Πρεσβεία Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα: Δεν διεκδικήσαμε ποτέ γειτονικά εδάφη

Πρεσβεία Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα: Δεν διεκδικήσαμε ποτέ γειτονικά εδάφη
Ανακοίνωση της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα
Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα διευκρινίζει ότι δεν επιδιώκει καμία επιθετική συμπεριφορά έναντι της Αρμενίας, με αφορμή τις φονικές συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020.
Οι αντιπαραθέσεις αυτές, που σημειώθηκαν στον τομέα Τοβούζ της μεθορίου, ανάμεσα σε δύο μακρόχρονους εχθρούς, είναι οι πιο σοβαρές εδώ και πολλά χρόνια, κάτι που προκαλεί φόβους ακόμη και για μια σύγκρουση στον Καύκασο, μια ασταθή περιοχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση (αφορά δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ που αναδημοσίευσε ο Σκάι) της πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα:

«Εκτιμάμε τις πληροφορίες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο ειδήσεών σας σχετικά με την τρέχουσα σύγκρουση στα κρατικά σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς επίσης τις αναφορές στις πληροφορίες αμφότερων των πλευρών σχετικά με το θέμα, αν και δεν είναι καλά ισορροπημένες και δεν καλύπτουν την πραγματικότητα πλήρως.
Παρόλο που το άρθρο δεν υποδεικνύει άμεσα το Αζερμπαϊτζάν ως ένοχο για τις προκλήσεις, μεταφέρεται σαφώς στον αναγνώστη.
Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει κίνητρο και καμμία λογική πίσω από την υπόθεση έναρξης μιας νέας επίθεσης από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.
Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Αρμενία δεν εξυπηρετεί καμία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και του στρατιωτικού δόγματος του Αζερμπαϊτζάν.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν διεκδίκησε ποτέ γειτονικά εδάφη και η μόνη ακολουθούμενη πολιτική είναι η απελευθέρωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των εφτά παρακείμενων περιοχών του Αζερμπαϊτζάν από την αρμενική κατοχή.
Αναφέρεται η ομιλία του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν που πραγματοποιήθηκε αρκετές ημέρες πριν από τη σύγκρουση. Ωστόσο δεν αναφέρεται η ρητορική της αρμενικής πολιτικής και στρατιωτικής
ηγεσίας τους τελευταίους μήνες με απειλές για πιθανές νέες εδαφικές διεκδικήσεις έναντι του Αζερμπαϊτζάν.
Με την πρόσφατη επίθεση στα κρατικά σύνορα μεταξύ των χωρών, η Αρμενία προσπαθεί να εμπλέξει τρίτες χώρες, τον περιφερειακό στρατιωτικό συνασπισμό, όπως ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, δημιουργώντας
εντάσεις στα σύνορα.
Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του οργανισμού, ο ΟΣΣΑ μπορεί να εμπλακεί στη σύγκρουση εάν υπάρχει άμεση απειλή στα σύνορα των μελών της.
Στη γραμμή επαφής των ενόπλων δυνάμεων στο κατεχόμενο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις παρακείμενες περιοχές, δεν είναι εφαρμοστέα η εμπλοκή του ΟΣΣΑ, επειδή η σύγκρουση βρίσκεται εντός της επικράτειας κράτους μη μέλους του ΟΣΣΑ- του Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία απευθύνθηκε στον ΟΣΣΑ για παρέμβαση, αλλά επικράτησαν η κοινή σοφία και η αίσθηση πραγματικότητας μεταξύ των κρατών μελών του ΟΣΣΑ και η προγραμματισμένη έκτακτη
συνεδρίαση του μόνιμου συμβουλίου του οργανισμού για το θέμα ακυρώθηκε.
Στις 13 Ιουλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να προσκαλέσει στρατιωτικούς εκπροσώπους ξένων χωρών στο έδαφος όπου συνέβη αυτό το περιστατικό για να διερευνήσουν το στρατιωτικό ξέσπασμα.
Με την ελπίδα ότι η θέση μας επί του θέματος θα δημοσιευτεί στον ιστότοπο ειδήσεων σας, σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία εκ των προτέρων».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS