη» που θα έχουμε για πρώτη φορά το επόμενο φθινόπωρο.
Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι υπάρχουν εντοπισμένες εστίες της COVID-19 σε διάφορες περιοχές αλλά βρίσκονται υπό έλεγχο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Εκτός από τα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, αναφέρθηκε και σε αυτά που αποσκοπούν στον περιορισμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «προσβλέπουμε με ελπίδα σε μια συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Παρασκευής την οποία αποκαλούμε συμφωνία για την Επόμενη Γενιά της ΕΕ».
Η προετοιμασία και η ετοιμότητα είναι το κλειδί, για να προλάβουμε και όχι απλώς να περιορίσουμε το πρόβλημα, πριν τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα υπογράμμισε και η κ. Κυριακίδου.
Μ’ αυτή την επικοινωνιακή μας παρουσία, πρόσθεσε, ζητάμε από τα κράτη-μέλη να διεξάγουν stress tests για να ελέγξουν τα συστήματα υγείας τους, στους τομείς της ανίχνευσης, των test, των υγειονομικών ελέγχων.
Όπως και ο κ. Σχοινάς, εξέφρασε και η ίδια την ανησυχία να συνυπάρξουν το φθινόπωρο και τον χειμώνα ο COVID-19 με την εποχική γρίπη και ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προετοιμαστούν ώστε να έχουν την απαιτούμενη ποσότητα εμβολίων γρίπης, να κάνουν τις εκστρατείες τους για τα εν λόγω εμβόλια νωρίτερα καθώς και να αντιμετωπίσουν τη διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού.
Κλείνοντας έκανε έκκληση στους πολίτες λέγοντας ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λέμε «φτάνει, κουράστηκα» (με τις μάσκες και τις αποστάσεις).
Αυτό σημαίνει, όπως τόνισε, ότι αφήνουμε όλες τις θυσίες που κάναμε, τα κράτη-μέλη, οι οικονομίες, οι πολίτες οι υγειονομικοί και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βάζουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης