Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα υπό την απειλή του κορωνοϊού, αισιοδοξία για το εμβόλιο - Στις 579 χιλ. οι νεκροί και 13,4 εκατ. τα κρούσματα

Επιστρέφουν τα περιοριστικά μέτρα υπό την απειλή του κορωνοϊού, αισιοδοξία για το εμβόλιο - Στις 579 χιλ. οι νεκροί και 13,4 εκατ. τα κρούσματα
Νέοι περιορισμοί σε Χονγκ Κονγκ και Βενεζουέλα - Έξαρση κρουσμάτων στην Ινδία
Καθώς οι εστίες κορωνοϊού αναζωπυρώνονται, τα κράτη αρχίζουν να μπαίνουν ξανά στη λογική των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες εστίες της πανδημικής κρίσης που καταγράφονται παγκοσμίως.
Από τις 15/7 το Χονγκ Κονγκ προχωρά στη μείωση του αριθμού των παρευρισκομένων στις δημόσιες συναθροίσεις από 50 σε 4 και επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ καθώς οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ένα τρίτο κύμα της επιδημίας, το οποίο είναι πολύ πιο ανησυχητικό από τα δύο προηγούμενα.
Εν μέσω αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επιστημονική κοινότητα για την εύρεση του εμβολίου που θα δώσει και το τελικό «χτύπημα» στον ιό.
Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Ιουλίου ότι το εμβόλιό της εναντίον της COVID-19 θα μπει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών την 27η Ιουλίου, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέσα στους επόμενους μήνες είναι πιθανό να κυκλοφορήσει ευρέως.
Θετικά νέα αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη και για το πειραματικό εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Astrazeneca.
Στο μεταξύ η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 580.000 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου.
Περισσότερα από 13.405.694 κρούσματα της νόσου Covid-19 έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ 7.264.600 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων.
Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Βρετανία, το Μεξικό και η Ιταλία
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί από την επιδημία προσεγγίζουν τους 580.000, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 13,4 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 7,4 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 13.405.694 και οι θάνατοι σε 580.552
- Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 3.465.031 και σε νεκρούς με 136.940
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 74.133 και σε κρούσματα με 1.926.824
- Τρίτη σε νεκρούς η Βρετανία με 45.138 και ένατη παγκοσμίως σε κρούσματα με 293.469
- Τρίτη σε κρούσματα η Ινδία με 936.181 – Στους 24.309 οι νεκροί  
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 745.787 και 11.753 νεκρούς
- Πέμπτο σε κρούσματα το Περού με 333.867 και έκτη η Χιλή με 319.493 κρούσματα
- Έβδομο σε κρούσματα το Μεξικό με 311.486 και τέταρτο σε νεκρούς με 36.327
- Όγδοη σε κρούσματα η Νότια Αφρική με 298.292 – Στους 4.346 οι νεκροί
- Στα 257.494 τα κρούσματα στην Ισπανία - Στους 28.413 οι νεκροί
- Στους 34.997 οι νεκροί στην Ιταλία, στους 30.123 οι νεκροί στη Γαλλία
Image

Θετικά νέα από την κούρσα των εμβολίων - Η Moderna στο τελικό στάδιο των δοκιμών, ενθαρρυντικά μηνύματα από την Οξφόρδη

Θετικά είναι τα νέα που καταφθάνουν από την κούρσα για την παρασκευή του εμβολίου κατά της νόσου Covid - 19, με το εμβόλιο της Modernaνα εισέρχεται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα από την Οξφόρδη και την Astrazeneca.
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου ITV, την Πέμπτη αναμένονται ανακοινώσεις από το πανεπιστήμιος της Οξφόρδης, σχετικά με τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο, το οποίο αναπτύσσει σε συνεργασία με την Astrazeneca.
Φαίνεται πως το εμβόλιο παράγει αντισώματα και κύτταρα, σύμφωνα με τις προσδοκίες των ερευνητών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Στην τελική φάση κλινικών δοκιμών το εμβόλιο της Moderna κατά της Covid -19 - Ηγείται της παγκόσμιας κούρσας

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών θα μπει στις 27 Ιουλίου το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna.
Όπως έγινε γνωστό, 30.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος σε αυτή την καθοριστική φάση των κλινικών δοκιμών.
Οι μισοί εξ αυτών θα λάβουν μία δόση 100 μικρογραμμαρίων, ενώ οι υπόλοιποι θα λάβουν placebo (ψευτοφάρμακο).
Ο πρώτος στόχος της δοκιμής αυτής είναι να προληφθεί οποιοδήποτε σύμπτωμα της COVID-19.
Στους δευτερεύοντες στόχους συγκαταλέγεται η πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Η δοκιμή αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως την 27η Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση τοποθετεί τη Moderna στην κεφαλή της παγκόσμιας κούρσας για τη δημιουργία εμβολίου εναντίον του ιού.
Προσυνεδριακά η μετοχή της Moderna σημειώνει άλμα 17%.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ωστόσο ότι τα πρώτα εμβόλια που θα διατεθούν στην αγορά δεν θα είναι κατ’ ανάγκη τα πιο αποτελεσματικά ή τα πιο ασφαλή.
Η τεχνολογία της Moderna, που βασίζεται στον λεγόμενο αγγελιοφόρο RNA, αποσκοπεί να δώσει στο σώμα τις απαραίτητες γενετικές πληροφορίες ώστε να αναπτύξει προληπτικά αντισώματα και να προστατευθεί από τον κορονωϊό.
Η Φάση 1 της δοκιμής έδειξε πως το πειραματικό εμβόλιο είναι ασφαλές και προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού δηλαδή τη δημιουργία αντισωμάτων για τον κορωνοϊό, στους 45 υγιείς εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα.

ΗΠΑ: Πάνω από 136 χιλ. οι νεκροί από κορωνοϊό – Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Φλόριντα

Περισσότεροι από 136.000 είναι οι νεκροί στις ΗΠΑ από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 850 νέοι θάνατοι.
Παράλληλα καταγράφηκαν άλλες 63.262 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει τα 3,43 εκατομμύρια κρούσματα.
Ρεκόρ θανάτων κατέγραψε και η Πολιτεία της Αλαμπάμα, όπως και η Βόρεια Καρολίνα το τελευταίο 24ωρο
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 40 Πολιτείες καταγράφουν και πάλι έξαρση κρουσμάτων, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ότι μια σειρά από Πολιτείες υπαναχωρούν ως προς την πολιτική ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας τους.
Η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε νέο shutdown σε μπαρ, εστιατόρια, σινεμά, ζωολογικούς κήπους ενώ αποφάσισε και το κλείσιμο των σχολείων στο Λος Άντζελες και στο Σαν Ντιέγκο.
Η απόφαση αυτή μάλιστα προκάλεσε την οργή του προέδρου Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι το κλείσιμο των σχολείων ήταν μια λανθασμένη και τραγική απόφαση.
«Είναι μια τραγική απόφαση επειδή παιδιά και γονείς υποφέρουν.
«Πεθαίνουν» γιατί δεν μπορούν να κάνουν αυτό που κάνουν.
Οι μητέρες δεν μπορούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους ξαφνικά επειδή πρέπει να μείνουν στο σπίτι για να προσέχουν τα παιδιά τους» είπε ο Trump.
Πάντως ο Trump αναφέρθηκε και στην απόφαση πολλών Πολιτειών να καταστήσουν υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζοντας πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να τις φορούν εφόσον είναι απαραίτητο.
Σε αντίθεση πάντως με την Καλιφόρνια, οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα ανακοίνωσαν πως τα σχολεία πρόκειται να επαναλειτουργήσουν.
Image
Θερίζει Βραζιλία και Μεξικό η επιδημία του κορωνοϊού – Στο κόκκινο η Λατινική Αμερική

Θερίζει τη Βραζιλία και το Μεξικό η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους θανάτους στη Λατινική από ότι στη Βόρεια Αμερική.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες 1.300 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 41.857 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 74.133 επί συνόλου 1.926.824 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Η Βραζιλία είναι η πλέον πληττόμενη χώρα παγκοσμίως μετρά τις ΗΠΑ.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τα θύματα του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 836 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 7.051 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2
Συνολικά οι νεκροί ανέρχονται σε 36.327 επί συνόλου 311.486 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Σημειώνεται ότι το Μεξικό μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εν τω μεταξύ, σε lockdown μπαίνει το Καράκας, η πρωτεύουσα της Βενεζουέλας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και η έξαρση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως η Βενεζουέλα έχει αναφέρει περισσότερα από 10.000 κρούσματα και 96 νεκρούς, αριθμοί που είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με τη Βραζιλία και το Περού, τις δύο πλέον πληττόμενες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Η Λατινική Αμερική είναι δεύτερη παγκοσμίως σε νεκρούς από την επιδημία του κορωνοϊού, πίσω μόνο από την Ευρώπη καθώς τη Δευτέρα 13/7 ξεπέρασε σε θύματα και τη Βόρεια Αμερική.
Image
Ινδία: Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα

Τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα είναι η Ινδία όπου ο συνολικός αριθμός των προσβεβλημένων με SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 936.181.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 24.309.
Περίπου το 60% των κρουσμάτων της χώρας εντοπίζεται στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπως και στο κρατίδιο Maharashtra, όπου βρίσκεται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας Μουμπάι, και στο νότιο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται σε Πολιτείες στα νότια της χώρας, εκεί όπου μέχρι πρότινος η επιδημία ήταν έλεγχο.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται σε ημερήσια βάση περισσότερα από 28.000 κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές ανακοίνωσαν πως η πόλη Banlagore των 8 και πλέον εκατομμυρίων επανέρχεται για μια εβδομάδα σε lockdown σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων ενώ σε lockdown είχε τεθεί και η πόλη Chennai.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naredra Modi, η οποία αγωνιούσε να ξαναθέσει σε κίνηση την οικονομία της χώρας μετά το πλήγμα που υπέστη από την επιδημία της Covid-19 και να ξαναγυρίσουν στις δουλειές τους εκατομμύρια άνθρωποι, χαλάρωσε στις αρχές Ιουνίου μια πρώτη καραντίνα που είχε επιβάλει τον Μάρτιο στα 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους της.
Ωστόσο μια έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει πόλεις που αποτελούν μεγάλα βιομηχανικά κέντρα και κρατίδια να επιβάλλουν περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο.
Image
Ο εφιάλτης των lockdown επιστρέφει - Αυτές είναι οι χώρες που μπαίνουν ξανά σε καραντίνα

Μπροστά στην αύξηση των μολύνσεων του νέου κορωνοϊού και την αναζωπύρωση της πανδημίας, οι αρχές πολλών χωρών αποφάσισαν την εκ νέου επιβολή μέτρων καραντίνας.
Αν μη τι άλλο, η μέγγενη της πανδημικής κρίσης σφίγγει, ρίχνοντας απειλητικά τη «σκιά» της πάνω από την ανθρωπότητα.

Ευρώπη

Ισπανία: Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας (βορειοανατολικά) διέταξε τη 12η Ιουλίου να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 200.000 κάτοικοι της Λέριδα και των γύρω κοινοτήτων, προκαλώντας με την απόφαση αυτή ένα μπραντ ντε φερ με την ισπανική δικαιοσύνη που έκρινε ότι η απόφαση «είναι αντίθετη στον νόμο».
Πορτογαλία: Στην περιοχή της Λισαβόνας, από την 1η Ιουλίου τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα στο σπίτι τους οι 700.000 κάτοικοι καμιάς εικοσαριάς συνοικιών, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Βρετανία: Την 29η Ιουνίου, η βρετανική κυβέρνηση επανέφερε την καραντίνα στην πόλη Λέστερ (κεντρική Αγγλία), κλείνοντας τα μη αναγκαία καταστήματα. Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλα τα καταστήματα στην Αγγλία από τις 24 Ιουλίου.

Ασία

Ινδία: Στο κρατίδιο Μπιχάρ (βόρεια) οι αρχές επιβάλλουν καραντίνα στα 125 εκατομμύρια των κατοίκων του από τις 16 Ιουλίου για ένα διάστημα 2 εβδομάδων. Στο νότο, 13 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης Μπανγκαλόρ και της περιφέρειάς της ξαναμπαίνουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.
Φιλιππίνες: Έξι εβδομάδες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, περίπου 250.000 κάτοικοι της Μανίλας μπαίνουν εκ νέου σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.
Αζερμπαϊτζάν: Αυστηρή καραντίνα από τις 22 Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου.
Ουζμπεκιστάν: Νέα καραντίνα από τις 10 Ιουλίου. Εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες και εμπορικά καταστήματα, με εξαίρεση εκείνα των τροφίμων, θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Αυγούστου.

Αμερική

ΗΠΑ: Η πολιτεία της Καλιφόρνια αυστηροποίησε χθες τους περιορισμούς για τα εμπορικά καταστήματα, γενικεύοντας το κλείσιμο των μπαρ, των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων, των κινηματογράφων, των ζωολογικών κήπων σε ολόκληρη την πολιτεία.
Αργεντινή: Αυστηρά μέτρα καραντίνας στο Μπουένος Άιρες και την περιφέρειά του από την 1η έως τη 17η Ιουλίου.
Κολομβία: Η Μπογκοτά, η κυριότερη εστία της πανδημίας στην Κολομβία, ενίσχυσε από χθες τα μέτρα καραντίνας, με «αυστηρές καραντίνες» ανά ζώνες. 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν στα σπίτια τους.
Γουιάνα: Στο γαλλικό αυτό έδαφος των 300.000 κατοίκων στη Νότια Αμερική έχουν τεθεί μέτρα καραντίνας σε ορισμένες συνοικίες και κοινότητες από τον Ιούνιο, ενώ εφαρμόζεται και απαγόρευση κυκλοφορίας.

Αφρική

Αλγερία: Οι αρχές διέταξαν την 9η Ιουλίου την επαναφορά της καραντίνας σε δύο κοινότητες στα σύνορα με την Τυνησία, σε 10 κοινότητες στην Τιπαζά (βόρεια) και σε όλες τις κοινότητες της επαρχίας Ουάργκλα (νότια). Τα μέτρα λαμβάνουν χώρα έπειτα από μια παρόμοια απόφαση που αφορά 18 κοινότητες του Σετίφ (ανατολικά).
Μαρόκο: Η πόλη Ταγγέρη, μητρόπολη με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων στο βόρειο Μαρόκο, τέθηκε εκ νέου σε καραντίνα από χθες.
Μαδαγασκάρη: Η πρωτεύουσα Ανταναναρίβο βρίσκεται εκ νέου σε καραντίνα από την 5η Ιουλίου.
Στην περιοχή Αναλαμάνγκα έχει απαγορευτεί κάθε είδους κυκλοφορία έως τις 20 Ιουλίου.
Μονάχα ένας άνθρωπος ανά νοικοκυριό έχει δικαίωμα να βγαίνει έξω.
Νότια Αφρική: Από τη Δευτέρα 13/7, έχει εκ νέου τεθεί σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 04.00.

Μέση Ανατολή

Δυτική Όχθη: Η Παλαιστινιακή Αρχή παρέτεινε την Κυριακή τον αποκλεισμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, που είχε αποφασιστεί την 3η Ιουλίου, προσθέτοντας την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ισραήλ: Νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 7η Ιουλίου, όπως το κλείσιμο των μπαρ και των αθλητικών εγκαταστάσεων ή ο περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων στους δημόσιους χώρους. Σε ορισμένες περιοχές και συνοικίες που θεωρούνται εστίες μόλυνσης επιβλήθηκαν αυστηρότερα μέτρα.

Ωκεανία

Αυστραλία: Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι τέθηκαν εκ νέου σε καραντίνα από την 9η Ιουλίου και για έξι εβδομάδες στη Μελβούρνη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Η πολιτεία της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η Μελβούρνη, έκλεισε τα σύνορά της προκειμένου να προστατεύσει την υπόλοιπη Αυστραλία, η οποία έως σήμερα κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία Covid-19.

Νέοι περιορισμοί στην Ευρώπη

Μετά το άνοιγμα των συνόρων και την προσπάθεια να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η τουριστική κίνηση στην Ευρώπη, πολλές χώρες ανακοινώνουν νέους περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, από χθες Τρίτη 14/7 η Ουγγαρία θα απαγορεύσει την πρόσβαση στο έδαφός της των υπηκόων αφρικανικών χωρών όπως και της Νότιας Αμερικής, όπως επίσης του μεγαλύτερου μέρους των ασιατικών χωρών και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, με την ουγγρική κυβέρνηση να επικαλείται την αύξηση παγκοσμίως των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.
Η Βουδαπέστη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης 14/7 θα εισαγάγει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι κάτοικοι των χωρών που θα κατατάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» δεν θα μπορούν, μέχρι νεωτέρας, να εισέρχονται στη χώρα.
Το μέτρο αφορά τις αφρικανικές χώρας, τις χώρες της Νότιας Αμερικής και της Ασίας, με εξαίρεση την Κίνα και την Ιαπωνία.
Στην Ευρώπη, αφορά την Αλβανία, τη Βοσνία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο, τη Λευκορωσία, το Μαυροβούνιο και την Ουκρανία.
Ωστόσο, θα επιτρέπεται στους Ούγγρους που θα επιστρέφουν από αυτούς τους προορισμούς η είσοδος στη χώρα, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό και να μείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.
Επιπλέον, το σύστημα ταξινόμησης περιλαμβάνει «πορτοκαλί και πράσινες ζώνες».
Οι μεν ταξιδιώτες από την πορτοκαλί ζώνη θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα στην περίπτωση που δεν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στο διαγνωστικό τεστ στο διάστημα των 5 ημερών μετά την άφιξή τους.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βρετανία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία.
Τέλος, κανένας περιορισμός δεν θα επιβληθεί στους ταξιδιώτες από τις χώρες της «πράσινης ζώνης».
Πάντως, από σήμερα Τετάρτη 15/7 η Νορβηγία θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από και προς περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καθώς και από και προς κάποιες επαρχίες της γειτονικής Σουηδίας, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά ανήκει στην ζώνη Σένγκεν, έχει επιβάλει ορισμένους από τους αυστηρότερους πανευρωπαϊκά περιορισμούς για τα ταξίδια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τις 24/7 στην Αγγλία

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ της Αγγλίας από τις 24 Ιουλίου στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτροπή του κινδύνου επανεμφάνισης της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
Στους παραβάτες θα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 100 στερλινών (110 ευρώ).
Η επιβολή του προστίμου αυτού προβλέπεται ήδη από τις 15 Ιουνίου για τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς που δεν φορούν μάσκα.
Πριν από την ημερομηνία αυτή ίσχυε μόνον σύσταση για την χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Η χρήση μάσκας στα καταστήματα είναι ήδη υποχρεωτική κυρίως στην Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Η Βρετανία, η χειρότερα πληγείσα από την Covid-19 ευρωπαϊκή χώρα με σχεδόν 45.000 νεκρούς, ήρε τους περισσότερους περιορισμούς που είχε επιβάλει από τις 23 Μαρτίου για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού, αλλά οι περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν υιοθετήσει διαφορετικές ημερομηνίες για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Στην Ιρλανδία παράλληλα η υποχρεωτική χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου στα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 20/7.
Οι παραβάτες θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμο 2.500 ευρώ ή φυλάκιση έξι μηνών ή ακόμη και τα δύο.

Κίνα: 6 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Όλα εισαγόμενα

Έξι μόλις κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 14/7 ενημερώθηκε για τον εντοπισμό έξι νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα, τριών στη Σαγκάη και ενός στις επαρχίες Σάνσι και Γιουνάν και στον δήμο της Τσονγκτσίνγκ αντιστοίχως, διευκρινίζοντας πως όλα τους ήταν «εισαγόμενα».
Από τα 1.988 κρούσματα αυτού του είδους, 1.902 έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία ενώ 86 συνεχίζουν να νοσηλεύονται, με δύο ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση.
Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα κανένας θάνατος ασθενούς μεταξύ των λεγόμενων εισαγόμενων κρουσμάτων.
Στην πρωτεύουσα, το Πεκίνο, δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό για ένατη συνεχόμενη ημέρα.
Συνολικά 19 άνθρωποι βγήκαν από τα νοσοκομεία χθες, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν. 284 ασθενείς συνεχίζουν να νοσηλεύονται, οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα από τον κορωνοϊό ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 83.611 ανθρώπων που προσβλήθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης