Τελευταία Νέα
Διεθνή

Berenberg: Αντιμέτωπη με άλλη μία κρίσιμη δοκιμασία η ΕΚΤ

Berenberg: Αντιμέτωπη με άλλη μία κρίσιμη δοκιμασία η ΕΚΤ
Ως δανειστής έκτακτης ανάγκης, η ΕΚΤ έχει σταθεροποιήσει τις αγορές, αναφέρει η Berenberg Βank
Αντιμέτωπη με άλλη μία κρίσιμη δοκιμασία αναμένεται να έρθει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προετοιμάζεται άλλο ένα πακέτο ελάφρυνσης από τις επιπτώσεις που επέφερε ο κορωνοϊός.
Αν μη τι άλλο, είναι πολύ σημαντικό να μην απολεσθεί η πεποίθηση πως η ΕΚΤ έχει και άλλη δύναμη πυρός.
Πιθανότατα, το ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη θα διευρύνει το πρόγραμμα PEPP (Πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας), το οποίο αυξήθηκε κατά 600 δισεκατομμύρια ευρώ, σε 1,35 τρισεκατομμύρια ευρώ.
«Ως δανειστής έκτακτης ανάγκης, η ΕΚΤ έχει σταθεροποιήσει τις αγορές και έχει αποτρέψει μια μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που επιδείνωνε την ύφεση.
Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί σημαντικά, οι αγορές μετοχών έχουν αυξηθεί» δήλωσε ο Florian Hense της Berenberg Bank.
Μετά την απόφαση της 4ης Ιουνίου, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Klaas Knot αμφισβήτησε ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο με τα μέτρα που λαμβάνονται.
Πράγματι, ο ρυθμός των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου επιβραδύνθηκε μετά την επέκταση του προγράμματος της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ.
Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια «μείωση» του PEPP στο μέλλον, ειδικά εάν η οικονομία πάει καλύτερα από το αναμενόμενο.
«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα μακρινό σενάριο.
"Κατά ειρωνικό τρόπο, όσο περισσότερο η ΕΚΤ σκέφτεται ανοιχτά κάτι τέτοιο, τόσο περισσότερο θα πρέπει τελικά να επιταχύνει τις αγορές της ξανά για να αντισταθμίσει τις οικονομικές συνέπειες της πράξεων ανοιχτής αγοράς» υποστηρίζει ο Florian Hense.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σημειώθηκε σοβαρή πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν μια λιγότερο έντονη ύφεση από ό, τι είχε εκτιμηθεί.
«Οι προοπτικές είναι λίγο πιο φωτεινές από ό, τι πριν από μόλις δύο μήνες» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, σε διαδικτυακό.
Πάντως, αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.
Αυτό θα παράσχει στην ΕΚΤ περιθώριο ελιγμών για να ανακοινώσει επιπλέον αγορές, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης